Манчестърското дерби: Пет паметни срещи (видео)


Н. Гавазов

Манчестърското дерби: Пет паметни срещи (видео)

Днес Манчестър Юнайтед ще се срещне с Манчестър Сити в рамките на 16-я кръг на Висшата лига на Англия. Двубоят на „Етихад Стейдиъм" е много важен за двата отбора, тъй като възпитаниците на Сър Алекс водят на шампиона с три точки. През миналия сезон „гражданите" постигнаха две победи над „червените дяволи" и днешният успех на някои от тези два съперника ще повиши шансовете им за победа в надпреварата за титлата.

Марк Фрогът от американското издание Bleacher Report се връща назад във времето, за да припомни петте най-паметни манчестърски дербита, а FUTBOL TV има удоволствието да предостави на своите читатели пълен превод на материала.


27 април 1974 година, Юнайтед - Сити 0:1

Манчестърските битки се смятат за едни от най-ожесточените във Висшата лига през 1974 година, когато „гражданите" се отправят на „Олд Трафорд" с мисълта за това, че победа над Юнайтед ще изпрати техния съперник във втора дивизия.

По ирония на съдбата единственият гол във вратата на „червените дяволи" вкарва бившия футболист на Юнайтед и европейски шампион Денис Лоу. Попадението на Денис изпраща „червените дяволи" в по-долната дивизия. Както се оказва, Лоу до такава степен е предан на бившия си отбор, че изглежда съсипан след гола си, което налага смяната му. Голът, отбелязан през 1974 година до този момент не дава покой на Лоу.

 

 

 

7 ноември 1993 година, Сити - Юнайтед 2:3


Двата гола на Ниел Куин предоставят на Манчестър Сити голямо преимущество в мача, в който на всички се струва, че „гражданите" ще постигнат лесна и паметна победа. Но Ерик Кантона, идвайки от Лийдс няма намерение да загуби. Благодарение на попаденията на французина, „червените дяволи" успяват да се изправят на крака. Точка в спора поставя новото попълнение на Юнайтед Рой Кийн, закупен по-рано от Нотингам Форест. Благодарение на гола си във вратата на Сити, Кийн остава завинаги в историята на Юнайтед, подарявайки на феновете и на своя отбор една незабравима победа.

 

 


29 септември 2009, Юнайтед - Сити 4:3


Трансферът на бившата звезда на Ливърпул Майкъл Оуен предизвиква много въпроси сред феновете от „Олд Трафорд". Но благодарение на един единствен удар, малкият нападател заставя критиците да си върнат думите назад. Срещата от 2009 година е истинска класика не само в английския футбол. До гола на Оуен, във вратите на двата отбора влизат 6 гола, които са дело на Дарън Флетчър (2), Уейн Рууни, Крейг Белами (2) и Гарет Бари.

 

 

27 януари 2010 година, Юнайтед - Сити 3:1


Четири месеца след победния гол на Оуен, „гражданите" уволняват Марк Хюз и на негово място поставят Роберто Манчини. Малко след това наставникът на „гражданите" предстои да се срещне с Юнайтед в полуфинал за Купата на Лигата. Първата среща завършва с победа 2:1 за Сити и в последните секунди на реванша резултатът е същия, което предполага продължения. Ситуацията е напрегната, а между играчите има престрелки. Но отборите не стигат до това да определят победителя след още половин час игра. Уейн Рууни по забележителен начин се проявява в наказателното поле на „гражданите" и вкарва решаващ гол, който изпраща Юнайтед на финал.

 

 

23 октомври 2011, Юнайтед - Сити 1:6

Всеки един фен на Юнайтед иска завинаги да изтрие от паметта си срещата, която стана символ на миналогодишното превъзходство на „гражданите". Този двубой се оценява като първото сериозно изпитание за шампионските амбиции на Роберто Манчини. „Гражданите" в излишък демонстрират своето превъзходство, хладнокръвно разгромявайки Манчестър Юнайтед с резултат 6:1.

 

  Сподели
190