Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (27.09 - 01.10) -видео


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (27.09 - 01.10) -видео

Продължава рубриката, в която място намират най-добре представилите се футболисти от Топ 5 на първенствата на Европа. През миналия уикенд се състояха два кръга в Италия и Германия, освен това се получиха много интересни двубои, в които се отличиха голям брой футболисти и поради това кандидатите да намерят място в Символичния отбор бяха много.

Представяме ви: Dream Team за периода (27.09 - 01.10). Тактическа постройка 3-5-2.


ВРАТАР

Матиа Перин (Пескара)

За този пост имаше и други кандидати, които обаче в двата си мача през миналата седмица показаха две различни лица (като Адлер например, който срещу Хановер 96 през уикенда игра блестящо, но в средата на седмицата се представи слабо срещу Борусия М'гладбах). За разлика от своите колеги по амплоа, Перин взе участие само в един двубой - при гостуването на Пескара на Каляри. 19-годишният страж спаси 11 опасни удара на домакините и има голяма заслуга за изненадващата победа над островитяните.

Подгласници: Чех (Челси)

 


ЗАЩИТА

Ян Вертонген (Тотнъм)

За играч на мача Манчестър Юнайтед - Тотнъм беше избран Гарет Бейл, но със съвсем малка разлика зад него се нареди левият бранител на „шпорите" Ян Вертонген. 25-годишният футболист се справи блестящо със задълженията си на защитник и се противопостави успешно на Нани, което от своя страна намали остротата на атаките на домакините отдясно, освен това Вертонген подпомагаше активно Бейл в атакуващ план и подсигуряваше Дембеле при дефанзивна игра, а голът му във 2-та минута е само част от добрата игра на холандеца.

Марсел Шмелцер (Борусия Дортмунд)

Колебанията тук бяха между Шмелцер и Суботич, който отбеляза гол във вратата на „кончетата" през уикенда. Но докато Марсел се представи блестящо срещу съименниците от М'гладбах и сравнително добре при гостуването във Франкфут, то Невен изигра слаб мач срещу Айнтрахт и е с основна вина за равенството 3:3. Много е важно един футболист да показва постоянство, особено когато става дума за игра в отбраната.

Виктор Руис (Валенсия)

Ако някой ни даде статистиката на мача Валенсия - Сарагоса без да ни съобщава имената на отборите и се наложи да определим победителя в двубоя само според цифрите, убеден съм, че всеки един любител на футбола ще присъди победата на гостите. В действителност, мачът на „Местая" завърши не само без гол за Сарагоса, но и 2:0 за техните домакините. Не е необходимо да се коментира играта на Руис, но само трябва да се добави, че централният бранител на „прилепите" и неговият вратар Гуаита са с основна заслуга за сухата врата на Валенсия.

Подгласници: Кампаняро (Наполи), Киелини (Ювентус), Карвахал (Байер Леверкузен), Хуанфран (Атлетико), Рафаел (Манчестър Юнайтед), Бейнс (Евертън), Уилямсън (Нюкасъл).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Шейк Тиоте (Нюкасъл)

В спор за тази позиция бяха Давид Силва и Шейк Тиоте - двама футболисти, които играят на почти идентични позиции и които през уикенда доказаха, че техните отбори биха изглеждали съвсем различно, ако ги няма. И двамата направиха великолепни мачове при гостуванията на своите отбори, но ако се опитаме да намерим по-детайлни разлики в представянето им, ще забележим, че 26-годишният Тиоте беше малко по-свеж от своя колега по амплоа в Сити. Освен това играчът на „свраките" трябваше да компенсира по някакъв начин слабата игра на Бен Арфа и Бигиримана, докато испанеца нямаше този проблем. А асистенцията на Шейк е допълнително основание да бъде предпочетен пред Давид.

Хуан Мата (Челси)

Испанският национал показа в дербито срещу Арсенал от какво голямо значение е за своя отбор. Срещу „артилеристите", които за малко не победиха шампиона на неговия стадион, Мата се замеси и при двата гола във врата на Маноне - в средата на първата част великолепно асистира на Торес, а в 53-та минута отбеляза победното попадение.

