Пет неща, които научихме от тринадесетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Пет неща, които научихме от тринадесетия кръг на Висшата лига

Тринадесетият кръг на Висшата лига на Англия бе беден откъм попадения и богат откъм нулеви равенства и откровено скучни срещи в чисто футболно отношение. Но за сметка на това Абрамович организира истински празник за английските медии на „Стамфорд Бридж". Впрочем, от нулевото равенство се възползва Манчестър Юнайтед, който победи КПР и оглави таблицата за класиране.

1. Единствено победите на Челси гарантират помирение между Бенитес и феновете на „аристократите"

Още преди Роман Абрамович да направи своя избор за мениджър на Челси, привържениците на лондонския отбор дадоха да се разбере, че няма да приемат кандидатурата на Рафа Бенитес. Причините за това са прости и датират от времето, когато испанеца водеше Ливърпул. Както се оказа по-късно, феновете от „Стамфорд Бридж" не са забравили изказванията на Рафа по адрес на „сините" и това се видя в дебюта на Бенитес начело на Челси - банери, плакати, но това е нищо в сравнение с освиркванията по адрес на собствения мениджър. За всички стана ясно, че „Стамфорд Бридж" не е щастлив от появата на испанският специалист на мястото на Ди Матео и едва ли новият наставник някога ще заслужи уважение на феновете. Може обаче да се стигне до някакво примирие - ако разбира се Челси започне да побеждава. Ако Рафа продължи в духа, в който започна, то плакатите с благодарност към Ди Матео и и тези с указания към Бенитес къде се намират изходите на „Стамфорд Бридж" ще се увеличават. Вероятно испанеца е знаел какво го очаква на новото работно място и колкото и да е дебелокож новият наставник на Челси, няма как да не му се отразят реакциите от трибуните. Впрочем, никой не му повярва, че е следял играта и не е разбрал какво са крещели феновете.

2. Това ще е най-трудната работа за Хари Реднап

Хари Реднап не се бои от тежки задачи, иначе не би приел да поеме Тотнъм в зоната на изпадащите, а по-рано не би започнал по същия начин своите взаимоотношения с Портсмут и Саутхемптън. Всички отбори под ръководството на Реднап прогресираха, но задачата по спасяването на КПР наистина изглежда трудна, дори за специалист като Хари. Оказа се, че отборът е разделен на групички и атмосферата в съблекалнята е тежка, но най-тежко е положението в таблицата за класиране - лондончани са на седем точки от спасителния бряг, без нито една победа и с най-лоша голова разлика. Какво ще направи новият мениджър на КПР? Едва ли някой знае, а подозренията са, че и самият той няма план. За нас зрителите само остава да наблюдаваме какво ще се случи и дали давещите се ще се спасят. Между другото, първото изпитание за Реднап е тази вечер на един от най-негостоприемните стадиони - този на Съндърланд.

3. Чарли Адам се завръща

След неуспешния период на Чарли Адам в Ливърпул, ето че шотландеца започна да намира своята форма на „Британия" и с играта си да напомня най-доброто време от пребиваването си в Блекпул. Не е ясно по какъв начин се случват тези метаморфози и дали на „Анфийлд" съжаляват за раздялата, но е факт, че във втори пореден мач Стоук Сити побеждава благодарение на гения на Адам.

4. Саутхемптън е жив

След седем мача без победа, включително пет загуби, мнозина специалисти сравниха Саутхемптън с кораба „Титаник", който навремето е отплавал именно от това пристанище. В последните си две срещи обаче, „светците" победиха като гости КПР и като домакини Нюкасъл. Ако първият успех не може да приемем за изненадващ (на фона на бедствието, което се вихри на „Лофтус Роад"), то победата срещу Нюкасъл е повече от впечатляваща. Трябва да признаем, че в двата успешни мача Саутхемптън демонстрира много фантазия в атака и стабилна средна линия. Ако Найджъл Адкинс успее да стабилизира и защитата, няма да е пресилено, ако кажем, че „светците" ще плуват в по-спокойните води на средата на таблицата.

