Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.11 – 21.11) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.11 – 21.11) (видео)

През седмицата любителите на испанския футбол станаха свидетели на малкото „Ел Класико", в което Реал Мадрид постигна важна победа срещу Валенсия, позволявайки на „белите" да запазят дистанцията от историческия си съперник Барселона. Но истинското „Ел Класико" бе на север - Байерн и Борусия Дортмунд се срещнаха в най-големия мач на Бундеслигата за сезона и вече определено може да говорим, че мюнхенци са сполетени от синдрома „Борусия". В Италия Ювентус си върна първото място, Интер записа едва трети успех от началото на сезона, а Милан и Наполи завършиха наравно в очакване на важните си срещи в Шампионската лига. На Острова Венгер изглежда върши някакви чудеса с отбора си, защото футболистите му продължават да показват характера, който вече бяхме забравили да виждаме в „артилеристите". Отборите от Манчестър си взеха дължимото, като „червените дяволи" нанесоха първа домакинка загуба на Суонзи, а още по-интересното беше на „Стамфорд Бридж", където Ливърпул се наложи над Челси. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (18.11- 21.11). Тактическа постройка 3-5-2.

 

ВРАТАР

Федерико Маркети (Лацио)

28-годишният бивш футболист на Каляри показа железни нерви, здрава психика и е с основна заслуга неговият отбор да си тръгне от „Сан Паоло" непобеден. През първата част нямаше много работа, но след почивката бе подложен на огромно напрежение, с което се справи блестящо, спасявайки ударите на Кавани, Лавеци и Пандев. В крайна сметка, Федерико запази вратата си суха, а Лацио се прибра в Рим с точката.

Подгласници: Пепе Рейна (Ливърпул)

 


ЗАЩИТА

Андони Ираола (Атлетик Билбао)

Това, което Барселона не успя да стори със Севиля го направи Атлетик Билбао - баските дойдоха на „Санчес Писхуан" и съвсем заслужено победиха своя противник - тук не става дума за тактика с изненадващи контраатаки, накъсване на играта и други подобни прийоми, които сме свикнали да виждаме по испанските терени. Напротив, хората на Биелса (който излезе с петима защитника) контролираха в 61% топката, умело разиграваха и се възползваха умело от грешките на своя противник. Много интересна тактика беше избрал наставника на гостите - 5-2-3 с активна роля в атаките на крайните защитниците. Познайте кой вкара попаденията за Атлетик? Защитниците Де Маркос и Ираола. Нашият избор падна върху Андони, защото той се справи отлично с нападателите на домакините Негредо и Пероти, не позволявайки на двамата по никакъв начин да застрашат вратата на Ирайсос.


Рио Фърдинанд ( Манчестър Юнайтед)

Защитата на шампионите прави всичко възможно да бъде забравено онова 1:6 срещу градският съперник и в пети пореден мач не допуска гол - очевидно Сър Алекс добре е побеседвал и поработил със своите играчи, защото „червените дяволи" напълно неутрализираха своя противник от Суонзи Сити, а когато домакините бяха в подем, двата стълба в отбраната на гостите - Видич и Рио се справиха блестящо със своите задължения. Изборът ни попадна върху Фърдинанд, защото показа изключително хладнокръвие, не сгреши нито един път и успешно покриваше празнотите, когато сръбският му партньор се включи на няколко пъти в атаките на своите.

Глен Джонсън (Ливърпул)

Ще започна с думите на Далглиш: „Крайният защитник, който тръгва напред и желае да вкара гол в такъв момент заслужава похвали, както и останалите ми играчи". Ние само бихме допълнили шотландският специалист: Какво търси крайният защитник в 87-та минута в полето на Челси, на „Стамфорд Бридж" при резултат 1:1?! Глен Джонсън показа какво търси, отбелязвайки победния гол за своите, а ние няма нужда да анализираме повече - фактите говорят достатъчно и не може да има никакво съмнение, че защитникът на Ливърпул заслужава да намери място в символичния отбор на FUTBOL TV.

