От Роналдо до Ибра - вижте с кой можеше да подпише Венгер


Н. Гавазов

От Роналдо до Ибра - вижте с кой можеше да подпише Венгер

Интересен материал се появи в изданието Who ate all the pies, в който авторът Крис Райт разкрива имената на онези десет футболисти, с които мениджърът на Арсенал Арсен Венгер е можел да подпише договор, но поради една или друга причина това не се е случило. Подобна статия излезе миналата седмица и в Offthepost, но там играчите бяха само пет. FUTBOL TV реши да преведе за нашите читатели по-обширния материал, в който е изпуснато само името на Хосе Енрике.

И така, кои са футболистите, които са били близо до трансфер в Арсенал, но Венгер по една или друга причина не е успял да убеди да сложат подписите си под договор с клуба от „Емирейтс".

1. Златан Ибрахимович

През 2001 година Венгер за малко не купил Ибрахимович за 3 милиона евро от Малмьо. По това време шведът е само на 19 години. Главната грешка на Арсен е изискването му Златан да изиграе пробен мач пред него. Не е трудно да разберем какъв е бил отговора на шведа: „Златан не играе в подобни мачове".

2. Хуан Мата

През лятото на 2011 година когато всеки атом и молекула на Сеск Фабрегас е отивала към Барселона, в Арсенал се е появила възможността по някакъв начин да бъде облекчена болката от раздялата, с подписването с Хуан Мата. Арсенал предложи 21 милиона паунда, но Челси се оказа по-бърз и по-атрактивен, предлагайки 24 милиона за испанеца.


3. Петр Чех

През 2002 година Арсенал съгласува с Чех личните му условия, но беда - вратарят бе сполетян с проблеми с разрешение за работа в Англия. Тогава „артилеристите" решиха, че няма смисъл повече да се занимават и се отказаха от покупката. Чех премина в Рен, а след това знаете къде, превръщайки се много бързо в един от най-добрите вратари в света.

4. Джоуи Бартън

Миналото лято слуховете упорито отправяха главният смутител на Висшата лига в Арсенал. Сега никога няма да разберем колко близо е бил футболиста до трансфер на „Емирейтс". Но малко след инцидента с Жервиньо телефона на агента на Бартън е бил изтрит от телефонния указател на Арсенал.

5. Дидие Дрогба

Веднъж Венгер призна, че е можел да закупи Дрогба само за 100 000 паунда (по-малко от половината от седмичната заплата на ивоариеца). Това е било през 2000 година, когато Дрогба е играел за френския Льо Ман. „Ние го следяхме много внимателно, но ни се стори, че той не е съвсем готов да играе в Англия. Грешка е, че не го привлякохме, но причините са разбираеми. Това е футбола, а и тогава имахме Анри", призна Венгер.

6. Самуел Ето'о

След три великолепни сезона в Майорка, през 2004 година Ето'о е бил предложен на Венгер. Но мъдрият французин преценил, че е рисковано, ако подпише с футболист, който за малко не набил агента си (според слуховете в пресата тогава, които по-късно се оказаха, че са далече от истината). Арсенал обяви, че се оттегля от борбата за камерунеца, което пък позволи на Барселона спокойно и без излишни пазарлъци да закупи правата на Ето'о.

7. Клод Макелеле

През 1996 година в Арсенал позвъняват от Нант, предлагайки на лондончани възможността да подпишат с многообещаващия Макелеле. Преговорите протичат много бързо и сделката на практика е осъществена. Когато обаче идва момента да се сложат подписите, Венгер заявява, че Патрик Виейра е напълно достатъчен за Арсенал, с което хвърля в недоумение представителите на Нант и на Макелеле.

8. Шаби Алонсо

Склонният към сюрреалистично трансферно гуляйство, Рафа Бенитес през лятото на 2008 година неочаквано решил да се отърве от Шаби Алонсо и вместо него да закупи Гарет Бари. Разбирайки за плановете на своя сънародник, Алонсо започнал преговори с Арсенал. Сделката била завършена, но точно тогава трансферът на Бари в Ливърпул се проваля. Това накарало Алонсо да остане още година край река Мърси, а липсата на интерес към него от страна на Арсенал през сезона, го накарало да започне да действа в посока Реал Мадрид.

9. Яя Туре

Отчитайки факта, че по-големият брат Коло се намира в отбора, всички предполагали, че Арсенал има шансове да привлече и Яя. По-малкият брат дори изиграл мач за младежите на Арсенал, но прословутите бюрократични проблеми с разрешението за работа в Англия сринали трансфера. Яя преминал в Олимпиакос, а след това станал един от най-монолитните полузащитници в съвременния футбол в Барселона и Манчестър Сити.

10. Кристиано Роналдо

Веднъж Арсен Венгер представил на публиката португалеца с фланелката на Арсенал. Арсенал дори се разбрали със Спортинг за трансфера на Кристиано за 4 милиона паунда. По ирония на съдбата, същата година „лъвовете" от Лисабон играят с Манчестър Юнайтед по случай откриването на новия си стадион. Роналдо се представил впечатляващо, а неговият отбор победил с 3:1. След срещата Сър Алекс предлага 12 милиона паунда и отмъкнал Кристиано от артилеристите.

 

  Сподели
281