За място под слънцето


Н. Гавазов

За място под слънцето

В събота стартира новият сезон във Висшата лига на Англия. В предишния, отборите ни подариха знаменити битки за титлата, за оставане в елита и за място под слънцето. Станахме свидетели на това как, великият Сър Алекс Фъргюсън удържа на думата си, която даде преди 25 години, а един българин влезе в историята на най-силното първенство на планетата. Не по-малко вълнуващ ще бъде и сезон 2011/12. Кои са кандидатите за отпадане и кои са фаворитите за титлата - на тези въпроси се опита да отговори FUTBOL TV, запознавайки своите читатели с действащите лица във Висшата лига на Англия .

 


Сток Сити


Основан: 01.01.1863

Стадион: „Британия Стейдиъм" (27 598)

Брой играчи: 28

Средна възраст: 26,1

Трансферна стойност: 25 000 000 паунда


Миналогодишният сезон за най-старият клуб във Висшата лига на Англия е истински парадокс - победата с 3:0 над УБА бе най-голямата за „грънчарите" в елита от 1982 година насам, равенството 2:2 при гостуването на Уигън бе пети пореден мач без загуба, а 13-то място в крайното класиране е най-лошо от завръщането на тима в елита, но пък отбора се класира за участие в евротурнирите след като загуби от Манчестър Сити гинала за Купата на Англия! Което прави предстоящият сезон много особен за хората на Тони Пюлис, но и много опасен ще се справи ли тима с предизвикателството да играе на още фронт?

През лятото от „Британия Стейдиъм" си тръгнаха Гудьонсен, Дикинсън, Сонко, Фай, Дейвис, но петимата така и не записаха достатъчно игрово време и тяхното напускане на практика не би се отразило на отбора. Пристигането на Уудгейт е рискован ход, свързан основно със здравето на защитника, но ако бившият футболист на Тотнъм не бъде преследван от травми, със сигурност ще подсили центъра на отбраната на „грънчарите", особено в комбинация с пристигналия преди два дни Матю Ъпсън.

Прогноза: Борбата на два фронта може да има плачевни резултати за „грънчарите" - всеки знае, как отбор от средна ръка, попадайки в евротурнирите, в крайна сметка през сезона се бори за своето оцеляване.Но Тони Пюлис показа вече, че е добър тактик и има талант да води подобен тим, а планомерното му управление - да бъде избегнато изпадането в по-долна дивизия. Най-вероятно, уелсецът ще се справи и сега. Ако до края на август Сток намери добър нападател, твърде вероятно е тима да финишира сред първите десет в класирането. Ако ли не - „грънчарите" ще гравитират във втората половина на таблицата, но далече от опасната зона.

 


Нюкасъл


Основан: 01.12.1892 г.

Стадион: „Сейнт Джеймсис Парк" (52 387)

Брой играчи: 28

Средна възраст: 25,5

Трансферна стойност: 93 000 000 паунда

 

При завръщането си в елита, Нюкасъл завърши в средата на таблицата, независимо от уволнението на Крис Хютън и продажбата на Анди Керъл. Раздялата с идолите на отбора предизвика гнева на феновете и според проучване на NUST, 96 % от тях са против собственика на клуба Майк Ашли. Не бяха очаровани феновете и от новия мениджър Алан Пардю, но специалистът се справи добре със своите задачи и най-важното - запази лицето на отбора, въпреки, че тима финишира на мястото, за чието пребиване бе уволнен Хютън.

През лятото, на „Сейнт Джеймсис Парк" се разигра истински холивудски спектакъл с главно действащо лице Джоу Бартън, чието бъдеще все още е неясно. Клубът бе напуснат от играчи като Нолан, Енрике и Раутледж, а френската инвазия по всичко показва, че Ашли се опитва да доведе чужденци, за да се избави от критиките. Тук дойдоха Обертан, Марво, Абейд и Кабайе, Ба, но едва ли последните двама биха заменили успешно лидерите, а относно Габриел - Сър Алекс едва ли не, бе готов да даде пари от собствения си джоб, за да не вижда повече французина.

Прогноза: Собственикът Майк Ашли определи като цел-минимум пред тима класиране на десето място, а Алан Пардю дори обеща осмо. Но едва ли поставените задачи биха могли да бъдат изпълнени - с раздорите вътре, изгонването на лидерите и конфликта с феновете, Нюкасъл е изправен пред тежък сезон, с нови разочарования, но едва ли ще се стигне до битка за оцеляване.

 


Уест Бромич Албиън


Основан: 01.11.1878 г.

