Зад вратите на Рая


Н. Гавазов

Зад вратите на Рая

В събота стартира новият сезон във Висшата лига на Англия. В предишния, отборите ни подариха знаменити битки за титлата, за оставане в елита и за място под слънцето. Станахме свидетели на това как, великият Сър Алекс Фъргюсън удържа на думата си, която даде преди 25 години, а един българин влезе в историята на най-силното първенство на планетата. Не по-малко вълнуващ ще бъде и сезон 2011/12. Кои са кандидатите за отпадане и кои са фаворитите за титлата - на тези въпроси се опита да отговори FUTBOL TV, запознавайки своите читатели с действащите лица във Висшата лига на Англия .


Суонзи Сити

Основан: 01.01.1912 година

Стадион: „Либърти Стейдиъм" (20 532)

Брой играчи: 28

Средна възраст: 26,1

Трансферна стойност: 25 000 000 паунда


Пътят на Суонзи Сити във Висшата лига не е история за един успешен сезон. Това е истинска приказка за намиращият се в зоната на изпадащите на 5-та английска дивизия отбор, който е неспособен да си плати сметките за електричество на клубния стадион, но десет години по-късно ще приеме на „Либърти Стейдиъм" Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал. Върху Суонзи лежи невероятна отговорност - това е първият уелски клуб, който ще играе във Висшата лига! Миналият сезон отборът започна със смяна на треньора. Неизвестният на широката футболна общественост Брендан Роджърс, но за сметка на това личен приятел и ученик на известния Жозе Моуриньо смени цялата философия на игра на отбора, която бяха създали предшествениците му Роберто Мартинес и Пауло Суоза и наложи екзотичен за по-долните дивизии на английските дивизии стил на игра - освен атакуващ, но и много комбинативен и балансиран. Не е случайно, че уелсците си спечелиха прозвището „Барселона от Чемпиъншип", което предполага много общи черти с европейския клубен шампион - схема на игра 4-3-3, Доби, подобно на Иниеста играе много близо до нападателите, а десният бек Ранхел, също както Дани Алвеш прекарва голяма част в половината на противника.

Суонзи започна миналогодишната си кампания в Чемпиъншип със загуба от Хъл Сити, но двете поредни победи с по 3:0 и 4:0 успокоиха феновете, а през октомври „лебедите" бяха трети. Февруари бе истинският пик в представянето на уелсците, които победиха конкурента Мидълзбро на собствения му стадион и се изкачиха на второто място в класирането. След това последва определен спад, но все пак отбора успя да се класира в зоната на плейофите, а след победите над Нотингам Форест и Рединг успя да отвори пред себе си вратите към Висшата лига.

Лидери: Скот Синклер, който бе привлечен в отбора миналото лято и отбеляза 27 гола.

Състав: Морейра - Ранхел, Уилямс, Монк, Нил Тейлъор - Ален, Бритън - Раутледж, Доби, Синклер - Греъм.

Прогноза: Разбира се, липсата на опит не е добър показател за дебютанта в английския елит. Но с мениджър като Брандън Роджърс, който според специалистите притежава висок футболен IQ, ентусиазма на играчите и добрите летни попълнения, в никакъв случай „лебедите" няма да бъдат боксова круша, както си мислят мнозина и шансовете за оцеляване са големи.

 

Норич

Основан: 17.06. 1902 г.

Стадион: „Кароу Роуд" (26 034)

Брой играчи: 30

Средна възраст: 25,7

Трансферна стойност: 21 000 000 паунда

 

През 2010 година Норич се намираше на границата на банкрута. Славният някога клуб победил като гост Байерн Мюнхен и класирал се трети в английския елит рискуваше да остане в небитието. Не се знае дали загубата с 1:7 от Колчестър през 2009 година е преломен момент за отбора, но факт е, че шефовете на „канарчетата" привличат младия мениджър на Колчестър и известен в миналото футболист Пол Ламберт, и именно от този момент тима тръгва нагоре. Две години по-рано тима играе в Първа Лига, а ето, че сега ще мери сили с най-силните отбори в английския футбол - това е истински подарък за феновете на Норич.

