Има ли път обратно за Мейсън Грийнууд ?


FUTBOL-TV

Има ли път обратно за Мейсън Грийнууд ?

Нa 2-ри Февруари 2023-та прокуратурата в Англия прекрати разследването срещу футболиста на Манчестър Юнайтед – Мейсън Грийнууд. Футболистът, който за последно носи фланелката на "червените дяволи“ през януари 2022-ра, получи обвинения за опит за изнасилване и физически тормоз, след като бившата му приятелка разпространи аудио запис, в който се смята,че е неговият глас. И до ден днешен английският национал не е признал или отрекъл дали именно неговият глас се чува в скандалния запис. В онзи момент изглеждаше така, сякаш с кариерата на 21-годишния талант е свършено, но към днешна дата бъдещето не изглежда толкова мрачно за него.

Как се стигна до тук ?

На 30-ти януари 2022-ра година, Мейсън Грийнууд беше арестуван от полицията в Манчестър по подозрения за изнасилване и нападение, след като в интернет бяха качени аудио записи и снимков материал от жена, която твърди, че е била жертва на футболиста.

Грийнууд беше пуснат под гаранция, а от клуба излязоха с изявление, с което отстраниха играча от тренировъчния процес, докато случаят бъде разрешен. По същото време той беше премахнат от футболни видео игри, а спортният гигант Найк прекрати рекламния си договор с футболиста.

Според английското законодателство,  самоличността на жертвите в подобен тип разследвания е строго конфиденциална и не е абсолютно сигурно дали жалбата е подадена от бившата приятелка на Грийнууд. През октомври 2022, играчът беше арестуван повторно за нарушаване на условията на гаранцията, след като е опитал да се срещне с жената, повдигнала обвиненията.

На 2-ри февруари прокуратурата свали всички обвинения към играча. Неин говорител сподели пред медиите причината за прекратяване на делото. В изявлението се изтъква, че става дума за комбинация между оттегляне на свидетелските показания на ключов свидетел, както и появата на нови доказателства, след които прокуратурата не вижда възможност да се стигне до присъда.

Как ще реагира Манчестър Юнайтед на случилото се ?

Клубът излезе с официално изявление часове след като футболистът беше оправдан. "Червените дяволи“ няма да бързат с решението как да процедират и ще извършат собствено вътрешно разследване за детайлите около случая.

Юношата на клуба от Манчестър има договор до 2025-та година, а отборът не спира да изплаща неговата заплата. Въпреки това, Мейсън Грийнууд остава отстранен от тренировъчния процес до второ нареждане. Идеята е той да бъде третиран както всеки един служител в подобна ситуация, без значение от неговата позиция.

Това на хартия изглежда правилно, но събужда подозрения,че ръководството на клуба си печели време, за да прецени какви са плюсовете и минусите при евентуално връщане на Мейсън Грийнууд в състава.

Историята познава много случаи, когато в подобни ситуации договорите на лица с криминални обвинения биват разтрогнати моментално. Истината е, че тук говорим за футболист на 21 години, израснал в академията на отбора, с огромен потенциал да бъде един от лидерите на клуба. И разбира се, не на последно място, играч с огромна трансферна стойност в случай, че бъде реабилитиран.

Щяха ли собствениците на отбора да са толкова търпеливи към член на медицинския екип или човек от поддръжката на тревната настилка в подобна ситуация? Едва ли ще получим отговор на този въпрос.

Ако Грийнууд бъде върнат евентуалните щети за клуба не са за пренебрегване. На фона на потенциалната смяна на собственост , семейство Глейзър не биха искали да накърнят репутацията на своя бизнес. Каквото и да е решението на прокуратурата, в интернет пространството винаги ще витае страховитият запис, в който играча никога не отрече, че участва. 

Интересна е и ролята на треньора Ерик Тен Хаг. Нидерландският специалист става все по-влиятелен на Олд Трафорд предвид спечеления трофей и подобрените резултати. Не би било изненада, ако той иска да си спести допълнително напрежение в състава и изрази желанието си пред ръководството да не работи с младия талант.

Настроенията сред феновете изглеждат смесени.  Част от червената публика подкрепя играча по време на целия процес, а след свалянето на обвиненията той се превърна в герой-мъченик. От друга страна има фенове, които не искат клубът по никакъв начин да бъде свързван с играча за в бъдеще. Натали Бурел, която е основател на женския фен клуб на Манчестър Юнайтед, заяви пред английските медии: "Не смятам, че той трябва да играе за Манчестър Юнайтед. Не искам да го виждам на тренировки, не искам да го виждам в екип на клуба, дори не искам да го виждам на трибуните на Олд Трафорд".

Има ли път обратно за Мейсън Грийнууд ?

Докато за връщане в състава на националния отбор на Англия не може да става и дума, то път обратно към отбора на Манчестър Юнайтед изглежда не е изключен.

Медиите на острова излязоха с цял план, който може ръководството да използва, за да реабилитира играча обратно в състава.  Обсъждат се различни мерки като програми за работа с агресията, терапевтична помощ, както и интервю в национален ефир, което да има за цел да покаже футболиста в друга светлина.

Предвид, че "червените дяволи“ не разтрогнаха контракта на Грийнууд по време на разследването, при настоящата ситуация това изглежда още по-малко вероятно.  Трета опция е продажбата на играча, а кандидати за подписа му със сигурност няма да липсват на фона на качествата на младока.

За ръководството на клуба предстои решение, което ще бъде с обществено значение и ще създаде прецедент за бъдещи подобни ситуации. За съжаление на футболната общественост, в последно време такива ситуации са тенденция, а не изключение.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1262