Стадион: „Халторнс" (28 003)

Брой играчи: 27

Средна възраст: 27,4

Трансферна стойност: 71 000 000 паунда


УБА харесва както Висшата лига, така и Чемпиъншип т. нар. клуб-лифт. Шегата на страна, но доказателство за това е, че „дроздовете" седем пъти за последните десет години осъществиха преходи между двата ешелона на английския футбол. И ако не беше фантастичното спасение през 2005 година, щяха да поставят рекорд. Поредното завръщане в елита и разгрома от Челси накараха феновете да си зададат въпроса: изпадаме ли отново? В интерес на истината, тимът беше много близо, но в крайна сметка оцеля, след като на мениджърския пост застана Рой Ходжсън.

През това лято УБА се раздели с шестима футболисти и привлече нови шест. Тези, които си заминаха не впечатлиха с изявите, а публиката едва ли би съжалявала за Скот Карсън, който отиде в Бурсаспор или например Цуйверлон,. Но кой дойде! Едва ли някои от конкурентите на „дроздовете" би се отказал от услугите на Бен Фостър или тези на Золтан Гера. Не е ясно какви качества притежават Маколи и Били Джонс, но като цяло, тимът воден от Рой се подисли през лятото. А последният удар бе със Шейн Лонг, който може да се окаже коз в колодата на Ходжсън.

Прогноза: Ако сезонът премине без травми на ключови играчи и зимата отбора намери вътрешни ресурси, УБА спокойно ще преживява в горната част на втората половина на таблицата. Основното предимство за „дроздовете" е, че за мениджър имат човек като Рой Ходжсън - всепризнатият майстор на работата със средняците - великолепно работи с Фулъм и се опозори с Ливърпул, но пък изкачи сегашния си тим в средата на таблицата, след като замени Ди Матео. Очаквайте нервите на лидерите да бъдат подложени на изпитание - ъака както преди два сезона Фулъм отнесе Манчестър Юнайтед!

 

 

Съндърланд


Основан: 01.10.1879 г.

Стадион: „Стейдиъм ъф Лайт" (49 000)

Брой играчи: 29

Средна възраст: 25,4

Трансферна стойност: 105 000 000 паунда


Предишният сезон за Съндърланд се оказа един от най-противоречивите в историята на турнира, а играта на отбора - нестабилна. Около Коледа хората на Стив Брус се намираха в зоната на изпадащите, последва унижение на „Сейнт Джеймсис Парк" и истинска феерия на „Стамфорд Бридж". Докато нападателите в общи линии се справяха със задачите си отбраната донесе истински страдания и се оказа слабото звено в машината с главен механик бившият футболист на Юнайтед. В резултата - бяха набирани точки на най-неочаквани места, но в крайна сметка отборът финишира десети.

През лятото много отбори могат да завидят на Стив Брус за трансферната му активност - очевидно, специалистът реши с парите от продажбата на Хендерсън да заздрави всички линии в тима, без вратарския пост - Ларсон и Гарднър бяха лидери в Бирмингам, а Вон истинско откритие в Блекпул. В крайна сметка, на „Стейдиъм ъф Лайт" дойдоха добри професионалисти с перспективи пред себе си.

Прогноза: Някои определят Съндърланд като кандидат за евротурнирите. Със сигурност отборът ще се представи по-добре от миналия сезон, но едва ли ще успее да се бори за място в зона Европа. Но няма да е изненада никаква изненада, ако завърши в топ 8.

 

Астън Вила


Основан: 01.03.1874 г.

Стадион: „Вила Парк" (42 788)

Брой играчи: 26

Средна възраст: 26,7

Трансферна стойност: 110 000 000 паунда


Представянето на Вила през миналия сезон бе белязано от две неща: напускането на Мартин О'Нийл и пристигането на Жерар Улие. Навярно Ранди Лърнър вече съжалява за своето решение, но фактът е неоспорим - това, което за четири години създаде „Астън Мартин" (Б.ред. - както наричаха феновете О,Нийл), беше съсипано с лека ръка и по безумен начин. Идването на Жерар Улие влоши нещата още повече и на практика, на „Вила Парк" всеки гледаше в различни посоки. Разбира се, „виланите" финишираха в първата половина на таблицата, но нека си сложим ръка на сърцето и признаем, че това все още бе колесницата, която изгради Мартин О'Нийл.

