Висшата лига отменя VAR от следващия сезон?


Н. Гавазов

Висшата лига отменя VAR от следващия сезон?

Клубовете от английската Висша лига ще проведат гласуване за премахването на системата VAR във всички мачове от следващия сезон на шампионата, което ще се проведе на 6 юни. Това съобщи журналистът от The Athletic Дейвид Орнстейн.

Причината за многобройните решения бяха противоречивите инциденти, които засилиха критиките към VAR и накараха някои отбори и фенове да поставят под въпрос почтеността на състезанието.

Да, Уулвърхемптън вече официално внесе резолюция във Висшата лига, призоваваща за премахване на VAR това лято - и това ще предизвика гласуване сред представители на 20-те клуба от Висшата лига, които ще се съберат на годишната си среща в Харогейт на 6 юни. Имаше и официални оплаквания от Нотингам Форест заради неотсъдени дузпи в мача от втория кръг срещу Евертън.

"Вълците" изброиха много последствия от използването на системата за гледане на видео:

    ▪️ Въздействие върху празнуването на голове и спонтанната страст, която прави футбола специален.

▪️ Разочарование и объркване на стадионите поради дълги VAR проверки и лоша комуникация.

▪️ По-враждебна атмосфера с протести, освирквания на химна на Висшата лига и скандирания срещу VAR.

▪️ Надвишаване на първоначалната цел на VAR за коригиране на ясни и очевидни грешки, сега прекалено анализиране на субективни решения и компрометиране на плавността и целостта на играта.

▪️ Намаляване на отговорността на служителите на терена поради системата за сигурност VAR, което води до ерозия на авторитета на терена.

▪️ Грешки, които възникват въпреки VAR, при които феновете не могат да приемат човешка грешка след множество гледания и повторения, което подкопава доверието в съдийските стандарти.

▪️ Прекъсване на бързото темпо на Висшата лига с дълги прегледи на VAR и повече добавено време, което кара мачовете да продължават твърде дълго

▪️ Постоянните дискусии относно решенията на VAR често засенчват самия мач и опетняват репутацията на лигата.

▪️ Подкопаването на доверието и репутацията и VAR подхранват абсолютно нелепи обвинения в корупция.

Отговорът на ръководството на Висшата лига на тази инициатива бе следният:

"Висшата лига може да потвърди, че ще улесни обсъждането на VAR с нашите клубове на годишното общо събрание следващия месец. Клубовете имат правото да представят предложения на събранията на акционерите и ние осъзнаваме опасенията и проблемите, свързани с използването на VAR.

Лигата обаче напълно подкрепя използването на VAR и, заедно с PGMOL [съдийската институция в Англия], продължава да подобрява системата в полза на играта и феновете".

Трябва да се отбележи, че за да се приеме една или друга промяна в правилата на Висшата лига, 2/3 от гласовете на всички участници в надпреварата, а именно 14 от 20 представители на клубовете от Английската висша лига, са изисквани.

Припомняме, че системата VAR се използва в мачовете от английската Висша лига от 2019 г. През миналия месец Швеция стана първата страна, която се отказа от прилагането на VAR след реакция на феновете.

  Сподели
349