Завръщането на Кралете


Н. Гавазов

Завръщането на Кралете

Наскоро в интернет ми попадна един клип: показаха едно село в Танзания с около 20 колиби, където всички хора се събраха в нещо като навес под който имаше поставени пейки. В началото си помислих, че става дума за някакво събрание и щях да отмина, но след секунди в кадър се появи телевизор - недоумението ми се увеличаваше, докато не схванах, че цялото село се събираше за да гледа футболен мач, в случая беше гостуването на Манчестър Юнайтед на Ливърпул, който бе среща от 29 кръг на Висшата лига на Англия от миналия сезон.

Защо ти го казвам това нещо, уважаеми читателю? Защото от този клип наистина осъзнах,  че магията на английския футбол е завладяваща и всемогъща и няма друго футболно първенство в света, което по такъв начин да приковава вниманието на феновете на най-великия спорт на земята - от Африка до Китай и от Исландия до Патагония. И има защо - спомних си за мачове - шедьоври, които не само биха развълнували и неутралният зрител, но биха те накарали да забравиш дори за чашата бира: Нюкасъл - Арсенал, Блекпул - Юнайтед, Уигън - Уест Хем, Уулвс - Тотнъм, Юнайтед - Ливърпул и много други, които няма смисъл да изброявам. ( Ще направя едно леко отклонение към нашето недоразумение наречено А група - жалки (дори не са смешни), много жалки ми изглеждат двубои като Ботев - Светкавица, Лудогорец - Локомотив Пд, а и който двубой си изберете - няма да сбъркате).

Нямам намерение да пиша за първенството на Хичо и Пичо, а ще се завърна обратно на Острова. Ако някой все още не е разбрал - новият футболен сезон в Англия започна. И то по какъв начин! По една щастлива случайност, през пролетта на тази година нещата в английския футбол се развиха по много интересен начин, който спомогна Суперкупата на страната да бъде оспорвана от двата градски съперника Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити - рекордьорът по титли в Англия срещу отборът, който от 35 години нямаше спечелен трофей, но с големите пари на шейхове бе не само „един шумен съсед", а според думите на специалистите и на неговия мениджър Манчини - кандидат за спечелване на Висшата лига. Какво по-добро начало на новия сезон в Англия! Обикновено, сблъсъците за Комюнити Шийлдс не са толкова емоционални и общо взето се смятат за безсмислени, но винаги когато Юнайтед и Сити се изправят един срещу друг ще има фойерверки...

Няма смисъл да разказвам какво се случи в неделната вечер на „Уембли" - който е пропуснал зрелището си е за негова сметка, защото то трябва да се види. Но общият план на легендарния стадион, изнесеното представление от танцьори, изпълненията на рок-групите, химните на живо, настроението по трибуните - всичко това ни припомни, че става дума за празник и простете, ако греша, но това е едно от достойнствата на английския футбол. А шоуто, което последва след това, бе не просто добро, а фантастично! Юнайтед не съумя да извлече максимума от преимуществото си, докато Сити отбеляза два гола от две положения (въпреки, че Джеко и Балотели изглеждаха като заблудени партизани в тила на врага) и всичко сякаш изглеждаше предрешено. На почивката хората на Сър Алекс се оттеглиха с два гола пасив - цената на индивидуалните грешки - а през втората част Еванс и Джоунс замениха Видич и Фърдинанд (!), а Клевърли зае мястото на Карик. Срещата за трофея се превръщаше в един голям експеримент, в който никой не предполагаше, че „червените дяволи" ще обърнат резултата. Да, но хората на Сър Алекс смачкаха своя противник, сеейки във вражеските редици паника и напрежение, а резултатът не закъсня - Смолинг хитро намали разликата, а по-късно Нани изравни. Когато всички очакваха дузпите, футболистът с най-много асистенции за миналия сезон заби ножа до дръжката в сърцето на своя противник, отбелязвайки във втората минута на допълнителното време.победният гол за отбора си. Какво начало на сезона - интрига, борба и шоу!

Не може да не си направим и съответните изводи от срещата:

- Юнайтед играе много по-бърз футбол, отколкото миналия сезон, а това позволява на „червените дяволи" да установят господство в средата на терена и на висока скорост да атакуват противника си.

- Когато Давид Силва няма ден, оказва се, че Сити не разполага с друга творческа личност.

- Давид Де Хеа трябва по-бързо да се адаптира към английския футбол, което в никакъв случай не означава, че не е топ-вратар.

- През лятото се появиха спекулации относно бъдещето на Нани. Днешният двубой показа, че крилото е важен елемент в организацията на Юнайтед.

- Манчестър Сити загуби преднината си от два гола, което е нещо непростимо. Това показва, че хората на Манчини не са достатъчно обиграни, а също така не умеят да затворят играта, когато водят в резултата. Докато не изчистят тези неща, „гражданите" ще си останат просто „шумните съседи".

- Поредният очарователен английски двубой, към който не може да останем равнодушни - на терена имаше два съперника, които се биха мъжки за постигане на добър резултат и показаха представление с марка „супер" - има защо да се притесняват в Челси, Арсенал и Ливърпул.

- Юнайтед си е Юнайтед - греши, допуска голове, а след това атакува и вкарва и никога не се предава.

В крайна сметка, „червените дяволи" спечелиха първият си трофей за новия сезон. Подозирам, че това няма да бъде и последният. Сити със сигурност ще оспори правото на своя градски съперник да бъде господар във Висшата лига на Англия, а това ще стане с още по-вълнуващи битки, в които всички ние - любителите на английския футбол се надяваме да има още повече интрига и шоу, а превъзходното откриване на сезона да намери продължение още през следващата седмица. Празникът започна!

  Сподели
200