Подгласници: Видич (Манчестър Юнайтед), Пике (Барселона), Хумелс (Борусия Дортмунд), Шмелцер (Борусия Дортмунд), Калве (Нанси)


ПОЛУЗАЩИТА

Марко Ройс (Борусия М'гладбах)

В другото дерби на 13-я кръг на Бундеслигата Боруся М'гладбах приемаше кандидатът за участие в Шампионската лига догодина Вердер Бремен. Срещата обещаваше да бъде интригуваща, оспорвана и да се превърне в прелюдия на по-късния мач между Байерн и Борусия. На практика, нищо подобно не се получи - просто „кончетата" сгазиха с 5:0 отбора край река Везер и не оставиха никакви съмнения относно превъзходството си. В герой на този мач пък се превърна 22-годишният полузащитник на домакините, който записа хеттрик и вече е на четвърто място в листата на голмайсторите на Бундеслигата. Дали успехите на тима от Северен-Рейн Вестфалия, който впрочем миналата година се бореше за оцеляването си, не се крият в това, че в състава играе футболист като Ройс?


Шаби Алонсо (Реал Мадрид)

Полузащитникът на Реал Мадрид показа брилянтно мислене, отлично взаимодействие с партньорите си и се замеси в 90% от головите атаки на съотборниците си. Той асистира на Бензема за откриването на резултата на „Местая" и може би поради това телевизионният коментатор на испанската телевизия възкликна в 40-та минута на мача: „Шаби Алонсо е кралят в средата на терена! При това момче се получава абсолютно всичко!".


Лука Модрич (Тотнъм)

Изключително затруднени бяхме в избора си, защото Тотнъм изигра снощния си мач срещу Астън Вила като добре сработен оркестър, в който всеки един музикант знаеше какво трябва да прави и всеки футболист даде своя принос за победата. Бейл с контрола си върху топката и високата скорост постоянно създаваше опасности за защитата на бирмингамци, освен това уелсецът асистира и при двете попадения на Адебайор, който пък пропусна да запише хеттрик. Спряхме се на Лука Модрич, защото хърватинът бе двигателят на Тотнъм и винаги се намираше на точното място в точното време. Невероятните му изпълнения накараха Хари Реднап да възкликне: „Не го продавам при никакви обстоятелства!".

Марио Гьотце ( Борусия Дортмунд)

Борусия Дортмунд гостуваше на Байерн Мюнхен в среща от 13-я кръг на Бундеслигата - на пръв поглед, това си беше истинска битка за титлата, защото баварците водеха с пет точки разлика и евентуална тяхна победа щеше да увеличи дистанцията между двата тима. Преди мача малцина бяха тези, които вярваха, че шампионите ще успеят да се противопоставят на своя съперник, който от началото на сезона мачкаше всичко по пътя си - в Европа и Германия, още повече, че дортмундчани никога в своята история не бяха побеждавали в три поредни мача Байерн. Хората на Юрген Клоп обаче изиграха срещата блестящо - по шампионски, въпреки че от началото на кампанията си ръководството на Борусия постоянно повтаря, че няма как да бъде защитена титлата (едва ли някой вече вярва на тези приказки). По принцип, целият отбор на „жълто-черните" игра задружно, единно, а всеки един футболист знаеше какво трябва да прави на терена и поради това никой не изпъкваше така ярко от победителите, както сме свикнали да виждаме. Защо тогава нашият избор попадна на Гьотце? Много просто - малко са играчите, които могат да вкарат победния гол на „Алианц- Арена". 19-годишният футболист на Борусия Дортмунд го направи и накара 69 000 зрители на емблематичния стадион да замлъкнат....


Клаудио Маркизио (Ювентус)

25-годишният опорен полузащитник на „Старата госпожа" показа изключителна игра срещу Палермо, замеси се във всичките попадения на своите, справи се блестящо с Миколо и Иличич, разбивайки атаките на гостите, а за да бъдат нещата както трябва, в 65-та минута отбеляза и гол, с който резултата стана класически. Може би поради това Маркизио беше избран за играч на мача.

