Шест неща, които научихме от единадесетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Шест неща, които научихме от единадесетия кръг на Висшата лига

Невероятната победа на Манчестър Юнайтед на „Вила Парк" спечели нов прякор на „червените дяволи" - „Кралете на обрата", непредсказуемият Уигън вече не изненадва никого, а Марк Хюз трябва да отиде на църква или да си подаде оставката. На всичко това станахме свидетели по време на срещите от единадесетия кръг на Висшата лига на Англия, в който Жиру отбеляза най-бързия гол, а Джеко най-късния. Кръг, в който пък Бербатов порази на два пъти вратата на Арсенал.

 

1. Челси загуби инстинкта си на хищник

Челси започна да налага нов стил на игра и „аристократите" придобиха качества, които не се забелязваха в тима по времето на Дрогба, Анелка, Малуда, Есиен... Но се вижда, че „сините" са загубили едно нещо - инстинкта си на хищник. Вероятно това е свързано с по-малката роля на Тери и Лампард, които са главните специалисти по отбелязване на победни голове в последните минути и по такъв начин изтръгваха със зъби победата от противника. Истината е, че Челси не успя да победи отборите на Суонзи и Ливърпул, които са доста под нивото на „сините", а основната причина е, че лондончани не понесоха на ударите на своите противници - както например Юнайтед го направи срещу Вила, за което се иска шампионски характер и инстинкт на хищник.


2. Джокерите решават всичко

Когато имаш на резервната скамейка играчи като Джеко и Чичарито, случва се това, което се случи в мачовете на отборите от Манчестър в 11-я кръг на Висшата лига на Англия. Сър Алекс обещава на мексиканеца място в стартовия състав, но бъдещето на Ернандес като футболист, който се появява в игра от самото начало на срещите остава в мъгла. Причината не е, че Хавиер е недостоен да играе в състава на „червените дяволи", а от тактически съображения - влизайки като резерва, Чичарито носи на отбора си повече полза, отколкото от появата си в първите минути. Ситуацията много напомня тази със Солскяер от края на 90-те години, а тук ясно личат уменията на Сър Алекс да бъде дипломатичен когато трябва, опитвайки се да убеди играчите си, че ролята на джокер не е по-малко важна от тази на титуляря.

Нещо подобно е при Един Джеко, но в случая с босненеца Манчини ще има проблеми. От една страна, италианският специалист не е толкова дипломатичен както своя шотландски колега. От друга, амбициите на Джеко не са да бъде джокер и да седи на пейката, а Тевес, Агуеро и Балотели да играят.


3. Астън Вила има бъдеще

Бирмингамци загубиха от Юнайтед, но преди това водеха с 2:0, а след мача мениджъра Пол Ламбърт сияеше от радост, въпреки поражението! Причината е проста - наставникът на Вила най-после видя добра игра от страна на своите възпитаници, които в по-голямата си част са млади футболисти (отборът е най-млад от всички във Висшата лига на Англия). Очевидно е, че Ламбърт знае какво прави, защото ако не беше неопитността и младостта на играчите му, Юнайтед можеше да не си тръгне с трите точки.


4. За да започнеш да играеш, трябва да пропуснеш гол

Именно от този принцип вече в шест поредни мача се води Евертън, допускайки първи гол и не губейки срещата. Всичко започна на 29 септември в мача срещу Саутхемптън, в който Рамирес още в 6-та минута изведе своите напред, последваха срещите с Уигън, КПР, Ливърпул и Фулъм. Ето, че в срещата със Съндърланд историята отново се повтори. Въпреки късния гол обаче, „карамелите" направиха пълен обрат и спечелиха трите точки. Следващият двубой е срещу Рединг, където може би вече мислят - дали да вкарат първи или е по-добре да играят тихо и внимателно, за да не събудят Евертън.


5. Марк Хюз трябва да отиде на църква

Другият вариант е да си подаде оставката. Защото случващото се в КПР може да бъде обяснено по два начина - с некомпетентността на мениджъра или с липса на късмет. Някой може ли да обясни, как така на последното място в класирането се намира отбор, в чийто състав има играчи като Сисе, Гранеро, Таарабат, Жулио Сезар и Фаурлин? Въпроси към Хюз относно селекцията едва ли може да има, но за това, че КПР все още е без победа - тук наставника трябва да отговаря.


6. Уигън е синоним на непредсказуемост

Да победиш Тотнъм като гост и да загубиш у дома си от УБА - това нещо може да го направи само Уигън. Вероятно и Роберто Мартинес не винаги разбира какво се случва понякога с отбора му, който е толкова непредсказуем и нестабилен, че не позволява на испанеца да бъде причислен към най-добрите специалисти. Относно Уигън, Висшата лига има нужда от такъв тим, който да всява хаос и да бърка водата на всички. Вероятно не сте забравили, че пролетните подвизи на „латиксите" бяха един от факторите, които решиха изхода от титлата.

 

Събитието на кръга: Съботното възраждане на Манчестър Юнайтед в Бирмингам и волята за победа на Манчестър Сити.

 

Герой на кръга: На „Вила Парк" Юнайтед в 50-та минута губеше с 0:2, но „Кралете на обратите" сринаха надеждите на феновете на Челси и Сити. Хавиер Ернандес влезе на мястото на безличния Ашли Йънг и през второто полувреме сам вкара два гола и стана причина Влар да порази вратата си.

 

Неудачник на кръга: Арсенал и Микел Артета. Срещу Фулъм „артилеристите" поведоха с 2:0 в 23-та минута и Венгер започна да смята шансовете за спечелване на шампионската титла. Но още преди почивката хората на французина загубиха преимуществото си от два гола. Бербатов вкара гол с глава, а след това българина асистира с лекота на Качаниклич. Второто полувреме се превърна в лична трагедия за Артета, един от най-стабилните играчи на Арсенал. В средата на тази част испанеца се оказа виновен за дузпата, която беше изпълнена прекрасно от Бербатов. Все пак домакините се добраха до равенството, а в 4-та минута на добавеното време зад „бялата точка" застана Артета... 3:3 остана на таблото, а със спечелените 16 точки Арсенал демонстрира най-лошия си старт от сезон 1982/83 насам. За първи път на „Емирейтс" камерите не видяха традиционния банер „Вярваме в Арсен".


Цифра на кръга: 18 точки в 11 мача събра Уест Хем, побеждавайки като гост Нюкасъл. Това е най-добрия показател на лондончани от 26 години насам.

 

СТАТИСТИКА:

- Голове (общо): 26, средно на мач: 2.6

- Удари във вратата (общо): 112
- Средно на мач: 11.2
- Посещаемост (общо): 377 242
- Средно на мач: 37 724
- Най-посетен мач: Арсенал - Фулъм - 60 093 (,,Емирейтс")
- Най-слабо посетен мач: Уигън - УБА - 17 812 (,,DW")

 

  Сподели
171