Шест неща, които научихме от 8-ми кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Шест неща, които научихме от 8-ми кръг на Висшата лига

След двуседмична пауза свързана с мачовете на националните отбори, любителите на футбола могат отново да се насладят на магията на Висшата лига на Англия. Около срещите витаеше духа на подновената борба с расизма, но това не можа да развали впечатлението от добрия футбол в изпълнение на Челси, Уейн Рууни, Един Джеко... В края на нашия анализ сме подготвили и занимателна статистика, която се надяваме, че ще се хареса на уважаваните от нас читатели на FUTBOL TV.

1. Борбата с расизма

Излишното ровене може да развали и най-доброто начинание и да постигне точно обратен ефект. Както например, ако някой насила те накара да заобичаш нещо или някаква идея, тогава може да се случи да намразиш начинанието. Не, че то е лошо по свята същност, но заради опита да бъде наложено чуждото мнение. През изминалия кръг във Висшата лига на Англия трябваше да се проведе акция от кампанията за борба против расизма. Малко преди това няколко чернокожи играчи изразиха недоволството си от мекото наказание на Джон Тери за скандала му с Антон Фърдинанд и вероятно са били прави, но със сигурност не спечелиха симпатиите на по-голямата част от футболната общественост, когато отказаха да участват в акцията. Интересното е, че един от радетелите за изкореняване на проблема от стадионите - Рио Фърдинанд също отказа да облече фланелката с надпис Kick It Out. Което доведе до сдърпване със Сър Алекс. А това никога не е било здравословно, за който и да е футболист.

2. Уест Бром не издържа проверката

Представянето на УБА от началото на сезона привлече вниманието към отбора и неговия наставник Стив Кларк. Имаше защо: „дроздовете" повалиха още в първия мач Ливърпул, а по-нататък показаха отлично възползване от създаваните положения за гол, възпрепятстване на противника и от отбор, известен като „лифт", УБА си спечели прякора „тихия убиец". Седем точки срещу Ливърпул, Тотнъм и Евертън! Всъщност, трябва да кажем, че „шпорите" имаха своите кадрови проблеми в мача, а Евертън не може да бъде причислен към грандовете, както впрочем и Ливърпул да бъде сравнен по сила с Тотнъм. Ето защо домакинството на Манчестър Сити се оказа своеобразна проверка за УБА и ако трябва да сме честни - оценката е „слаб", въпреки че хората на Кларк можеха да победят. УБА дисциплинирано пречеше на Сити да играе, включително и когато „гражданите" останаха с човек по-малко и може да кажем, че мачът премина изцяло под диктовката на гостите. „Дроздовете" поведоха случайно в резултата, а при 1:1 имаха няколко положения, които Лукаку не успя да реализира. За сметка на това Джеко показа на младия белгиец как се вкарва, а с това даде трите точки за по-класния отбор.

3. Уейн Рууни се разигра

Травмата, която получи Рууни на старта на сезона го извади от строя за месец, след което нападателят бързо започна да набира форма. Той се показа много силно като атакуващ полузащитник, когато Сър Алекс започна да изпробва схема на игра „ромб", но от Руни се очаква и да вкарва и поредната визита в националния отбор на Англия му помогна в този план. Нападателят вкара два гола във вратата на Сан Марино, отличи се и в мача с поляците. След всичко това англичанинът си вкара майсторски и във собствената врата! Благодарение на автогола на Уейн, Стоук Сити поведе в резултата, но мечтите на „грънчарите" за нещо бързо придобиха реални измерения и нещата си дойдоха на мястото - два гола на Рууни, асистенция... лидерът на Юнайтед се разигра, а Юнайтед постигна заслужена победа.

4. Арсенал буксува

След обещаващия старт на сезона, когато отборът на Арсен Венгер в четири мача допусна само един гол, „артилеристите" буксуват. Играта на терена на Манчестър Сити стана последният мач, в който Арсенал остави добри впечатления. Това беше преди месец. Дори срещу Уест Хем хората на Венгер не играха добре, а против Норич направо се провалиха. Кандидат за титлата? Това едва ли бихме го твърдели, наблюдавайки играта на лондончани против „канарчетата", които постигнаха първата си победа от началото на сезона. Санти Касорла игра, но липсваха идеи в атака, Подолски на практика остана извън играта, в Жервиньо както винаги преобладаваше хаоса... тревожно, защото в следващите мачове предстоят срещи с Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Евертън.

