Четири неща, които научихме от десетия кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Четири неща, които научихме от десетия кръг на Висшата лига

Голът на Робин ван Перси, засечките на Манчестър Сити и Челси, първият дубъл на Фелайни и други събития от десетия кръг на Висшата лига на Англия, след който най-силното първенство на планетата си има своя нов лидер.

1. Мачовете между Юнайтед и Арсенал вече не са същите

Дербито на кръга всъщност не се състоя. Някога, по време на тези срещи земята в Англия трепереше. Започвайки от втората половина на 90-те години, повече от десет лета в английския футбол нямаше по важен мач от този между Юнайтед и Арсенал. Това бяха двубои между най-силните отбори в първенството, в които се решаваха големи неща.

Уви, всичко това сякаш остана в миналото. И вината е изцяло на Арсенал, който видимо и необратимо изостава. Моите дълбоки уважения към феновете на „артилеристите", сред които имам много приятели, но образно казано, отборът на Венгер в момента не е съперник за Сър Алекс. Самите приоритети на лондончани вече са други - примерно, да бъде изпреварен Тотнъм, да се класира тима за Шампионска лига, макар и на четвъртото място... Миналата година Арсенал загуби с 2:8 - в мач без никакви емоции. В събота „артилеристите" загубиха с почетен резултат - 1:2. Отново без емоции. Защото абстрахирайки се от резултата, това си беше чиста победа на Юнайтед, класна победа и ако се намерят мазохисти от феновете на гостите, които са гледали срещата, нека сравнят например по какъв начин Ван Перси спира топката и как го прави Жиру. Как се движи Рууни и как действа Подолски. А центъра на терена? А пресата, а връзката между бранителите? А доказателство за гротеската е факта, че фенове на Юнайтед и Арсенал заедно започнаха да напускат „Олд Трафорд". Просто нямаше смисъл... Запалянковците ще се готвят за по-важни мачове.

2. Тотнъм продължава да се люлее

В това, че Тотнъм пропусна гол няма нищо изненадващо, тъй като „шпорите" пропускат във всеки мач. Изненадващото е, че нападателите не успяха да вкарат. Двубоят с Уигън на „Уайт Харт Лейн" се превърна в първи, в който Тотнъм не може да огорчи своя противник. Резултатът е втора загуба срещу съперник със скромни играчи в състава си. Нещо ненормално има в цялата тази история. И доказателство за това е, че не нормално в рамките на месец да победиш Юнайтед като гост, а да загубиш у дома си от Уигън.

Тотнъм допусна две поредни домакински загуби, а това е нещо, което отбора не беше правил от четири години, т.е. от Хуанде Рамос. И когато заговорихме за мениджъри, непостоянството във Вилаш-Боаш се вижда с просто око. Странните замени на португалеца вече не учудват почти никога, но самите футболисти не знаят какво става. „Наистина ли сменям най-добри наш нападател?" питаше Адебайор в събота, влизайки на терена. Срещу Норич, ако си спомня някой, Андре пусна в полузащитата Вертонген, а срещу Уигън Ток Меръл замени Уолкър.

3. Робин ван Перси е истински професионалист

Срещата на холандеца с бившия му клуб можеше да завърши по всякакъв начин. Става дума не за резултата, а за взаимоотношенията между Ван Перси и запалянковците на Арсенал. Ставали сме свидетели на подобни неща, а те не винаги са били красиви. Нека си припомним например поведението на Адебайор. Ван Перси също можеше да се обиди, защото клуба оправда продажбата му с „футболни причини", а феновете игнорираха призивите на Венгер за добро отношение към Робин. Холандецът отбеляза гол когато все още беше обиден, но се отказа да празнува, показвайки колко много значи за него Арсенал. Просто защото Ван Перси е истински професионалист, който е отговорен към работата си.

4. Манчестър Сити свикна да губи точки от средняци

Отборът на Роберто Манчини проведе още един невзрачен мач, но този път „гражданите" не се спасиха с гол в последната минута. Уест Хем се отбраняваше достойно и спокойно и в крайна сметка „чуковете" останаха удовлетворени от точката. От друга страна, играта на Сити не радваше. Нямаше изобретателност в действията на гостите и причината не е само в отсъствието на Давид Силва. Някак си отборът не беше на себе си, а на какво се дължи това, ето работа за Роберто Манчини. Резултатът е, че шампионите за трети път губят точки срещу средняци (по-рано го направиха срещу Стоук и Ливърпул), а така доникъде няма да я докарат. Впрочем, в миналия сезон се наблюдаваше същата картина и явно това се превръща в тенденция или не бива да ни изненадва, ако Сити не успее да победи или загуби от Суонзи, Съндърланд, УБА. Но дали така отново „гражданите" ще постигнат миналогодишния си успех? Едва ли.

Събитието на кръга: Мачът между Юнайтед и Арсенал

Неудачникът на кръга: Манчестър Сити и Челси

Героят на кръга: Маруан Фелайни

Тенденцията на кръга: Ливърпул отново не можа да победи на „Анфийлд"

Изненадата на кръга: Загубата на Тотнъм от Уигън

Цифрата на кръга: Срещу Нюкасъл Джерард записа своя мач номер 600 за Ливърпул

 

  Сподели
299