Сър Боби Чарлтън почина на 86-годишна възраст


И. Ангелов

Сър Боби Чарлтън почина на 86-годишна възраст

Легендата на Манчестър Юнайтед и Англия Боби Чарлтън почина на 86-годишна възраст, потвърдиха от клуба в събота. "С голяма тъга споделяме новината, че сър Боби почина мирно в ранните часове на съботната сутрин. Той беше заобиколен от семейството си", се казва в изявление.

"Семейството му би искало да предаде благодарностите си на всички, които са допринесли за грижите за него, и за многото хора, които го обичаха и подкрепяха. Бихме искали да помолим да бъде уважено личното пространство на семейството в този момент".

Чарлтън преминава през юношеската система на Манчестър Юнайтед и се превръща в един от най-великите играчи на клуба в историята, известен с това, че оцелява при въздушната катастрофа в Мюнхен на 20-годишна възраст.

Бившият нападател вкарва 249 гола в 758 мача за "червените дяволи", печели три титли и Купата на Англия. През 1968 г. той вдига и Европейската купа с Манчестър Юнайтед, като вкарва два пъти при победата с 4:1 над Бенфика на финала.

Манчестър Юнайтед също отдаде сърдечна почит на Чарлтън и изрази съболезнованията си на семейството му.

"Манчестър Юнайтед е в траур след кончината на сър Боби Чарлтън, един от най-великите и обичани играчи в историята на нашия клуб", се казва в изявлението.

"Сър Боби беше герой за милиони хора, не само в Манчестър или Обединеното кралство, но и навсякъде по света, където се играе футбол.

"На него се възхищаваха колкото за спортсменството и почтеността, толкова и за изключителните му качества като футболист; сър Боби винаги ще бъде помнен като гигант на играта.

"Възпитаник на нашата младежка академия, Сър Боби изигра 758 мача и отбеляза 249 гола за 17 години като играч на Манчестър Юнайтед, като спечели Европейската купа, три титли в лигата и Купата на Англия. За Англия той спечели 106 мача и отбеляза 49 гола за страната, а през 1966 г. спечели Световната купа.

"След оттеглянето си той продължи да служи на клуба с отличие като директор в продължение на 39 години. Неговите несравними постижения, характер и служба ще останат завинаги в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол; а наследството му ще продължи да живее чрез работата на фондация "Сър Боби Чарлтън", която променя живота на хората.

"Клубът изказва искрените си съболезнования на съпругата му лейди Норма, на дъщерите и внуците му, както и на всички, които го обичаха."

  Сподели
327