Далглиш - Най-голямата трагедия, сполетявала Анфийлд


И. Ангелов

Далглиш - Най-голямата трагедия, сполетявала Анфийлд

В разгорещен аргумент с мой колега, дали легендарния статут на Кени Далглиш е полезен или вреден напоследък за тима на Ливърпул, достигнахме до няколко интересни статистики, подадени на тепсия от сайта telegraph.co.uk. Оказва се, че легендата на трибуната Коп има крайно отрицателен ефект над тима, макар той да се бори за втора титла през годината.

Дори с печеленето на тези отличия, представянията на тима у дома, където винаги е била славата на Ливърпул, са нищо по-малко от трагедия. Ето таблицата със спечелените точки на тима у дома в ерата на Висшата лига.



Koгато през 60-те Бил Шенкли е бил начело на Ливърпул, легендарният мениджър е заявил, че превръща стадиона в "крепост на безсмъртието", където да допуснеш загуба е невъзможно, и това наистина е било така. Времената, изглежда, се менят.

Ако Лигата се решаваше в днешно време само по домашни мачове, то Ливърпул щеше да е на 12-ата позиция, точка зад Стоук Сити, като това е най-лошата форма на мърсисайдци от десетолетия.

Всичко изглежда различно в очите на феновете обаче. След напускането на Рафаел Бенитес и идването на Рой Ходжсън, тима понесе загуби от отбори като Нортхемптън Таун и Уулвс. Това бе понесено изключително тежко от фен базата на тима, и Ходжсън бе анатемосан. Дойде времето на една от най-големите легенди в лицето на Кени Далглиш, което сред Коп-а бе завръщането на "Краля", спасителя на тима.

16 месеца по-късно статистиката показва доста обезпокояващи неща. Под ръководството на Далглиш Ливърпул е спечелил само 28% от домашните си мачове, а 50% са равенства.

Във вторник срещу Фулъм, който спечели за първи път на "Анфийлд" в историята си, Ливърпул остана на една победа зад застрашените от изпадане КПР и Блекбърн. Тима е на път към най-лошото си представяне в лигата от 1948-49 година. Ако момчетата на Далглиш в атака сбъркат и не вкарат отново срещу Челси, тима ще направи най-лошия си голов рекорд от 1903 година насам.

Под ръководството на Бенитес, тима направи най-добрите си представяния у дома от дните на Боб Пейзли насам, който имаше над 90% успеваемост у дома в края на 70-те години. Бенитес спечели 79% от тях, извеждайки своите на триумф в Европа.

Бенитес стана легенда на "Анфийлд", но от останалата част от футболния свят, той бе гледан като "среден" мениджър, който спечелваше по 2 точки на мач средно. И макар тази насмешка да е с известен резон, то вижте колко под него е Кени Далглиш.



Дори в най-лошите моменти на Жерар Улие с тима, през периода 2002-2004 година, французинът успяваше да класира Ливърпул в европейските турнири. Всъщност Улие остави тима си на Бенитес, който спечели Шампионска лига за по-малко от година, макар да спечели тогава 53% от мачовете си у дома.

Също Улие бе най-близо до триумф в Англия, след като през 2001/02 завърши втори с 80 точки, след като 63% от домашните мачове бяха победи. Загубите бяха впечатляващите 11% - най-малко от тима на Рой Евънс насам - 1996 година.

Остава само една среща Далглиш да избегне срама от подобряване на негативен рекорд на възраст 109 години.

  Сподели
258