Гуардиола: Само играчите могат да променят плътния график


Н. Гавазов

Гуардиола: Само играчите могат да променят плътния график

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола заяви, че само самите играчи могат да решат проблема с прекалено натоварения график на мачовете.

В началото на новия сезон отборите от Висшата лига изпитват огромни проблеми с контузии, чиито увеличен брой е свързан с недостатъчно време за възстановяване на играчите.

Например, треньорът на Бърнли Винсент Компани предложи на ниво правила да се ограничи броят на мачовете, които всеки играч може да играе за един сезон, но Гуардиола вярва, че само самите футболисти могат да доведат до този вид промяна.

"Бих казал, че всяка идея за ограничаване на броя на мачовете за играчите е добра. Но това няма да се промени.

Има само едно решение да се промени нещо. Играчите трябва да решат сами и да кажат: "Спрете, трябва да променим нещо". След това ФИФА и УЕФА може да реагират малко.

Бизнесът, шоуто трябва да продължи. Без Пеп? Няма проблем. Но без играчите шоуто не може да продължи, това е сигурно. Така че зависи от тях. Те трябва да решат дали могат да го издържат.

Вижте какво се случи в Испания с женския отбор. Играчите решиха, че нещо трябва да се промени и го промениха. Направиха го. Това е най-добрият пример.

Женският отбор в Испания го направи. Не знам дали мъжете в световния футбол могат да го направят.

Когато имаме почивка, тя трябва да бъде истинска почивка. Това е моята гледна точка. Винаги използвам НБА като пример. Те играят 80 мача за няколко месеца, но след това почиват три или четири месеца. По този начин можете да се възстановите, за да можете да бъдете в най-добрата си форма.

Проблемът тук е, че играем на пълни обороти и след това почиваме три седмици. Според мен това не е достатъчно. Това е моето лично мнение.

"Не искам да влияя, защото няма да влияя на никого. Мисля, че играчите трябва да го направят. Ако играчите искат да променят нещо, само един може да го направи", заяви Гуардиола.

  Сподели
121