Абрамович тайно финансирал Витес


Н. Гавазов

 Абрамович тайно финансирал Витес

Бившият собственик на Челси Роман Абрамович тайно e финансира поглъщането на нидерландския футболен клуб Витес и осигурява пари за него в продължение на много години в периода, когато той бе собственик на лондонския клуб. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на изтекли документи.

През 2017 г. британски журналисти вече повдигнаха тази тема, освен това разследванията, започнати по-рано от Нидерландската футболна асоциация, не разкриха финансови връзки между Абрамович и Витес, а всички обвиняеми по разследването, включително бившият грузински футболист Мераб Жордания, като купувач на клуба от Арнхем през 2010 г., многократно отрече обвиненията.

Нова информация по случая е открита в кеш данни, получени от кипърския доставчик на финансови услуги MeritServus. Съобщава се, че Абрамович е насочил най-малко 117 милиона евро тайно финансиране чрез серия фиктивни компании, регистрирани в непрозрачни офшорни компании, за да поемат Витес.

Подозренията за връзки между Абрамович и Витес останаха, тъй като Челси използва клуба Арнхем, който играе в Ередивизе, като партньорски клуб: играчи, които не бяха подходящи за "сините" в този момент, бяха наети за трупане на игрова практика. Много играчи на Челси преминаха през периоди под наем във Витес през 2010 г., особено сръбският национал Неманя Матич и настоящата звезда на Англия Мейсън Маунт.

Нидерландската асоциация също имаше въпроси към Витес след напускането на Жордания през 2013 г., след като в ръководството на клуба дойде друг съдружник на Абрамович - руският бизнесмен Александър Чигирински.

Напомняме, че правилата на УЕФА забраняват клубовете, които играят в един и същ турнир под егидата на организацията, да имат един и същ източник на финансиране.

  Сподели
326