Гарет Бейл (Тотнъм)

Тотнъм счупи 23-годишния карък на „Олд Трафорд" с добра игра в нападение преди почивката и с отлична организация в защита през второто полувреме. Няма как да бъдат отличени всички футболисти на „шпорите" и ролята на Вертонген беше посочена по-горе. Другият герой за историческият за Тотнъм успех се казва Гарет Бейл, който беше избран за играч на мача. Уелсецът отбеляза гол и асистира за първото попадение във вратата на домакините. Напълно достатъчно да намери място в символичния отбор.

Андреа Пирло (Ювентус)

Как ли би изглеждал Ювентус без Пирло? Особено в мачове като този срещу Рома? Малко е да кажем, че това е футболист внушаващ респект сред противниците, благоволение сред феновете и уважение сред съотборниците си заради диригентската си роля. За изпълнението му при прекия свободен удар, при който Стекеленбург не успя да реагира няма да говорим.

Франк Рибери (Байерн Мюнхен)

Специално за този пост борбата беше между Франк Рибери и Луис Густаво - двама съотборника от Байерн Мюнхен, които през уикенда имат основна заслуга за победата при гостуването на Вердер Бремен. Бразилецът иззе диригентската палка от Швайнщайгер в опорната зона и се превърна в мотор за баварците, докато французинът извършваше мощни набези в половината на домакините и създаваше хаос в отбраната на Вердер. Ако трябва да бъде оценена играта на двамата, Рибери ще получи 8.5, а Густаво 9. В средата на седмицата обаче Байерн игра срещу Волфсбург и в този мач Луис не взе участие. За сметка на това Рибери отново блесна и закономерно беше избран за игра на срещата. А оценката едва ли има значение, но 9.5 е напълно подходяща за да добием представа за играта му.

Подгласници: Гарсия (Атлетико Мадрид), Фабрегас (Барселона), Гюндоган (Борусия Дортмунд), Ройс (Борусия Дортмунд), Едерсон (Лацио), Хамшик (Наполи), Джерард (Ливърпул), Шахин (Ливърпул), Силва (Манчестър Сити), Ларсон (Съндърланд), Густаво (Байерн Мюнхен).


НАПАДЕНИЕ

Луис Суарес (Ливърпул)

Понеже горе стана дума за оценки, ако трябва да ги използваме по отношение на уругваеца в мача срещу Норич, тя трябва да бъде само една - 10. Нападателят на Ливърпул през миналия сезон записа три авторски гола на „Кероу Роуд" и преди двубоя журналистите го засипаха с въпроси дали си спомня този мач. Суарес реши да подкрепи своите спомени с нови три гола, превръщайки се в един от най-големите кошмари за „канарчетата".

Единсон Кавани (Наполи)

Кавани изигра два мача през миналата седмица, в които отбеляза четири гола. Най-напред при домакинството срещу Лацио уругваецът оформи хеттрик, а през уикенда попадението му на „Луиджи Ферарис" донесе първото поражение на Сампдория от началото на сезона. Шестте спечелени точки пък помогнаха на Наполи да се изкачи на второ място в класирането, отстъпвайки на шампиона единствено по голова разлика.

Подгласници: Елавич (Евертън), Ел Шаарави (Милан), Роналдо (Реал Мадрид).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Андре Вилаш-Боаш (Тотнъм)

В първите срещи начело на Тотнъм нещата при португалският специалист никак не се получава и съвсем скоро в чувствителното британско медийно пространство се появиха слухове за предстоящото му уволнение. Всичко това обаче вече няма никакво значение, защото Андре се превърна в един от малкото треньори на „шпорите", който отпразнува заслужена победа на „Олд Трафорд". Неговият атакуващ модел не даде плодове с Челси миналата година, но сега беше напълно успешен. А след финалният съдийски сигнал Вилаш-Боаш беше готов да изпепели със своята радост целия стадион.


ГОЛ НА КРЪГА:

 

  Сподели
279