Гуардиола е мениджър на сезона във Висшата лига


Н. Гавазов

Гуардиола е мениджър на сезона във Висшата лига

Пеп Гуардиола бе избран за мениджър на сезон 2023-24 във Висшата лига след поредна историческа кампания начело на Манчестър Сити .

"Гражданите" станаха първият отбор в историята на английската висша лига, който спечели четири поредни титли, след като победи Уест Хем Юнайтед с 3:1 в последния ден от сезона, за да завърши на две точки пред най-близкия си съперник Арсенал на второ място.

Ман Сити спечели всеки от последните си девет мача за сезона и натрупа общо 91 точки, надминавайки границата от 90 точки за четвърти път под ръководството на Гуардиола - повече от всеки друг клуб в ерата на Висшата лига.

Сега 53-годишният футболист изведе Ман Сити до забележителни шест титли през последните седем сезона, което е второто място, спечелено от мениджър в историята на Англия, заедно с Боб Пейсли и Джордж Рамзи.

Освен това Гуардиола вече спечели наградата Мениджър на сезона в пет от осемте кампании, през които е ръководил Манчестър Сити, като преди това спечели наградата през 2017-18, 2018-19, 2020-21 и 2022-23 - само Сър Алекс Фъргюсън (11) е получавал признание повече пъти.

Гуардиола каза, че "ще защитава" наградата си през 2024-25 г. - която потенциално може да бъде последната му като мениджър на Сити въз основа на коментарите му след мача миналия уикенд - въпреки че иска да сподели успеха от този сезон с другите номинирани Микел Артета от Арсенал, Унай Емери от Астън Вила и Андони Ираола от Борнемут .

"Искам да я споделя, да, о, да! Особено с Микел [Артета] за невероятната работа, която свърши до последния мач, довеждайки ни до предела на възможностите ни“, каза Гуардиола пред официалния уебсайт на Висшата лига.

"Разбира се, за Юрген [Клоп], за незабравимите битки от много, много години. И Унай Емери, който отново направи нещо невероятно, за да доведе Астън Вила до Шампионска лига.

А Андони Ираола с Борнемут е първият му сезон във Висшата лига, но той прави това, което е направил, завръщайки се от тежкото начало на сезона.

За мен е чест да бъда редом с всички тях и да спечеля този трофей. Ще защитим тази награда възможно най-добре в бъдеще", добави испанецът.

Говорейки пред mancity.com , след като получи наградата си, Гуардиола каза: "За мен е чест да бъда избран от Висшата лига за Мениджър на сезона. Тази награда отразява упоритата работа и отличните постижения на хората в клуба във всички отдели.

Толкова съм горд да бъда мениджър на тази група играчи и да работя заедно с брилянтните треньори и помощен персонал всеки ден.

Спечелването на четири поредни титли е едно от най-гордите постижения в моята кариера. Това е най-тежката лига в света и нашите състезатели играха невероятен футбол.

Когато пристигнах в Англия, никога не бих си помислил, че заедно можем да спечелим шест Висши лиги за седем години.

Направихме нещо невероятно и да празнуваме това с нашите фенове миналата неделя беше ден, който винаги ще помня".

Футболният директор на Ман Сити Чики Бегиристайн добави: "Всички в Сити се радват за Пеп и това последно признание за неговите постижения.

Както Пеп винаги бърза да подчертае, нашият успех в историята е екипно усилие и не би бил възможен без неуморната работа на нашите играчи, треньори и задкулисен персонал.

Въпреки това вдъхновяващото лидерство и стремежът на Пеп към успех ни направиха красив отбор за гледане и ни видяха отново да излизаме на върха в най-трудната лига в света.

Той изведе клуба до върха на играта и всички, свързани с Манчестър Сити, трябва да са много горди, че той ни представлява".

Откакто пое юздите на "Етихад Стейдиъм“ през 2016 г., Гуардиола спечели общо 17 трофея като мениджър на Манчестър Сити и скоро може да добави 18-и към големия си кабинет, ако успешно насочи "гражданите" към славата на ФА Къп срещу съперника Манчестър Юнайтед в събота.

Добавяме, че Гуардиола получава наградата си само няколко дни след като Фил Фодън беше обявен за Играч на сезона във Висшата лига след изключителна кампания за шампионите.

  Сподели
192