През лятото две от колелата на златната някога каляска вече ги няма - Йънг и Даунинг напуснаха, а заедно с тях още половин дузина играчи, сред които Рео-Кокър и Фридъл, които си бяха нестабилни през целия сезон, както и Пирес, който заяви, че оставането му във Вила ще бъде грешка. Положителното е, че бяха привлечени Шей Гивън и Шарл Н'Зогбиа, но дали двамата ще успеят да компенсират в пълен обем загубата на лидерите, но с едно единствено попълнение в центъра на терена - едва ли.

Прогноза: Целите пред тима са няколко. Най-напред, мениджърът трябва да спечели уважението на феновете. Защото сега Маклийш е мразен от целия град, а не само от едната му половина - едва ли не във всеки дом има дартс с неговия лик, в който се забиват стрелички. Другата цел е да сплоти колектива след заминаването на лидерите и да работи повече с младите играчи. Последно - класиране на тима в топ 10. Претенциите за място в евротурнирите са си чиста утопия и за това може да се мисли в по-далечно бъдеще. Важното сега е сезона да започне добре и феновете да свикнат с Маклийш, а шотландеца с Бирмингам вече показа, че може да изненада други отбори.

 


Фулъм


Основан: 01.01.1879 г.

Стадион: „Крейвън Котидж" (25 700)

Брой играчи: 26

Средна възраст: 27,6

Трансферна стойност: 85 500 000


През миналия сезон Фулъм показа стабилност в представянето си, а линията на Рой Ходжсън бе упорито следвана от Марк Хюз - „котиджърсите" записаха най-много равенства от всички отбори в Лигата. Не стана ясно защо напусна „Спарки" според него заради липса на перспективи, но по-вероятно е заради липса на пари. Въпросът е, че на негово място дойде Мартин Йол, който започна да подмладява отбора с перспективни играчи - Геков и Касами и в същото време се освободи от Гера и Грининг (дали не направи грешка, освобождавайки се от опитни играчи?). Най-сериозната покупка е пристигането на Рийзе от Рома, но не става ясно как ще бъде съчетано това с присъствието на Салсидо.

Прогноза: Мартин Йол бе привлечен в клуба със задачата да поддържа нивото на стабилност от миналия сезон, но ще успее ли да се справи холандеца? Освен това, борбата на два фронта изисква дълга скамейка, която при „котиджърсите" е спорно да кажем, че съществува. Колкото и парадоксално да звучи, но доброто представяне на Фулъм във Висшата лига е свързано с участието на тима в Лига Европа. Поради това, предполагам, че срещу украинския Днепър Йол ще заложи на младежите - все пак парите в Англия са повече, отколкото в Европа. Ако това се случи, „котиджърсите" ще се подвизават във втората половина на таблицата, обратното почти сигурно означава, че ще бъдат в борба за запазване на елитния си статут.


Евертън


Основан: 01.06.1878 г.

Стадион: „Гудисън Парк" (40 157)

Брой играчи: 23

Средна възраст: 27,3

Трансферна стойност: 150 000 000


Годините си вървят, а ситуацията в Евертън не се променя - Дейвид Мойс се изхитри да създава боеспособен отбор, при това без да разполага средства за нови играчи. Ако погледнем внимателно какво се случва в синята половина на Ливърпул - „Гудисън Парк" е едно тихото пристанище в буйните води на английския футбол - нови стадиони не се строят, няма инвеститори, а както и преди девет години, Мойс води „карамелите" към светлото бъдеще - това омръзва, още повече, че единствената промяна е новата прическа на Саха.

Това лято също не бе изключение и мениджърът отново бе недееспособен ( не по негова вина), а говорейки за трансферна политика на Евертън, ще е по-лесно да коментираме живота на Марс. От „Гудисън Парк" си заминаха няколко играча със свободни трансфери, което едва ли ще бъде забелязано от феновете - Агард, Акпан, Крейг, Доби и др. Покупката на Ерик Диер е повече от спорна и всъщност с него започна и приключи трансферно лято 2011.

Прогноза: Задачата пред „карамелите" е попадане в евротурнирите. Ако погледнем внимателно, Мойс е изградил напълно боеспособен състав и в този смисъл целите са реалистични. Има обаче едно „но": нужна е стабилност, за да може Евертън да играе дълго време на едно и също равнище. Второ - нужно е да се избегнат травмите и всички играчи да са на разположение на своя мениджър. Плановете на шотландеца обаче бяха нарушени още това лято - по време на предсезонната подготовка се контузиха Артета и Шеймъс Коулмън. Поради това, аз предполагам, че старта за карамелите няма да бъде особено добър, а отбора ще завърши някъде около деветото място.

 

  Сподели
251