Невероятните Алън Пардю и Нюкасъл


-.

Невероятните Алън Пардю и Нюкасъл

В завършилата преди по-малко от два месеца кампания в Англия, отборът на Манчестър Сити стигна до титлата след обрат срещу КПР в продължението на мача и по този начин „гражданите" станаха шампиони за пръв път от 44 години насам. Героите обаче в днешната история имат две имена - Алан Пардю и Нюкасъл Юнайтед.

На 9 Декември 2010 година, Алан Пардю поема „свраките". Дебютът му начело на Нюкасъл е впечатляващ - победа над Ливърпул с 3:1. В края на следващия месец в касата на клуба постъпват рекордните 35 млн. паунда от продажбата на Анди Керъл.
През лятото на 2011 година Алан Пардю привлече трима френски играчи - полузащитниците Йоан Кабай, Силвен Марво и нападателя Демба Ба. Тримата играчи не струваха много на касата на клуба.

Сезон 2011-2012 година започва феноменално за „свраките". В началото на сезона те са в серия от седем победи и четири равенства и така направиха най-успешния си старт от 17 години насам. В следващите осем мача обаче, Нюкасъл записа само една победа в осем срещи и тимът се намира в подножието на топ отборите.

През зимата мениджърът осъществи трансфера на сенегалския нападател на Фрайбург - Папис Сисе за 10 млн. паунда. Още в първият мач за новата 2012 година, момчетата на Алън Пардю постигнаха впечатляващ класически успех над шампиона Манчестър Юнайтед на „Спортс Дайрект Арена" . Папис Сисе и Демба Ба не спират да се разписват и в следващите мачове. Но в рамките на пет седмици между февруари и март месец отборът на Нюкасъл не записва победа. Въпреки това „черно-белите" показват завидна форма, постигайки шест поредни победи в края на сезона, докато Уигън спира тази серия. Шестте поредни победи осигуриха място на „свраките" в европейските клубни турнири. Отборът можеше дори да се докосне до историческо участие в ШЛ, но за това попречиха последните два загубени мача.

Въпреки, че преди няколко години Нюкасъл изпадна и се завърна в лигата, сезон 2011-2012 година беше един от най-успешните на отбора във Премиършип. Най-големият герой за „свраките" можем да кажем, че е Алън Пардю. През неговият 18 месечен престой, той подобри значително изявите на отбора. Това не е всичко... той направи една изключително печеливша трансферна политика, политика на успеха. Без да се хвърлят безумни пари за скъпи покупки, въпреки големите постъпления, Алън Пардю успя да направи феноменални трансфери по време на периода си до момента. Папис Сисе отбеляза забележителна ефективност - 13 гола в 14 срещи. Лятната покупка, Демба Ба също показа невероятни голмайсторски умения и най-вероятно през лятото ще бъде продаден.

Едва ли са много тези, които са очаквали подобна кампания за „свраките". Те завършиха на пето място в класирането. Дори отбори от ранга на Челси и Ливърпул завършиха извън топ 5. Алън Пардю стана първият специалист в историята на Нюкасъл, които печели наградата за мениджър на сезона във лигата. Разковничето на успеха през сезона се дължи на едно добро треньорско назначение и една разумна, пестелива и най-вече успешна трансферна политика.

Валери Първанов, наш читател

  Сподели
160