Миналогодишното представяне на хората на Пол Ламберт бе наистина изненадващо - по протежение на целия сезон „канарчетата" се намираха в зоната на плейофите, освен това, отбора демонстрира последователност и стабилност в изявите си, вкарваше много голове и никой не можеше да предполага, че бившият член на Първа Лига ще се изкачи толкова високо в таблицата. На всичкото отгоре, през 2011 година Норич записа само две загуби и след спадът в играта на Суонзи заслужено финишира на второ място в Чемпиъншип, което позволи директно да се класира за Висшата лига на Англия.

Лидери: Грант Холт - мощен централен нападател, който от работник в автосервиз, съвсем случайно стана професионален футболист.

Състав: Ради - Расел, Уорд, Уитбред, Ноутън - Фокс - Крофтс, Сурман - Хулахан - Холт, Вон.

Прогноза: Малки шансове за оцеляване. „Канарчетата" съхраниха ядрото си, което класира тима втори в Чемпиъншип, но това не е достатъчно, за да се гарантира запазване мястото във Висшата лига. На практика, въпреки похарчените 9 милиона паунда за трансфери Норич не се усили през лятото, а пристигането на най-младия автор на гол в историята на Евертън - Джеймс Вон, едва ли ще увеличи качеството на колектива воден от Пол Ламбертс.

 

Куинс Парк Рейнджърс

Основан: 01.01. 1882 г.

Стадион: „Лофтус Роуд", (25 000)

Брой играчи: 36

Средна възраст: 28,6

Трансферна стойност: 38 000 000 паунда


В началото на миналия сезон ФА заради проблеми с ФИА и правилата за прозрачност на всеки собственик дисквалифицира един от собствениците на клуба - Бриаторе, който в продължение на няколко години тероризираше феновете с високите цени на билетите. Продължението е като в италиански филм - срещу боса бе заведено дело, което го принуди да се оттегли от всякаква футболна дейност и управлението премина в Екълстоун, който от своя страна се интересуваше повече от автомобили, отколкото от футбол. Тогава на преден план излезе третият член на голямото семейство - Лакшми Митал, което хвърли в паника феновете, сравнявайки индиеца с Бриаторе, който смени десетина мениджъри за нула време (рекордът е на Пол Харт, който се задържа само 20 дни). Новите шефове обаче оставиха цялата власт в ръцете на Нийл Уорнък, който от своя страна събра куп неизвестни за обществеността играчи, но с които вече беше работил на различни места. В резултат - 1-во място место в класирането, 13 мача без загуба и след 15-годишно отсъствие завръщане в елита.

Схемата на игра, която налага Уорнък е 4-2-3-1 и в много редки случаи 4-4-2. В центъра на защитата са опитните Конъли и Горкс, благодарение на които спокойно можем да кажем, че през миналия сезон качеството на отбраната на КПР бе подобрено, а в партньорство с Кени тази част от лондончани може би бе най-силната им черта. С привличането на голмайстора на Чемпиъншип Ботройд обаче, не само се увеличи конкуренцията в атака, но и нападателната мощ на тима придоби друго качество. В средата на терена ще видим едно познато лице, също атакуващ футболист - Ди Джей Кембъл, който игра за Блекпул през миналия сезон.

Лидери: Адел Таарабат - футболист с безспорни футболни качества, който ако не напусне отбора, любителите на английския футбол ще могат да се насладят на изявите му.

Състав: Кени - Орр, Конъли, Гейбидън, Хил - Дери, Форлин - Кемпбъл, Таарабат, Смит - Ботройд.


Прогноза: Подсилвайки се през миналия сезон, КПР успя да завоюва 1-во място в Чемпиъншип. През това лято бяха привлечени безплатно няколко добри и опитни играчи, които със сигурност ще помогнат на тима да оцелее. Ако това се случи и външни фактори не се намесят в делата на клуба, със сигурност добро бъдеще очаква КПР.

 

  Сподели
167