Как срещите между Челси и Юнайтед повлияха на борбата за титлата през последните години


Н. Гавазов

Как срещите между Челси и Юнайтед повлияха на борбата за титлата през последните години

Мачовете между Челси и Манчестър Юнайтед винаги са очаквани във всеки един английски сезон, независимо от това, дали става дума за двубои от Висшата лига на Англия или Шампионска лига. Днес от 18:00 часа българско време, на „Стамфорд Бридж" двата гранда ще си дадат поредната среща. Daily Telegraph се опитва да изясни, дали наистина сблъсъците на флагманите на английския футбол влияят на изхода за титлата във Висшата лига на Англия.


Сезон 2011/12

Шампион: Манчестър Сити

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Вероятно. Юнайтед спечели само една точка, връщайки три гола в един невероятен двубой. Ако те не бяха започнали толкова лошо мача, можеха да вземат трите точки след края на мача.

Юнайтед - Челси 3:1, септември 2011. Лека победа на Юнайтед, която ще се запомни с невероятния пропуск на Торес.

Челси - Юнайтед 3:3, февруари 2012. Домакините поведоха с 3:0, а голът на Ернандес позволи на Юнайтед да направи впечатляващ обрат.

 


Сезон 2010/2011

Шампион: Манчестър Юнайтед

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Не. Юнайтед спечели титлата с комфортната преднина от 9 точки.

Челси - Юнайтед 2:1, март 2011. Победата на Челси благодарение на головете на Давид Луис и Франк Лампард позволи на феновете на „аристократите" да повярват, че могат да върнат интригата в шампионската борба.

Юнайтед - Челси 2:1, май 2011. Двата гола през първото полувреме бяха достатъчни да се гарантира рекордната 19-та титла.

 

Сезон 2009/10

Шампион: Челси

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Определено да. Априлската победа над Юнайтед даде преимущество на Челси и те спечелиха титлата с разлика от една точка.

Челси - Юнайтед 1:0, ноември 2009. Единственият гол, дело на Тери позволи на Челси да оглави таблицата за класиране с 5 точки пред своя конкурент.
Юнайтед - Челси 1:2, април 2010. Головете на Дрогба и Коул помогнаха на Челси да оглави турнирната таблица и да контролира хода на битката за титлата.

 


Сезон 2008/09

Шампион: Манчестър Юнайтед

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Не. Челси изостана на 7 точки от шампиона през този сезон - Манчестър Юнайтед.

Челси - Юнайтед 1:1, септември 2008. Голът на Саломон Калу позволи на Челси да изравни резултата и да продължи своята безпогрешна домакинска серия.

Юнайтед - Челси 3:0, януари 2009. Убедителната победа над Челси даде известно преимущество над лидера в таблицата за класиране Ливърпул и подложи мърсисайдци на допълнителен натиск.

 


Сезон 2007/08

Шампион: Манчестър Юнайтед

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Да и не. Септемврийската победа на Юнайтед им даде преимущество от три точки и в края на сезона те изпревариха Челси с две. Но победата на „аристократите" над Юнайтед през април им позволи да продължат интригата в шампионската гонка до последния ден на сезона.

Юнайтед - Челси 2:0, септември 2007. Оби Микел беше изгонен, а това даде значително преимущество на манкунианците и те победиха „аристократите", които по-козъсно изпаднаха в шок от уволнението на Моуриньо.

Челси - Юнайтед 2:1, април 2008. Голът на Балак помогна да се съживи интригата и да се отложи въпроса с победителя до последния кръг.

 


Сезон 2006/07

Шампион: Манчестър Юнайтед

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Не, Юнайтед спечели титлата с преимущество от 6 точки, а нулевото равенство през май 2007 уби интригата.

Юнайтед - Челси 1:1, ноември 2006. Двата отбора завършиха наравно, а Карвальо изравни резултата.

Челси - Юнайтед 0:0, май 2007. Мач, от който не зависеше нищо. Преди двубоя лондончани честитиха на своя съперник спечелването на титлата.

 


Сезон 2005/06

Шампион: Челси

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Да. Априлската победа на Челси им помогна да спечелят значително преимущество.

Юнайтед - Челси 1:0, ноември 2005. Голът на Флетчър позволи на Юнайтед да прекъсне безпогрешната серия от 40 мача на хората на Моуриньо.

Челси - Юнайтед 3:0, април 2006. Головете на Галас, Коул и Карвальо обезпечиха на Челси комфортна победа над Юнайтед.

 

 


Сезон 2004/05

Шампион: Челси

Повлия ли този мач на изхода за титлата: Не. Челси спечели титлата с явно преимущество от 12 точки.

Челси - Юнайтед 1:0, август 2004. Попадението на Гудьонсен обезпечи на Челси минимална победа.

Юнайтед - Челси 1:3, май 2005. Челси, побеждавайки трудно Юнайтед установи нов рекорд по количество спечелени точки в един сезон.

 

  Сподели
72