5. Съндърланд - отборът на един голмайстор

Маниерът на игра на тима на Мартин О'Нийл предполага силни действия по фланговете, откъдето трябва да се доставят топки за централния нападател. Не е случайно, че всичките пет гола, които Съндърланд вкара през този сезон бяха дело само на един човек - класическата „девятка" Стивън Флетчър. На терена на историческия си съперник, с човек по-малко, Алън Пардю и неговия Нюкасъл се справиха блестящо със силните страни на Съндърланд. Домакините владееха повече топката, натискаха, но този натиск не водеше до никакви положения за гол, защото „свраките" действаха много внимателно на фланговете и не оставиха никакви свободни пространства за крилата на гостите. При тази ситуация за „черните котки" остана един-единствен вариант - да се използват статичните положения и именно така дойде изравнителния гол. Трябва ли да се учудваме, че Флетчър нямаше никакво отношение към попадението? Интересното е, че попадението дойде след рикошет на топката в Демба Ба.

6. Важна е атаката

Челси игра срещу Тотнъм без своя лидер и капитан Джон Тери. Тук няма да изпадаме в излишна голословност и да припомняме значението на Тери за тима. „Аристократите" допуснаха два гола, но те са го правели и преди, когато Джон беше в тима, но сега прави впечатление, че майсторството и добрата форма на новите футболисти на Челси позволиха на тима да разчита на успех не само за сметка на отбраната. Действията на поколението Азар-Мата-Оскар позволи на Челси леко да спечели трите точки на терена на „шпорите". Бързи комбинации, хитроумни ходове и разрязващи атаки - това виждаме в Челси от началото на сезона и то е в толкова голямо количество, че няма нищо учудващо във факта, че в класирането „аристократите" са пред двата манчестърски гранда.

Статистика:

- Във Висшата лига на Англия за осем кръга са вкарани общо 235 гола. Повече се вкарва през второто полувреме, а много често трите точки се печелят в заключителния отрязък от мача (76-90 минута). Лидер по този показател е Манчестър Сити, следващият е Манчестър Юнайтед. Рекордът по бързи голове принадлежи на срещата Челси - Евертън. Най-много попадения пропуска в началото на мача КПР.

- Владеене на топката: Арсенал 61%, Сити 59%, Юнайтед, Ливърпул и Суонзи по 58%, Челси 57%. Най-малко: Съндурланд 37%, Норич 40%.

- Удари по вратата: Сити 157, Евертън 153, Ливърпул 149, най-малко: Рединг 57.

- Реализация на ударите: Юнайтед 16.7%, Челси 16.1%, Суонзи 15.8%,най-малка в Нори и Суонзи по 6%.

- Статистика на отбелязаните голове по кръгове: 1 кръг - 27 гола, 2 - 24, 3-34, 4-28, 5-24, 6-34, 7-34, 8 - 30.

- Посещаемост по мачове: 1 кръг - 344 124, 2- 338 160, 3- 343 678, 4- 365 780, 5 - 345 514, 6 - 367 139, 7 - 347 416, 8 - 353 964.

- Средна посещаемост на мач: Манчестър Юнайтед - 75 413, Арсенал - 60 092, Нюкасъл - 50 559, Съндърланд - 42 399, Манчестър Сити 46 531, Ливърпул 44 709.

- Запълненост на стадиона: Юнайтед, Арсенл по 99.55%, Норич 98.75%, Ливърпул 98.74%, Суонзи Сити 98.36%, Манчестър Сити 98.16%. Най-малко: Уигън: 73.62%, Астън Вила 81.82%, Съндърланд 87,05%, УБА 88.67%.

- Тотнъм за първи път от 2007 година губи като домакин лондонско дерби.

- Хуан Мата има три гола и пет асистенции в последните 4 мача на Челси.

- Ван Перси вкара 6 гола в последните си 5 мача против Стоук Сити!

- Уейн Рууни стана втория футболист в историята на Юнайтед, който в един мач отбелязва в своята и чуждата врата. Първият е Дейвид Бекъм.

- Манчестър Юнайтед събра най-много точки (12), губейки в хода на мача.

- Атакуващият полузащитник на Суонзи Сити Мичу вкара 6 гола, нанасяйки само 8 удара срещу вратата на противника. През миналия сезон Роналдо отправи 264 удара и ако този показател съпоставим с коефициента на Мичу, тогава полузащитникът на Суонзи би трябвало да вкара 198 гола.

- След 27 жълти картона в 54 мача, Шейк Тиоте най-после получи своя първи червен!

  Сподели
182