Паоло ди Канио: В Италия играх пред мафията


Н. Гавазов

Паоло ди Канио: В Италия играх пред мафията

Новият мениджър на Суиндън Паоло Ди Канио заяви, че не се притеснява от предстоящите гостувания на отбора си в първенството на Втора Лига, тъй като той е играл на много по-опасни места в Италия. Както е известно, назначението на италианеца начело на отбора от „Каунти Граунд" е началото на треньорската му кариера, след като окачи бутонките на пирона. Решението на шефовете на „червеногръдките" да го ангажират лиши клуба от един от спонсорите, който остана недоволен от това, че начело на тима застава човек, който открито изповядва своите фашистки възгледи. Освен това, мнозина специалисти предричат крах за италианеца на новото му поприще, отчитайки невъздържания му характер и нежеланието да прави компромиси.

Самият Ди Канио, който през септември 1998 година като играч на Шефилд Уензди повали на земята главния рефер в мача срещу Арсенал Пол Алкок смята, че ще успее като мениджър и е убеден, че неприветливата атмосфера на останалите стадиони във Втора Лига няма да попречи на водения от него отбор да се сдобие с успех.

„Риск винаги има и всеки мениджър рискува по своему. Ако ти си добър и известен играч, как тогава ще се справиш с тъмните и студени нощи във вторник вечер например? Но аз започнах да играя на подобно равнище в Италия, в отбор, който се казва Тернана и се състезавах на къде по-лош терен, отколкото сега във Втора Лига. Тук навсякъде виждам трева, а тогава играехме на гола земя", споделя Ди Канио в интервю за The People.

„Освен това, понякога ни се налагаше да пътуваме на юг в Италия, където на мачовете имаше въоръжени мафиоти и това беше много опасно. Наложи ми се да играя на изключително съмнителни места и само страстта ми към футбола ме накара да продължа напред. Само сноби могат да говорят, че са прекалено добри, за да водят такъв отбор - аз съм готов да живея в най-изостаналия район на Англия, само и само да виждам как отбора ми побеждава. Ако е нужно, ще се отправя дори в Конференцията или по-ниско. Тази работа ми е нужна, но не заради парите, а защото футбола е в сърцето ми", допълва италианеца.

„Ако някой от отбора ми удари съдията? Явно намеквате за онзи случай с Алкок. Вижте сега, аз тогава не видях рефера и в удара ми нямаше умисъл. Разбирам, че постъпих ужасно и ако някой мой играч направи същото, аз ще направя същото, както на мое място би направил всеки друг мениджър. Но ще бъда и най-щастливия човек на земята, ако видя много страст в действията на футболистите си, ако видя на терена единадесет Паоло Ди Канио!", заяви Ди Канио.

 

  Сподели
79