Негово Величество! (видео)


Н. Гавазов

Негово Величество! (видео)

Дойде време футболът да се завърне по терените на Стария континент и да зарадва отново изстрадалите сърца на европейския запалянко. В навечерието на новия сезон, пред всички любители на най-популярния спорт на планетата стои един единствен въпрос: към кое първенство ще насочим нашето внимание и какво ни харесва най-много да гледаме. Бундеслигата с нейната непредсказуемост и атакуващ футбол, Серия А с постоянното тактическо надлъгване на отборите, водещо много често до неочаквани резултати или Примера Дивисион, където в два отбора е събран половината европейски елит?

Каквото и да си говорим обаче, не може да не признаем, че футбола в Англия е един съвсем друг свят. Това е Обетованата земя и венец в кариерата за всеки един футболист. Футболът на Острова отдавна е надминал своето време и е изпреварил с години своите конкуренти. Той няма нищо общо със защитния стереотип и тактическо надлъгване в мачовете от Серия А, а още по-малко със скандали от рода на Калчополи. Той е далеч от трагедията в Ла Лига, където два отбора са наложили монопол върху телевизионни права, медийно внимание и трофеи. Той няма нищо общо с монотонния живот в Бундеслигата, където стриктно се спазват определени правила на поведение по отношение на футболистите и няма нищо чудно, че цяла година така и не чухме за скандал с немски футболист.

Но футболът в Англия е религия, начин на живот и поведение на всички - футболисти, зрители и медии. Защото хората идват на стадиона с трепета да видят своите любимци победители, отварят страниците на вестника, за да прочетат нещо пъстро за звездите, посягат към телевизионния канал, защото знаят, че само в Англия могат да бъдат вкарани четири гола в добавеното от съдията време.

Футболистите излизат на стадиона обградени от неповторимия дух на великата игра по трибуните - готови да дадат всичко от себе си само, за да спасят един обикновен тъч... радват се като деца на всеки гол и страдат заедно със своите фенове: цялата тази атмосфера пък опитни телевизионни оператори, репортери и режисьори знаят по какъв начин да поднесат на изгладнелия за зрелища зрител, а химна на отбора да превърнат в ода на победата....

Не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че английската кухня е най-чиста. Но храната приготвена в нея е най-вкусната. А и само на стадионите на Острова можеш да видиш плакат с надпис: „Моята религия е футбола!" Само на Острова можеш да чуеш знаменитата фраза на Бил Шенкли: „Някои смятат, че футбола е въпрос на живот и смърт. Те грешат - футболът е нещо много по-важно!"....

FUTBOL TV предвкусва с огромно удоволствие старта на новия сезон във Висшата лига и призовава своите читатели: обичайте футбола така, както го обичат англичаните - истински и от сърце! На добър час!

 

  Сподели
189