Халф информира Ман Сити, че иска да напусне


Н. Гавазов

Халф информира Ман Сити, че иска да напусне

Калвин Филипс е информирал Манчестър Сити, че иска да сложи край на бурния си период на стадион "Етихад" за постоянно това лято.

Англичанинът бе един от най-ярките млади играчи на Англия по време на престоя си в Лийдс Юнайтед и впечатляващите му изяви за "белите" накараха Сити да пръсне £42 милиона, за да го доведе в Манчестър през 2022 г.

Очакваше се, че английският национал ще бъде привлечен като дългосрочен заместник на Родри.

Въпреки това Филипс трябваше да чака седем месеца за дебюта си в първия отбор за гражданите поради контузия и бе критикуван от Пеп Гуардиола, който каза, че се е върнал от Световното първенство в Катар с наднормено тегло.

28-годишният футболист записа 12 мача в първия си пълен сезон в Манчестър и само 31 за шампионите на Висшата лига през последните две години, в повечето от които влезе като резерва

След като се бореше много да намери формата, която показа на "Елън Роуд", Филипс бе даден под наем на Уест Хем Юнайтед през януари с надеждата да съживи кариерата си.

По онова време това изглеждаше като перфектния ход за него, тъй като обещаваше повече време за игра и шанс да покаже истинските си способности, но нещата не вървяха по план, тъй като той започна само в три от 10-те мача, в които игра.

Освен това престоят му беше помрачен от червен картон в четвъртия му мач, а цялостното му представяне на Лондонския стадион доведе до изключването му от отбора на Англия за Евро 2024.

Филипс се завърна в Манчестър това лято и в момента е част от пътуващия отбор на Гуардиола в САЩ за предсезонната подготовка, но Football Insider съобщава, че полузащитникът вече е поискал да се оттегли от "Етихад" това лято.

В доклада се добавя, че Сити са търсили друг наем за него през предстоящия сезон, но играчът предпочита постоянен трансфер, който според него ще му позволи да се установи в нов клуб.

Известно е, че шампионите на Висшата лига са готови да му позволят да напусне и са поставили искана цена от порядъка на £20 милиона.

На Астън Вила и Евертън се приписва интерес към английския национал, но се смята, че предпочитат първоначално да го вземат под наем, преди да се ангажират да го привлекат за постоянно.

Освен Филипс, има няколко други играчи с големи имена, които може да напуснат "Етихад" това лято, включително такива като Кевин Де Брюйне , Едерсън и Джак Грилиш.

Де Брюйне, който навърши 33 години миналия месец и влезе в последните 12 месеца от сегашния си договор, е силно свързван с преминаване в Саудитската професионална лига, въпреки че Гуардиола се опита да опровергае тези твърдения, като каза на репортери, че "няма да напуска“.

За разлика от случая с белгиеца обаче, мениджърът на Сити не успя да даде гаранции за бъдещето на Едерсон.

Говорейки на първата си предсезонна пресконференция след мача, Гуардиола призна: "Не знам дали Едерсон ще остане. Той трябва да вземе решение".

Трансферният експерт Фабрицио Романо твърди, че "гражданите" биха били готови да продадат бразилеца срещу сума от около 50 до 60 милиона паунда.

Грилиш, междувременно, падна в класацията след пристигането на Джереми Доку, като успя да изиграе само 20 мача във Висшата лига през миналия сезон. Смята се, че Тотнъм и Байерн Мюнхен го държат под око това лято.

  Сподели
36