През бурята със скъсани платна


Н. Гавазов

През бурята със скъсани платна

В събота стартира новият сезон във Висшата лига на Англия. В предишния, отборите ни подариха знаменити битки за титлата, за оставане в елита и за място под слънцето. Станахме свидетели на това как, великият Сър Алекс Фъргюсън удържа на думата си, която даде преди 25 години, а един българин влезе в историята на най-силното първенство на планетата. Не по-малко вълнуващ ще бъде и сезон 2011/12. Кои са кандидатите за отпадане и кои са фаворитите за титлата - на тези въпроси се опита да отговори FUTBOL TV, запознавайки своите читатели с действащите лица във Висшата лига на Англия.

 

Болтън


Основан: 01.01.1874 г.

Стадион: „Рийбок Стейдиъм" (28 723)

Брой играчи: 26

Средна възраст: 27,9

Трансферна стойност: 77 000 000 паунда


Първият пълноценен сезон на Оуен Койл начело на Болтън бе повече от успешен - полуфинал за Купата на Англия, място в челната осмица през по-голямата част от сезона, практикуване на елегантен и изящен футбол. Интересното е, че това стана не чрез провеждане на революционни изменения в кадрово отношение, а чрез промяна в мисленето на играчите. Сериозният спад от март до края на шампионата дойде след поредица контузии на основни играчи, липсата на дълга скамейка и очевидното отсъствие на мотивация.

През лятото Болтън бе напуснат от двама основни нападатели - Елмандер и Стъридж, без които на „тритърсите" ще им бъде доста тежко. С дълг от 90 милиона паунда, очакванията за гръмки трансфери бяха една илюзия, независимо, че цяло лято медиите описваха как Тиаго Алканатара пристига от Барселона на Рийбок. При това положение, най-голямата придобивка за отбора стана Найджъл Рео-Кокър, чието пристигане е наистина идеално по отношение цена/качество, но едва ли би решил проблемите с нападението в отбора.

Прогноза: Най-вероятно, още една илюзия свързана с Болтън ще бъде разбита - желанието на феновете да видят любимците си в евротурнирите. Отборът обаче загуби лидерите си, броят на футболистите намаля, а слабата трансферна активност показват, че „тротърсите" ги очакват тежки времена. Според мен, основната цел ще бъде оцеляването на Болтън в елита, което ще е много трудно.

 

 

Уулвърхемптън

Основан: 13.01.1877 г.

Стадион: „Молиню" (29 303)

Брой играчи: 26

Средна възраст: 26,3

Трансферна стойност: 69 000 000 паунда


Когато чуем за Уулвърхемптън, то веднага правим асоциацията с думата оцеляване. Но ето, че „вълците" вече трети пореден сезон ще започнат в елита на английския футбол. Разбира се, отборът воден от Мик Маккарти оцеля едва в последния кръг и ако сме по-точни: последните десет минути на миналия сезон, но какви емоции ни поднесоха неговите възпитаници - включително и победата над Манчестър Юнайтед!

Най-важното е, че тимът не понесе сериозни загуби между двата сезона - Муйколо така и не игра често, а напускането на Хейлфорд едва ли би разстроило някого. През лятото обаче, ръководството на „вълците" похарчи само 12 милиона паунда за нови играчи. Най-важната придобивка е Роджър Джонсън, който трябва да реши проблемите в центъра на отбраната, а в средната линия бе привлечен за постоянно Джейми О'Хара, който изкара втората част на сезона под наем.

Прогноза: Основният недостатък на отбора през миналия сезон бе отсъствието на стабилност. Това идваше, както от слабото звено (отбраната), така и от непоследователните действия на Ханеман, който в някои срещи се представяше наистина страхотно, но в други не успя да намери себе си. Ако наистина Мик Маккарти е успял да заздрави отбраната, то със сигурност тима ще оцелее и тази година и дори би могъл да се придвижи по-нагоре в таблицата за класиране.

 


Уигън


Основан: 01.01.1932 г.

Стадион: „DW Стейдиъм" (25 000)

Брой играчи: 22

Средна възраст: 27,2

Трансферна стойност: 58 000 000 паунда

Предполагал ли е някой, че този отбор ще се задържи във Висшата лига вече седем сезона и по този начин се превърна в единственият тим, който не е изпадал от елита? Ситуацията през миналата година не бе никак добра и „латиксите" се спасиха от изпадане само по някакво чудо. При това, хората на Роберто Мартинес показваха ужасен футбол и в много от срещите си късметът бе на тяхна страна - така например, победата над Уест Хем, която определи главния неудачник на сезона, както и тази на „Британия Стейдиъм" - за първи път от идването на Мартинес, Уигън побеждаваше два пъти подред!. Впрочем, с пристигането на испанския специалист, играта на тима стана не само по-еднообразна, но и по-нестабилна.

През лятото основният въпрос пред феновете бе, не кой ще дойде, а кой ще си тръгне - ясно бе, че парите не са достатъчни за гръмки трансфери. В крайна сметка, бе подписан постоянен договор с вратаря Али Ал-Хабси и свободният агент Дейвид Джонс - за какво подсилване на отбора можем да говорим? От друга страна, напусна лидера Шарл Н'Зогбия, който бе душата на „латиксите".

Прогноза: Слабата трансферна активност и продажбата на Шарл правят Уигън основен кандидат за изпадане. Мартинес заяви на среща с крупните бизнесмени, че целта на тима е класиране сред първите десет отбора. С този състав това не може да се случи и по-вероятно е, основните задачи да бъдат свързани с оцеляването на тима - за съжаление с печален край.

 

Блекбърн


Основан: 05.11.1875 г.

Стадион: „Идууд Парк" (31 367)

Брой играчи: 25

Средна възраст: 26,9

Трансферна стойност: 58 000 000


Първата работа на новите собственици на отбора ( чиито дела се разминават с думите) с идването им на власт бе да уволнят Сам Алърдайс, когото обвиниха в практикуване на недостатъчно атакуващ футбол, но истинската причина бе, несъгласието на специалиста с трансферната политика на шефовете си. И трябва да признаем, че индийските бизнесмени имат огромен късмет, че тима не изпадна. С Роувърс бе свързван Бекъм, Роналдиньо и дори Марадона. В крайна сметка не дойде никой.

През лятото, дори парите за Фил Джоунс не стимулираха ръководството да предприеме опити за подсилване на състава. Идването на Петрович и Андерсон е по-скоро за замазване очите на феновете, но ако си тръгне Самба, спокойно бихме задали въпроса: има ли някакви перспективи пред тима. Дори и в сегашния си вид, с мениджър като Стив Кийн, който демонстрира пълен непрофесионализъм, Роувърс е следващия кандидат за Чемпиъншип. Целите - оцеляване, но с печален край.

 

  Сподели
205