Клатенбърг умишлено решил да спести червен картон на Яя Туре


Н. Гавазов

Клатенбърг умишлено решил да спести червен картон на Яя Туре

Реферът на снощния мач между Челси и Манчестър Сити Марк Клатенбърг си призна, че е видял добре епизода, в който Яя Туре е играл грубо срещу Хуан Мата и съзнателно е взел решение да не наказва полузащитника на гостите. Както е известно, мениджърът на Манчестър Сити Роберто Манчини обвини рефера в един от виновниците за поражението на неговия отбор, заради това, че не отсъди 11-метров наказателен удар за нарушението на Босингва срещу Давид Силва в наказателното поле и в добавка изгони от терена Клиши.

Това не бяха единствените грешки на Клатенбърг в мача. Както смятат много от феновете на Челси, Яя Туре е трябвало да получи по един червен картон за всяко от своите две нарушения срещу Хуан Мата - първият път ивоариецът удари в гърба полузащитника на „сините", а при втория буквално го прегази.

Още днес сутринта чиновниците от Футболната асоциация на Англия (ФА) се свързали с Клатенбърг и се поинтересували от мнението му за нарушенията на Туре. В разговора със своите началници рефера заявил, че е видял всичко, но съвсем съзнателно е решил да не наказва играча на Сити.

Според дисциплинарния правилник, ако главният съдия пропусне да накаже провинил се играч по време на дадена среща, то ФА е длъжна да направи това. В случая, Туре е заплашен от дисквалификация за три мача. Но ако реферът обясни, че е видял епизода с нарушението, но умишлено не е санкционирал играча, тогава отговорността от провинилият се футболист отпада - именно това е направил Клатенбърг.

 

  Сподели
65