Пеп: Де Зерби може да поеме всеки отбор в света


И. Ангелов

Пеп: Де Зерби може да поеме всеки отбор в света

Пеп Гуардиола отхвърли предположенията, че Роберто Де Зерби може да го наследи начело на Манчестър Сити, но смята, че италианецът би могъл да стане треньор на топ клуб. Босът на Сити отдавна е изразил възхищението си от Де Зерби, сравнявайки треньора на Брайтън с ресторант със звезди "Мишлен". А през май миналата година той споменал на играчите на Брайтън, че италианецът ще бъде следващият треньор на Сити. Гуардиола бе изненадан, когато беше попитан дали Де Зерби може да заеме работата му на "Етихад" преди съботната среща с "Чайките", но той настоя, че италианецът ще бъде подходящ за работа в един от най-взискателните клубове в Европа.

"Искате да ме уволните? Не си спомням това, може би имам лоша памет. Сигурен съм, че Роберто може да тренира всеки отбор", заяви Гуардиола на пресконференция. "Нямам никакво съмнение. Той може да тренира в Брайтън и във всички отбори по света. Те са топ. Аз бях назначен за треньор на първия отбор на Барселона от четвърта дивизия без никакъв опит. Не всичко означава, че трябва да си бил в топ клубове, за да бъдеш мениджър на топ клубове. Спортният директор има идея, наема мениджър с тази идея, наема играчи с тази идея. Ако сега не постигнеш това, имаш проблеми. Сити го направиха, Ливърпул с Юрген, печелят титли. Можеш да загубиш, но винаги си стабилен. Това е съветът, който давам на клуба."

Последният договор на Гуардиола с Ман Сити е до 2025 г. Смята се, че той ще напусне клуба, когато този договор изтече, въпреки че заяви, че няма да има думата за това кой евентуално ще го наследи: "Това не е моя работа. Ако председателят поиска мнението ми, ще го дам", добави той. "Аз не съм спортен директор. Не е моя отговорност да казвам правилно или неправилно. Имам приятели тук. Ако те ми зададат въпрос. Не знам от колко години за тази идея се използва начинът, по който играем. Продължавайте с тази идея. Играчите, които искаме, казвам да продължите с това. Аз не взимам решенията."

  Сподели
234