Как сте, артилеристи?


Н. Гавазов

Как сте, артилеристи?

Робин ван Перси заяви вчера, че няма да подпише нов договор с Арсенал заради разногласия с политиката на клуба. Тази новина, която впрочем все още не слиза от първите страници на световния печат не е известно как се е отразила на състоянието на Арсен Венгер, но със сигурност хвърли в истински потрес многобройните привърженици на Арсенал. И с основание. Защото холандският национал, голмайсторът на Висшата лига на Англия за миналия сезон, Капитанът ще се присъедини към многобройната кохорта футболисти, които си тръгнаха от „Емирейтс" през последните три години - Коло Туре, Емануел Адебайор, Самир Насри, Гаел Клиши, Сеск Фабрегас...

Напълно разбирам какви са чувствата на феновете на Арсенал (и им съчувствам). Разбирам и какви са първо сигналните им реакции, включително и тук във форума на FUTBOL TV: за крах на клуба, за преливане на чашата на търпението и т.н. Може и да имат известно право, но защо уважавани от мен „артилеристи" не погледнете нещата от друг ъгъл?

„Финансовите условия или контракта няма да обсъждам, защото за мен това не е приоритет", заяви Ван Перси.

Понякога хората се опитват да обяснят дадена ситуация с добре замаскирани фрази и точно това направи холандеца вчера, а от това следва и един сериозен въпрос: кой е диригента на неговите действия? Защото, четейки между редовете и връщайки лентата назад, аз мога да твърдя, че РВП е взел снощното решение много по-отдавна. Може би преди 3-4 месеца, а навярно още миналото лято - това не знам, а и няма толкова голямо значение.

Защо мисля така? Ако той искаше да подпише нов договор, тогава щеше да седне и поне за кратко и от куртоазия да обсъди финансовите аспекти на новата сделка. Но факта, че той изпита необходимост да направи снощното изявление и особено да спомене парите е достатъчно красноречив - няма съмнения, че Ван Перси не си тръгва заради паунди, а заради много паунди.

Нека бъдем честни - холандецът привлича. Няма как да бъде другояче, след като стана голмайстор на Висшата лига на Англия и с головете си помогна на Арсенал да завърши трети, а не 16-ти. Холандецът е в полезрението на много големи и богати клубове, които са готови да го засипят незабавно с пари и могат да му платят много повече пари, отколкото Арсенал. Убеден съм, че зад гърба на Венгер той отдавна се е разбрал с друг отбор и снощното му изявление е предназначено именно за да оправдае своето напускане, принизявайки позицията на клуба. Нека да си припомним колко пъти през сезона се писа, че Сити е готов да му даде два пъти по-голяма заплата от това, което Арсенал му предлага. Случайно ли е според вас? Не мислите ли, че всеки клуб си има своите пиар-агенции, а една от задачите им е не само да се грижат за имиджа на клубовете си? Не мислите ли, че в тези агенции работят бивши колеги на тези журналисти, които през две-три седмици пускаха съобщенията за баснословните възнаграждения на холандеца?

Истината е, че в морален и етичен план футбола се промени. И това стана ясно след като два клуба спечелиха големи трофеи през миналия сезон. Да, парите могат да купят успеха и съответно да погубят душата на този спорт, който ние обичаме толкова много. Ето защо, мои приятели „артилеристи", запазете вярата си и не се осланяйте на лъжливите приказки на Ван Перси. Той просто показва един от симптомите на съвременната болест на футбола - алчността. Лично аз смятам, че РВП ще подпише с най-богатия, а не с най-популярния английски клуб и съвсем скоро ще се превърне в поредния гвоздей, забит в ковчега предназначен за душата на футбола. Тук някъде бих казал - тъжни времена. Въпреки всичко, по-добре да останете без трофей и да бъдете себе си, отколкото да се превърнете в съмнителни предприятия подобно на някои клубове (умишлено избягвам да спомена имената им, защото феновете им никога няма да разберат какво искам да обясня).

Оттук нататък няма какво повече да се каже. Това изявление на Ван Перси се обърна срещу него. Той вече загуби обичта на феновете и добре знае, че повече няма как да остане на „Емирейтс" и да бъде Овермарс, Бергкамп, Райт, Сиймън, Уинтърбърн, Диксън, Кембъл, Алън Смит, Тони Адамс, Стейпълтън и много други.... А можеше да да се нареди в пантеона на безсмъртниците и да остане завинаги в сърцата на „артилеристите". Какво толкова е станало - една легенда по-малко ще има Арсенал. Не го съдете. Недейте го и оправдава. Просто го разберете. И продължавайте да си обичате клуба.

 

  Сподели
185