Шоу на човека в черно или някои мисли за мача Челси - Юнайтед


Н. Гавазов

Шоу на човека в черно или някои мисли за мача Челси - Юнайтед

Манчестър Юнайтед постигна първа за последните десет години победа на „Стамфорд Бридж" - при непосредственото участие на главния арбитър в този мач Марк Клатенбърг, който в момента е най-мразеният човек за феновете на „аристократите". Наистина ли рефера помогна на „червените дяволи" да победят своя конкурент или просто всичко е резултат на обикновени човешки грешки? Или може би съдбата си го връща на лондончани? Ето и някои мисли относно снощния зашеметяващ мач между лидерите в английското първенство.


В главната роля - Марк Клатенбърг

Това беше среща между и първия и втория в Англия. Сблъсък между двете най-силни атакуващи линии във Висшата лига. Битка между Ван Перси и Давид Луис, Уейн Рууни и Рамирес, Еден Азар и Рио Фърдинанд, Хуан Мата и Том Клевърли.

Със своите действия обаче Марк Клатенбърг направи всичко възможно за да засенчи тези малки локални войни. Изгонвайки Бранислав Иванович за фала на последната надежда, съдията взе абсолютно вярното решение (това беше признато и от Ди Матео). За червения картон на Фернандо Торес и за решаващия гол на Хавиер Ернандес, вкаран от засада, Клатенбърг ще си спомня минимум до края на сезона, защото този мач може да реши спора за титлата. Малко са тези, които се съмняват, че в бъдеще футбола няма да бъде подпомаган от видеоповторения и възможността на място да се решават заплетените ситуации, но засега това е невъзможно и единственото, което ни остава е да се доверим на човека в черно. В снощния мач той сгреши - как и къде е ясно за всички, но само ще допълня, че среща като вчерашната само ни доближава по-бързо до високотехнологичното бъдеще на футбола.

 

Робин ван Перси показа класата си

На холандеца му трябваха всичко 12 минути, за да убеди още няколко хиляди фенове на Юнайтед, да спрат да съжаляват, че 20 милиона паунда не бяха дадени за нов централен полузащитник. Истината е, че във Висшата лига няма по-добър нападател от Робин, който да реагира по подобен начин на центрирания и Сър Алекс добре го знае това. Шотландският специалист знае също така, че Антонио Валенсия дори да не се намира в своята най-добра форма, може да изпълнява до 3-4 остри подавания в един мач. На Ван Перси не му трябва повече и холандеца го доказа.


Юнайтед се провали в средата на терена

Манчестър Юнайтед отново демонстрира своята уязвимост в средата на терена. Клевърли направи поредния си слаб мач и дори стана причина за изравнителния гол на Челси. Грешните пасове на 23-годишния полузащитник (74% точност на паса) водеха до лоша организация на атаката на Юнайтед и създаване на излишно напрежение за Еванс и Фърдинанд. Клевърли през цялото време докато беше на терена така и не успя да намери общ език с Карик (90% точност на паса) и на няколко пъти Майкъл трябваше да компенсира грешките на своя млад съотборник, което пък водеше до напрежение в дясната част на полузащитата. В тази връзка имаме два въпроса: това ли е набеденият за наследник на Пол Скоулс футболист? Защо Сър Алекс не го изкара още в 30-та минута и не пусна на негово място Гигс?

 

Хуан Мата - моторът на Челси

Испанецът не започна по най-добрия начин срещата си с Юнайтед, но в последствие набра скорост и в крайна сметка затъмни Еден Азар. След второто попадение на Юнайтед Мата се взе в ръце и с активната си игра успя да изправи на крака отчаяните си съотборници - именно неговото нежелание да не се предава накара един по един и останалите футболисти на Челси да дойдат на себе си, а великолепният му гол върна домакините в мача.

 

Давид Де Хеа е вратар за големи мачове.

