Слот обсъди старта на Ливърпул пред Sky


И. Ангелов

Слот обсъди старта на Ливърпул пред Sky

Треньорът на Ливърпул Арне Слот седна с Пат Дейвисън от Sky Sports, за да обсъдят силното начало на сезона на отбора и предстоящия мач срещу Челси на "Анфийлд" в неделя: Десет мача като треньор на Ливърпул, как гледате назад към началото, особено след международната почивка?

"Беше добър старт, нека това е ясно. Единствената среща, от която не бяхме доволни, беше тази срещу Нотингам Форест.

"Във всички останали имахме чувството, че заслужаваме резултата, който получихме, макар и може би в идеалния свят разликата между нас и другия отбор щеше да е малко по-голяма. Така че, във всички случаи, когато спечелихме, го заслужавахме, но в някои случаи повече, отколкото в други по отношение на разликата в резултата."

Имало ли е нещо, което ви е изненадало? Има ли нещо, което ви е изненадало в контекста на лигата или в контекста на самия клуб?

"Не, мисля, че съм тип човек, който не се изненадва лесно, защото преди да започна някъде, се уверявам, че знам какво да очаквам. Така че не съм изненадан от нищо. Положителното е, че хората винаги говорят за девет от десет, но ние също имахме доста добър предсезон и получихме някои много добри резултати там.

"Така че не беше изненада за мен, че започнахме сезона толкова добре. Единственото нещо, което ме изненада, беше, че с всички тези нови играчи, които дойдоха късно, ще започнем ли добре? Как ще бъдат физически, когато се върнат? Решихме, че повечето от тях са две и половина до три седмици зад графика, така че започнахме заедно две седмици преди началото на сезона. Това беше малко като, 'хайде и да видим как ще тръгне'. Но се оказа доста добре."

Най-голямото предизвикателство или най-голямата промяна се оказва извън терена? Видях интервю, в което говорехте за това, че говорите различен език цял ден, всеки ден. Вие знаете как да тренирате футболен отбор - вие нямаше да сте тук, ако не го правихте. Така че извън терена ли са най-големите промени за вас?

"За мен най-голямата промяна е извън терена. Първият път, когато живея в чужбина, е и първият път, когато живея отделно от семейството си, от децата и жена си.

"Това не е идеалният сценарий. Бих предпочел да е различно. Но хубавото е, че прекарвам много време в тази сграда. Работим много. Така че няма много време да седя сам вкъщи и да се чувствам самотен.

"Ние или пътуваме за мач от Шампионска лига, или се подготвяме за следващия. Така че това е различно. Но да, първите няколко дни, всички нови лица... Защото ако отидете в същата страна в нов клуб, тогава познавате физиотерапевта или всички тези служители. Познавате им лицата, понякога дори имената им. Понякога дори сте работили с тях преди, ако преминете към друг клуб. Сега отивайки в различна страна, всичко е ново. И тогава да говориш английски през целия ден, това отнема малко енергия от теб. Тази комбинация от нови лица, нов клуб, нова лига."

Говорите ли английски вече?

"Понякога, понякога броя в главата си на английски. Но най-вече мисля на холандски. Но доброто за мен беше, че в предишния ми клуб, Фейенорд, имахме много чуждестранни играчи. Така че на всички срещи, футболният разговор вече беше много на английски. Така че говоренето за футбол не е трудно за мен.

"Но говоренето за нормален живот, тогава понякога трябва да копаете много дълбоко, за да намерите правилните думи. Ако имате обикновен разговор на закуска или на обяд."

По отношение на вашето семейство, обмисляте ли да ги преместите? Вашите деца на възраст ли са, където смятате, че трябва да останат в училище и т.н.?

"Мисля, че зависи как ще се развият нещата тази година. И двамата имат изпити. Така че беше невъзможно да дойдат. Не бих казал невъзможно, но това нямаше да е правилният избор да ги доведа тук. Нека видим как ще се справят тази година, как ще се справям аз и да видим как ще подходим към нещата следващата година. Но първо трябва да продължим да печелим, за да запазя тази работа!"

Едно нещо, което наистина ме порази, слушайки други интервюта, които сте дали, изглеждате много комфортно с успеха, който е постигнат преди. Историята на Висшата лига ни казва, че след страхотен мениджър, а нека си признаем, това беше Юрген Клоп за този клуб, не е лесно. Но вие изглежда носите натиска доста комфортно.

"Мисля, че да, но това до голяма степен зависи от доверието, което имам в играчите, които наследих от него. Така че не бях изненадан, защото гледах много техни мачове и също много тренировки. Така че знаех нивото им. И единственото нещо, върху което имам влияние, е да работя с тях и да ги подготвям възможно най-добре.

"И това е, което аз и моят екип се опитваме да направим. И тогава, когато мачът започне, можете да направите някои корекции, но също така зависи колко добре сте си свършили работата преди това и колко качество имат играчите. И ние имаме много качество.

"Така че да, тогава влизате с много увереност в мача. Ако се подготвите добре, ако имате качество, тогава нормалният резултат е много победи в клуб като Ливърпул."

Мисля, че може би по-малко опитен треньор, или не само във футболното управление, по-малко опитен лидер влиза и иска да наложи властта си, да промени това-онова. Но съм видял много откъси, където казвате: "културата е добра, правилата са добри“. Мисля, че си гледал някои от тренировките на Юрген Клоп. Мисля, че трябва да се чувстваш комфортно, за да използваш добрите неща. Това има смисъл, нали?

