Среща от миналото или някои мисли за мача Юнайтед - Арсенал


Н. Гавазов

Среща от миналото или някои мисли за мача Юнайтед - Арсенал

Робин ван Перси отбеляза гол на бившия си отбор, а Джак Уилшър лиши Арсенал от шансове да противодейства на „червените дяволи". В крайна сметка домакините спечелиха с 2:1 и оглавиха еднолично класирането, а лондончани се прибраха в Лондон и ще посрещнат този уикенд на шесто място в турнирната таблица.

С какво ще бъде запомнен централният мач от десетия кръг на Висшата лига на Англия? Напомни ли ви той с нещо за двубоите между тези два отбора в миналото, онези двубои, в които някога земята се тресеше?

Манчестър Юнайтед постигна най-леката си победа от началото на сезона

В третата минута на „Олд Трафорд" Томас Вермален забрави, че повече не играе с Ван Перси в един отбор и му подари топката край наказателното поле. Холандецът няма нужда от допълнителни бонуси в такива ситуации и 1:0. В 67-та минута гостите по най-ужасяващ начин сгрешиха при едно статично положение и Патрис Евра се възползва от ситуацията - 2:0. Две минути по-късно Уилшър получи втори жълт картон и остави отбора си с човек по-малко. До тук, ако някой се е надявал на чудо от страна на „артилеристите", то след изгонването на Джак вероятността гостите да направят обрат се свеждаха до раздел научна фантастика. Истината е, че Фулъм, Стоук и дори Саутхемптън създадоха повече главоболия на „червените дяволи", отколкото Арсенал. Случайно ли е тогава, че настроението на победителите в този мач е било като след загуба? Заради това, че изпуснаха шанса да си подобрят головата разлика.


Юнайтед има нападение от най-висша класа

Робин ван Перси отбеляза гол, а Рууни надмина по количество на полезните действия всички футболисти на Арсенал взети заедно. Двама сменяха постоянно позициите си, пресираха постоянно Артета и нито за секунда не останах извън играта. Тук някъде може да направим сравнение с Жиру, които обикаляше терена без топка и с Подолски, който забелязахме, когато беше заменен през втората част. Както и се очакваше, при първата среща на Ван Перси с бившия му отбор стана ясно, колко много бърка Венгер, предполагайки, че без холандеца атаката на неговия тим ще стане по-добра. Без думи...

Сър Алекс се готви да бие дузпите в Юнайтед

Срещу Галатасарай Нани се засили да бие дузпата и не успя. След мача Сър Алекс призна, че няма и понятие какво прави португалеца и защо н е оставил топката на Ван Перси. Когато топката удари Касорла, всички мислеха, че холандеца е изпълни удара от „бялата точка", но не - Рууни застана зад топката. Това е четвърта дузпа, която играчите на Юнайтед пропиляват от началото на сезона. И това се превръща в проблем за тима. Някой навярно ще каже, че по-добре е всичко да се реши в хода на мача, но понякога победни голове падат и от дузпи, а когато не вкараш... Сър Алекс със сигурност трябва да реши този въпрос, а той е наболял, защото Рууни от последните си 20 удара от „бялата точка" пропусна цели седем!


Венгер закъсня със смените

Към средата на второто полувреме стана ясно, че Том Клевърли и Джак Уилшър са си устроили надпревара за това, кой по-бързо ще бъде изгонен. Известно е, че Майк Дийн е принципен съдия, склонен към компромиси с цел да не изнервя мачовете, но всичко си има своите граници. На всичкото отгоре рефера се опита да озапти двамата, показвайки им по един жълт картон, а след това им намекна, че ще ги изгони. Какво направи Сър Алекс? Веднага извади Клевърли и пусна Андерсон. А какво направи Венгер? Остави Уилшър на терена, който по-късно бе изгонен. Сега втори ден слушаме воплите на французина, че неговия сънародник Патрис Евра преиграл със ситуацията със сблъсъка. На наставника на Арсенал все някой друг му е виновен, а нещата са толкова прости - Уилшър цял мач игра небрежно и за всички беше ясно, че е на косъм от картона. Очевидно е, че от пейката на Венгер нещата изглеждат по друг начин.

Предсказуемият провал на левия фланг на Арсенал

Ако това беше боксов мач или от някой друг силов спорт, вероятно рефера щеше да присъди на Валенсия победа над Сантос с технически нокаут, майтапеше се след мача известният анализатор Майкъл Кокс. За това, че левия фланг на „артилеристите" е разграден двор се знаеше отдавна. 38% от атаките на КПР в миналия кръг бяха оттам, още по-рано на Норич 41% и нека не се връщам повече назад и да ровя в статистиките - ще бъде едно и също. Преди мача беше ясно, че Юнайтед ще атакува именно отдясно. Само Венгер не направи нищо по въпроса, как да заздрави уязвимия си ляв фланг на отбраната. Без ирония към феновете на Арсенал, но пратете на този човек статистики от мачовете на отбора. Валенсия, Рафаел и Рууни на няколко пъти „счупиха" хълбока на Сантос и това ей така , между другото, без да се акцентира върху широчината на атаката. Убеден съм, че ако по някакъв начин Арсенал бе изравнил резултата, Сър Алекс щеше да даде указания на своите играчи да атакуват масирано само в тази част на терена. И тук се връщам на момента, когато бразилеца поиска фланелката на Ван Перси. Защо Сантос не изчака края на мача? Според мен, защото се опасяваше, че ще бъде заменен. От цялата ситуация излиза, че само наставника на лондончани не знаеше какво да прави.

P.S. Някъде писаха, че Сър Алекс вече не се бои от Арсен Венгер.

 

  Сподели
239