Впечатляващата визитка на новия мениджър на Тотнъм


-.

Впечатляващата визитка на новия мениджър на Тотнъм

На 3 Юли 2012 година, Тотнъм обяви официално назначението на Андре Вилаш-Боаш, като новия мениджър на „шпорите". Той заменя на поста Хари Реднап, който в края на миналия месец бе уволнен. Но сега ще ви запознаем с визитката на португалеца, а тя е повече от впечатляваща.

Едва на 34 години, а е вече в историята. Той е роден на 17 Октомври 1977 г. в гр. Порто, Португалия. Като тинейджър е живял в един блок заедно с великия сър Боби Робсън. Легендарният английски мениджър е мениджър на Порто по това време и назначава 16-годишният тогава Вилаш-Боаш в отбора като скаут.

Само на 21 години, младият португалец поема за кратко националният отбор на Британските Вирджински острови. Години по-късно е рамо до рамо с Жозе Моуриньо като помощник треньор в Порто. Двамата са заедно и след това, когато Моуриньо отива в Челси и след това в Интер.

През 2009 г. АВБ напуска Интер, като желае да направи собствена кариера като мениджър. Не след дълго получава предложение да работи в отбора на Академика Коимбра и така през Октомври 2009 г. започва началото на една феноменална до момента кариера на младия португалски специалист. Когато поема Академика, отбора се намира на дъното на класирането без нито една победа. Но до края на сезона играта на отбора се подобрява и те оцеляват, като завършват на 11 място в лигата и достигат дори до полуфинал за Купата на Португалия, но там губят от Порто. След края на сезона се появяват спекулации, че Порто и Спортинг желаят да привлекат младия специалист на работа при тях. Не след дълго през лятото на 2010 г. АВБ е назначен като мениджър на Порто.

На 2 Юни 2010 г. Андре Вилаш-Боаш поема Порто, като в рамките на 1 година направи нещо невиждано, още в първият си мач печели трофея за Суперкупата на Португалия след като побеждава Бенфика с 2:0. Постиженията, които постигна в „Лига Сагреш" и в Лига Европа са повече от забележителни. Порто става абсолютен шампион без конкуренция в лигата, като отборът записа 27 победи и 3 равенства с преднина от 21 точки пред втория Бенфика. По този начин Вилаш-Боаш се нарежда до Михали Сиска и Джука като най-младият мениджър печелил титлата в Португалия. Порто печели и Купата на страната, след като в полуфинала с Бенфика успяха само за 30 минути да вкарат 3 гола и да обърнат пасив от 0:2 загуба у дома и на реванша също имаха пасив от 1 гол. На финала те побеждава Витория Гимараеш със 6:2. Порто печели и второ издание на „Лига Европа" след повече от впечатляващи мачове. След победата с 1:0 над Брага на финала, португалският специалист става най-младият мениджър печелил Европейски трофей - едва на 33 г.

Тези успехи са забелязани от редица Европейски клубове и не след дълго Роман Абрамович плаща 15 млн. евро неустойка на Порто и на 22 Юни 2011 г. АВБ става мениджър на Челси. Периодът на португалецът обаче не се оказа успешен и след серия от колебливи изяви на отбора, той беше уволнен на 4 Март 2012 г.

На 3 Юли 2012 година, АВБ подписа договор за 3 години с Тотнъм.

ВАЛЕРИ ПЪРВАНОВ, наш читател

  Сподели
179