Може дълго да се обсъжда темата с грешките на Давид във вчерашния мач, но не може да не признаем и факта, че младия испанец спаси Юнайтед от истински конфуз. Най-напред той не позволи на Фернандо Торес да изравни, а след това го направи и по отношение на другия си сънародник - Хуан Мата. Ротацията на вратарите, която Сър Алекс практикува засега дава резултат. Линдегор е по-опитен и по-уверен от Де Хеа. Вероятно такъв страж ще донесе повече точки в повече изиграни мачове. Но в двубоите, в които Юнайтед се изправя срещу много силни съперници, способни да натикат хората на Сър Фъргюсън в собственото му наказателно поле, „червените дяволи" имат нужда от вратар с невероятни рефлекси. Пазач, способен да хване и най-смъртоносната топка, т.е. Де Хеа.

 

 

Автобусът го няма

След вчерашния мач повече никой няма право да говори, че играта на Челси е проста - паркиран автобус пред своята врата и по някоя и друга контраатака. Истината е, че Челси играе най-стремителния и симпатичен футбол във Висшата лига на Англия. Най-после „сините" се избавиха от танковия имидж на Моуриньо и благодарение на Азар, Мата и Оскар „аристократите" станаха много маневрени и изобретателни. Губейки с два гола, те успяха да реагират с такова смъртоносно изящество, че никой не се съмняваше в изравняването на резултата. Тук ще спомена и ролята на Ди Матео и неговата тактическа смелост, човекът, който през миналия сезон паркира Автобуса и от него излязоха футболистите с Купата на европейските шампиони. Сега италианеца заложи на креативни футболисти, които след Юнайтед вкараха най-много голове във Висшата лига.

 

Кариерата на Клатенбърг се намира под заплаха.

Най-накрая ще трябва да се върнем отново към темата за съдийството. Веднага след мача Челси подаде жалба срещу Клатенбърг. Не за неговите решения, а за ругатни, отправени по адрес на футболисти от столичния тим. Ако Марк признае вината си, дори склонната да защитава реферите Футболна асоциация може да го изпрати в Чемпиъншип. Тук ще припомня, че Клатенбърг вече беше дисквалифициран до живот, а след това амнистиран. Сега не ни остава нищо друго, освен да чакаме коментарите на официалните лица.

 

Другата гледна точка или в защита на Клатенбърг

Никой не обича да му развалят вечерта, а особено след мач като снощния. Водени от емоциите и болката от горчивия хап, в момента феновете на Челси виждат заговор срещу себе си, а Клатенбърг е обявен за персона нон грата. Дали обаче 37-годишният англичанин може да бъде обвиняван във вземането на своите решения?

Ако извършим кощунство и кажем, че беше прав?

Иванович извърши фала на последната надежда. Да, там наблизо беше и Давид Луис и вероятно бразилеца щеше да реагира подобаващо. Да, Ашли не беше на два метра дистанция, а почти тяло в тяло. Да, нарушението на Бранислав не беше грубо. Но и много очевидно...Но! Колкото и „но"-та да има тук, правилника показва, че решението трябва да бъде само едно. И тук Клатенбърг не сбърка.


Торес. С него ситуацията е по-трудна. Винаги е проблем да се определи точно, кога защитника протяга крак, но не извършва движение към владеещия топката или протяга крак, търсейки съвсем съзнателно допир с противника. В случая срещу Торес лоша шега изигра неговата репутация. До този момент на няколко пъти испанеца откровено симулираше. В момент, в който се получи стълкновението с Евънс, реферът трябваше да определи какво точно се случи - симулация или нарушение. Ин това трябва да стане бързо, без да имаш право да гледаш повторение на ситуацията. А когато непредубеденият зрител изгледа на няколко пъти инцидента, не остава ли с впечатлението, че Торес първо прескача крака на защитника на Юнайтед, приземява се нормално и след това започва да пада?! Тук правилата за симулация са ясни и не търпят тълкуване - жълт картон, в случая се получи втори и оттам последва червен.

 

Засадата на Ернандес. Това е най-простата ситуация в мача. Грешката е на страничния съдия.

 

Спомняте ли си...

 

Голът на Дрогба срещу Юнайтед на 3 април 2010 година. Забравили сте го?

 

  Сподели
266