"Да, може би трябва да погледнеш работата на предишния мениджър. Но мисля, че би било доста странно решение и ако този клуб е бил толкова успешен с Юрген и много играчи все още са там, тогава да промените всичко. Не мисля, че това би работило много добре."

"Така че просто запазвате нещата, които харесвате много, и въвеждате няколко идеи, които имате и самите вие. Но имаме опитни играчи, които са свикнали с определен начин на работа. И понякога е и освежаващо да промените едно или две неща, но би било глупаво да промените всичко, където са били успешни."

По отношение на нещата, които сте променили, направихте интервю с Джейми Каръгър, където говорихте за малко ребалансиране на риска спрямо наградата, не винаги да гледате трудния пас. Смятате ли, че играчите се адаптират към тази малка промяна?

"Понякога по-добре от друг път. Но това винаги ще бъде ситуацията. Никога няма да достигнем съвършенството. Можем да го преследваме, но никога няма да го достигнем. Така че понякога играч вижда възможност, чувства, че това е моментът да изиграе трудния пас. И ако се получи, аз съм първият, който казва: "Добре“. Но ако не стане, тогава ме виждате на тъчлинията като: 'защо прави такъв труден избор?' Това е игра за играчите. И колкото по-добре могат, толкова по-добре.

"Но мисля, че се справят доста добре, особено ако погледна мача срещу Ипсуич, където мисля, че доминирахме притежанието и наистина контролирахме играта много добре чрез притежание. Но следващата стъпка е да създадете повече възможности, ако имате толкова много топката. Имахме няколко, но според мен не достатъчно.

"Така че отново не достигаме съвършенство, но и сме далеч от него в момента."

Целта на допълнителните подавания е почти дефанзивна, нали? Това означава, че допускаш по-малко контраатаки, а ако все пак загубиш топката, си в по-добра позиция да се защитиш от контраатаката. Това ли е логиката зад това?

"Да, но повече от това, мисля, че става въпрос и за това колко усилия трябва да вложиш, за да възстановиш владението на топката. Защото ако я загубиш, веднага след това виждам играчи от моя отбор с наведени глави, мислейки "по дяволите, трябва отново да се защитаваме, трябва отново да бягаме“.

"Но другият отбор получава много увереност, защото веднага си връща топката. Така че не става въпрос само за допълнителното подаване, което може би ти дава по-добра защита. Футболът е и психологическа игра. Ако държиш топката често, се чувстваш по-уверен, чувстваш се по-добре.

"Така че, да, ако това подаване веднага след прехода води до шансове и феновете са шумни, това ти дава правилната енергия, ментална енергия. Но ако избереш сложен пас с много риск и малка награда, и все пак намериш съотборник, може би би било по-добре да избереш друг вариант."

Накрая исках да те попитам за някои индивидуални играчи. Последните дни гледаш много клипове на Райън Гравенберх и изглежда очевидно колко е постоянен в притежанието на топката и колко добре разрушава играта - би ли бил добър №6?

Мисля, че имаше тази роля малко в Аякс, но ти си този, който му дава редовен шанс на шестицата. Какво видя, което другите не видяха?

"Той се чувства много комфортно с топката, и мисля, че всички го видяха, но не всеки треньор. Това е въпрос на избор. Можеш да вземеш №6, който е добър само без топката - твърди шпагати и влизания - което всички фенове обичат, а и много анализатори също.

"Или можеш да гледаш какво може да донесе на отбора, когато имаш топката. Мисля, че той може много да ни помогне с топката. Има добър шпагат, но не е... С кого би го сравнил? Не е като Н'Голо Канте, може би е повече като Деклан Райс. Но е много добър бегач, има дълги крака, може да затваря пространства и линии. Така ли се казва?

"Така че той не е типичната шестица, която прави шпагати от три, четири или пет метра, което много фенове също обичат да виждат. Но ако играеш в отбор, който базира играта си на притежание, както той прави, става въпрос за задържане на топката, вземане на правилни решения и придвижване на топката напред. Това е въпрос на гледна точка.

"Но в крайна сметка, той ме изненада, не само колко е комфортен с топката, но и колко надежден е без нея. И мисля, че това е нещо, което е усвоил много бързо, или може би винаги е било в него, но хората, включително и аз, не сме го видели преди."

А Трент Александър-Арнолд, за да споменем друг индивидуален играч, не е ли един от най-уникалните играчи? Да имаш такова оръжие толкова дълбоко на терена?

"Говорим за риск и възнаграждение! И решенията, които той взима в определени моменти, понякога според мен могат да бъдат по-добри. Но да имаш десен бек, който е толкова специален с топката, това е допълнително качество, което Ливърпул имаше толкова години, и аз съм достатъчно щастлив, че все още го имам, защото колко десни бекове създават толкова много шансове за своя отбор?

"Той трябва да продължи да носи този риск в играта си, а в някои моменти да намери и други варианти. Но също така трябва да подчертая, че според мен той защитава много добре за Ливърпул в последните мачове.

"Виждам играч, който издига играта си на още по-високо ниво, което беше почти невъзможно, защото вече беше толкова добър, но все пак го прави, и това е добро нещо."

  Сподели
132