Пет неща, които научихме от петнадесетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Пет неща, които научихме от петнадесетия кръг на Висшата лига

Петнадесетият кръг на Висшата лига на Англия предложи на любителите на английския футбол град от голове на „Мадейски", първото поражение на Бенитес, капитулацията на Арсенал и победната серия на Тотнъм.

1. Хари Реднап не е вълшебник

Хари Реднап не е вълшебник, но ще му се наложи да стане, за да спаси отбора, който за първи път след Суиндън от 1993/94 насам не постигна нито една победа в първите 15 мача. Лондончани спряха да губят мачовете си, но първият успех все още си остава мираж.

2. Ливърпул ще стане жертва на поредната си кадрова криза

Луис Суарес е дисквалифициран заради натрупани жълти картони. Брендън Роджърс защити уругваеца, приемайки философски ситуацията. Дали наставника на „червените" знае, че Борини е контузен, а Керъл е под наем в Уест Хем? Интересно, кой ще играе в центъра на нападението? Джерард? Даунинг? Или може би Джонджо Шелви?

3. Венгер ще купува играчи през зимата

Суонзи Сити победи Арсенал на „Емирейтс" и една от причините това да се случи е слабата игра на „артилеристите". С просто око се вижда, че Арсенал изглежда лошо и по-зле от миналата година. Но това едва ли е изненадващо, отчитайки че през лятото лондончани се разделиха със своя голмайстор и с един от най-добрите полузащитници в света. Никой не успя да ги замени. Играещият два пъти в седмицата Артета започна да се задъхва, от презареждане на батериите се нуждае и Касорла. Полузащитниците на Арсенал изглеждат замаяни, а това води до липса на варианти за нападателите. Изводът е: ако Венгер иска да участва в ШЛ догодина, той ще трябва да купува играчи през зимата. Според мен, централен нападател и опорен полузащитник.

4. Евертън продължава да бъде кошмар за Роберто Манчини

Въпреки, че този път Роберто Манчини успя да избегне поражението в мача с отбора на Дейвид Мойс, едва ли италианският специалист е доволен от точката. Слуховете, че Бегиристайн ще лети до Ню Йорк за Гуардиола стават все по-осезателни, а в края на седмицата идва мачът с Манчестър Юнайтед - това е истинска мафия, която е в сговор срещу Манчини, изработвайки по такъв начин програмата, че преди градския съперник трябва да срещне „карамелите", които победиха „гражданите" в пет от последните седем срещи между двата тима.


5. На страната на Фернандо Торес остана само Абрамович

Анализаторът от Daily Mail Мартин Липтон смята, че единственият поддръжник на Торес е собственика на Челси Абрамович.

„Повече от всичко в момента притеснява статистиката на Торес в Челси - той има 18 гола в 88 мача. Само по себе си това е ужасяващ показател. Например, силно критикуваният Шевченко вкара 22 гола в 77 мача за Челси. Още по-лошото е, че Торес вкара само един победен гол досега и то от триметрова засада", пише Липтон.

Пол Мерсън от Daily Star е още по-категоричен: „Разликата между Анди Керъл и Фернандо Торес е, че англичанинът може да подобри представянето си, докато за Торес всичко приключи".

Събитието на кръга: Победата на Суонзи Сити срещу Арсенал на „Емирейтс".

Героят на кръга: Мичу (Суонзи Сити), който вкара два гола срещу Арсенал.

Неудачникът на кръга: Арсенал. Кой можеше да предположи преди началото на сезона, че кандидатът за топ 4 ще претърпи унизителна загуба на собствен терен от скромния Суонзи Сити.

Изненадата на кръга: Победата на Стоук Сити срещу УБА

Тенденцията на кръга: Победата на Манчестър Юнайтед над Рединг и равенството между Манчестър Сити и Евертън.

Цифра на кръга: 8. Побеждавайки Съндърланд с 2:1, Норич продължи безпогрешната си серия в шампионата до осем срещи.

Гол на кръга: Попадението на Андерсон в мача между Рединг и Манчестър Юнайтед.

Статистика:

- Голове (общо): 28
- Средно на мач: 2.8
- Най-бърз гол: Брет Холман (8') - КПР - Астън Вила (1:1); Хал-Робсън Кану (8') - Рединг - Манчестър Юнайтед (3:4); Себастиан Басонг (8') - Норич - Съндърланд (2:1
- Най-късно отбелязан гол: Мичу (92') - Арсенал - Суонзи (0:2)
- Удари във вратата (общо): 140
- Средно на мач: 14
- Мач с най-много удари във вратата: Уест Хям - Челси (22)
- Мач с най-малко удари във вратата: Фулъм - Тотнъм (8)
- Отбор с най-много удари във вратата: Уест Хям (13)
- Отбор с най-малко удари във вратата: Фулъм (2)
- Посещаемост (общо): 348 747
- Средно на мач: 34 874
- Най-посетен мач: Арсенал - Суонзи - 60 098 (,,Емирейтс")
- Най-слабо посетен мач: КПР - Астън Вила - 17 387 (,,Лофтъс Роуд")

 

  Сподели
161