Подгласници: Бейл (Тотнъм), Уолкът (Арсенал), Пароло (Чезена), Алварес (Интер), Валеро (Виляреал).

 

НАПАДЕНИЕ

Роберто Солдадо (Валенсия)

Ако трябва да определим кой играч най-много се открояваше на „Местая" в събота вечер, това беше Роберто Солдадо.Много жалко, че централният нападател на Валенсия се оказа от страната на губещия отбор. 26-годишният футболист изигра може би своя най-добър мач от началото на сезона, показа отлично взаимодействие с Парехо, а в края на мача и с Ернандес. Двата гола на Солдадо не само върнаха Валенсия в мача, но направиха така, че срещата на „Местая" да изглежда като едно малко „Ел Класико".

 

Робин ван Перси (Арсенал)

Летящият холандец изигра поредният си силен мач, в който донесе не само победата на Арсенал при гостуването на Норич, но накара също мениджъра си и феновете да забравят кошмарното начало на сезона и да повярват, че отбора може да направи чудо и при добро стечение на обстоятелствата дори да се включи в борбата за титлата. По-важното е, че благодарение на головете на Ван Перси, Арсенал защити своята чест и напомни колко грешни се оказаха предположенията, че отбора от „Емирейтс" ще бъде боксова круша през този сезон.

„Искам той да играе за Арсенал до края на кариерата си. Ще вложа всички усилия да го убедя да остане тук. Надявам се, че ще успея да го направя. Той се явява изключителен футболист с огромен талант", заяви след мача Венгер.

Холандецът е лидер сред голмайсторите, оставяйки зад себе си такива голови машини като Агуеро, Джеко, Рууни и Балотели - дали Арсен не трябва да побърза с подписването на нов договор с Робин?

Подгласници: Биябияни (Парма), Бензема (Реал Мадрид ), Хунтелаар (Шалке 04), Кембо-Екоко (Рен)

 


СТАРШИ - ТРЕНЬОР

Юрген Клоп (Борусия Дортмунд)

Не може да има никакви съмнения, че двубоят Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд се явяваше от изключително голямо значение за двата отбора. От една страна, заради съперничеството между двата тима, а от друга, защото щеше да покаже кой къде се намира и как ще се развие борбата за титлата - това е от онези срещи, в които казваме, че победата е равносилна на шест точки. Преди мача баварците бяха с пет точки преднина, най-много отбелязани гола и най-малко допуснати - всичко говореше в тяхна полза. „Ще накараме техните фенове да млъкнат", не се посрами да каже Клоп преди срещата, с което предизвика усмивки.

На пръв поглед наставникът на шампионите не приложи някакви тактически
хитрости - разположи футболистите си по начин, по който го направи в последните 15 мача на своя тим. Нека обаче си припомним какво друго каза Клоп преди срещата: „Байерн има много добър отбор - умее рано да повежда в резултата, а след това контролира мача до самият му край. Но ние сме в състояние да смъкнем противника си до нашето ниво. Така ще играем като равен с равен". Точно това направи наставникът на шампионите - наруши принципите си и вместо на яркия и атакуващ футбол, обърна колосално внимание на отбраната си и на това, как да разбива атаките на домакините в средата на терена. Останалото го свърши Гьотце.

Няма да досаждаме с анализ на събитията на „Алианц - Арена", но мюнхенци за първи път в своята история претърпяха трето поредно поражение от Борусия Дортмунд, а младият, дързък и все още действащ шампион на Германия си остава най-неприятният съперник за Байерн Мюнхен.


ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

 

А ето и един подарък от Екипа на FUTBOL TV към нашите читатели - по-долу сме предоставили на вашето внимание едно от най-ефектните попадения от уикенда във футболна Европа. Голът е на полския брилянт Рафаел Волски в мача между Легия Варшава и Легия Гданск:

 

  Сподели
153