Дълговете на английските клубове достигнаха 3,5 милиарда паунда


Н. Гавазов

Дълговете на английските клубове достигнаха 3,5 милиарда паунда

Според едно ново изследване на състоянието на финансовите въпроси в английския футбол, проведени от консултантска агенция „Deloitte", клубовете във всичките първи четири дивизии продължават да търпят големи загуби, и в същото време, въпреки очевидната опасност, произтичаща от финансовата криза и рецесията, все още продължават своята хазартна игра.

Както говорят новите данни, през 2009/10 година само четири клубова от Висшата лига са в състояние да докажат печалба, а общите загуби в елита на Англия достигна 2,6 млрд. Паунда. В Чемпиъншип в същия сезон 2009/10 загуби за избегнали единствено Рединг, Суонзи и УБА.

Продължават да растат стремително и заплатите на играчите във Висшата лига - по време на цитирания период, те се увеличават с 64 милиона паунда и достигнаха рекордните 1,389 милиарда паунда, което е 68% от общите доходи на клубовете.

В Чемпиъншип, тази цифра е дори по-висока - 88%.

В този случай, можем да очакваме, че новият доклад за 2010/11 сезон ще донесе още по-високи негативни цифри, като последните данни не включват всички покупки през януари, като например 71-те милиона паунда на Челси за покупката на Фернандо Торес и Давид Луис или допълнителните 3 милиона паунда, които Юнайтед изплаща на Рууни, за да го задържи на „Олд Трафорд".

И въпреки, че Висшата лига си остава най-печелившият в света шампионат, печелейки по 2,2 милиарда паунда годишно ( със 700 млн. повече от най-близкия си конкурент в лицето на германската Бундеслига), има един недостатък: дълговете на клубовете остават най-честата причина за безпокойство - тяхното общо ниво във всичките първи четири дивизии, достигна невероятните 3,5 млрд. паунда, докато само в клубовете от Висшата лига загубите поради високи заплати са 445 милиона паунда.

"Това, което се набива в очите е устойчивостта на английския футбол на рецесията. Сезон 2009/10 премина в условия на финансова криза, но клубовете са в състояние да увеличат своите печалбите, което е не само невероятно, но и чудесно. Но ние трябва да помислим за новите правила на финансово честната игра, която УЕФА прие, както и дали клубовете могат да контролират разходите си. Те имат време да се подготвят за правилата. Знаят ги добре, а английските клубове са в най-привилегировано положение, защото печалбите им са значително по-високи от тези на клубовете в другите първенства. И ако те се опитват да достигнат критичната точка, най-добре е да го направят, когато са на печалба", заяви авторът на доклада Дън Джонс.

 

  Сподели
84