5. Мартин О'Нийл е следващият изгонен мениджър?

Според слуховете, след домашната загуба от Уест Бромич Албиън, Мартин О'Нийл си е подал оставката, която ръководството на Съндърланд е отказало да приеме. Причината специалистът да реагира по този начин са едва двете победи в последните 20 мача от Висшата лига на Англия, а тези резултати изпратиха „котките" на 16-то място, на две точки от опасната зона. Тази вечер отборът на О'Нийл ще се изправи срещу последния в класирането КПР, който обаче идва с нов мениджър. Дали в този мач не трябва да потърсим някаква символика? Ще разберем след няколко часа.

Събитието на кръга: „Топлото" посрещане на Бенитес на „Стамфорд Бридж". Назначавайки на мястото на уволнения Роберто Ди Матео Рафаел Бенитес, Роман Арамович устрои истински празник за английските медии. Бившият мениджър на Ливърпул е стара и любима мишена за местните специалисти и експерти, вдъхновявайки ги за творчество след гневните си изповеди, апокалиптични прогнози и разкази съперничещи си с най-добрите фейлетони (спомняте ли си за червените гащи на Бенитес?).

Героят на кръга: Полузащитникът на Уигън Жорди Гомес, чийто хеттрик помогна на „латиксите" да победят Рединг.

В този кръг си имаме още един герой и това е стражът на Суонзи Герхард Тремел, който извърши девет спасявания в мача срещу Ливърпул - нито един вратар от Висшата лига през този сезон не е имал толкова много работа в един мач.


Неудачникът на кръга: Евертън за пети път в последните си седем мача от Висшата лига завършва наравно. Този път срещу Норич, а надеждите за топ 4 започват да се изпаряват. Основната причина за това е късата скамейка на Дейвид Мойс. Маруан Фелайни беше наказан, Фил Неивл и Шеймъс Коулмън се намираха в лазарета, а Ягиелка трябваше да се мъчи на десния край на отбраната.

Изненадата на кръга: УБА, чийто мениджър местните фенове вече определиха с прякора „Специалния", постигна четвърта поредна победа и излезе на трето място. „Дроздовете" правят своя най-добър старт за последния половин век и мнозина вече се питат, дали от следващия сезон УБА няма да играе в ШЛ?

Тенденцията на кръга: Стоук Сити продължи безпогрешната си домашна серия от 13 мача.

Нюкасъл продължава да преживява криза - в последните си осем мача хората на Алън Пардю имат една-единствена победа. А загубата в Саутхемптън можеше да бъде и по-голяма, ако домакините не бяха толкова безотговорни в завършващия стадии на атаката.

Цифра на кръга: 20 удара бяха необходими на Анди Керъл да открие головата си сметка за сезона. Впрочем, това не помогна на Уест Хем, защото „чуковете" загубиха от Тотнъм с 1:3.

Гол на кръга: Попадението на Гарет Бейл в мача срещу Уест Хем

Статистика:

- Голове (общо): 24
- Средно на мач: 2.4
- 10. Най-бърз гол: Стивън Нейсмит (12') -Евертън - Норич (1:1)
- Най-късно отбелязан гол: Марк - Антоан Фортюне (94') - Съндърланд - УБА (2:4)
- Удари във вратата (общо): 141
- Средно на мач: 13.9
- Мач с най-много удари във вратата: Суонзи - Ливърпул (22)
- Мач с най-малко удари във вратата: Стоук Сити - Фулъм (5)
- Отбор с най-много удари във вратата: Ливърпул (15)
- Отбор с най-малко удари във вратата: Челси (1)
- Посещаемост (общо): 353 325
- Средно на мач: 35 332
- Най-посетен мач: Манчестър Юнайтед - КПР - 75 603 (,,Олд Трафорд")
- Най-слабо посетен мач: Уигън - Рединг - 15 436 (,,DW")

В клуба на "лъжците" влезе и Риджуел:

 

Венгер най-после се ядоса:

  Сподели
168