Врагът на феновете или бащата на успехите на Арсенал?


Н. Гавазов

Врагът на феновете или бащата на успехите на Арсенал?

Бразилецът Еду Гаспар или просто Еду, както често го наричат ​​в Европа е добре познато лице за голяма част от футболните фенове. Още през лятото на 2000 г. Арсенал постигна споразумение да закупи от Коринтианс възпитаника на този клуб Гаспар, който действаше в центъра на полузащитата, но бразилецът успя да стане пълноправен играч на "топчиите" едва шест месеца по-късно. Тогава правни проблеми попречиха на осъществяването на бърза сделка - Еду имаше проблеми с европейския паспорт (полузащитникът имаше и португалско гражданство, чиято законност бе поставена под съмнение и това забави трансфера). В крайна сметка бразилецът се премести на "Хайбъри" едва през януари 2001 г.

Еду изигра за Арсенал 127 мача за четири сезона, два пъти стана шампион на Англия, спечели три пъти Купата на Англия и веднъж вдигна над главата си Суперкупата на Англия. Тогавашният наставник на "артилеристите" Арсен Венгер високо оцени и повярва в таланта на бразилския полузащитник и той отговори на френския наставник с отлична игра. Въпреки това, в някакъв момент от кариерата си Еду започна трудна серия, предизвикана от травми. Това принуди бразилеца да смени Арсенал с Валенсия, където също изкара четири години, но игра по-рядко - 72 мача във всички турнири.

През лятото на 2009 г. Еду Гаспар напусна Европа и се върна в родния Коринтианс, където окачи обувките си година и половина по-късно. По време на това решение халфът беше само на 32 години, но здравословните проблеми не позволиха на бившия играч на Арсенал да продължи да се представя на голямо или по-малко прилично ниво, а Еду просто не искаше да отбива номера с игра за регионалните отбори.

Да, и поддържането на кариерата на играч до последно за Ед нямаше и най-малък смисъл, защото през март 2011 г., само два месеца след като завърши изявите си на терена, Гаспар получи позицията на директор на футбола в Коринтианс, където прекара следващите пет години и половина. През това време "тимау" спечелиха два пъти шампионата на Бразилия, а през 2012 г. станаха победители в Копа Либертадорес. Освен това, по време на мандата на Еду на една от ключовите ръководни позиции, Коринтианс осъществи няколко изгодни трансфера на играчи в европейски и азиатски клубове, сред които продажбата на Паулиньо на Тотнъм за 20 милиона евро, както и трансферите на Дентиньо в Шахтьор за 7.5 милиона евро и Маркиньос в Рома за 6 милиона евро.

През 2016 г. Еду Гаспар получи първото си голямо повишение. Той бе забелязан от Бразилската футболна конфедерация и получи предложение за сътрудничество. В резултат на това от юни 2016 г. до юли 2019 г. Еду бе главен координатор на бразилския национален отбор, което обаче не помогна на "селесао" да постигне триумф на Световното първенство през 2018 г., въпреки че през 2019 г. бразилците все пак спечелиха Копа Америка, след което Еду напусна поста си с положително настроение.

Гаспар направи това с причина, а именно защото получи конкретно предложение от Арсенал. От лондонския клуб също оцениха мениджърските способности на бившия си играч и му предложиха поста технически директор, който Еду официално зае на 9 юли 2019 г.

Оттогава бразилецът разви тясно и ползотворно партньорство с мениджъра на "топчиите" Микел Артета, който зае позицията само няколко месеца след назначаването на бразилеца през декември 2019 г. През първите три сезона обаче испанският треньор не успя да върне "артилеристите" в зоната на Шампионска лига - те завършиха осми два пъти поред, а според резултатите от Висшата лига 2021/22 бяха на пето място в класирането...

Интересното е, че Артета все още се радваше на доверието на феновете, а в същото време запалянковците открито нарекоха Гаспар свой "враг номер едно“. Бразилският функционер бе основно критикуван, че води неразумна трансферна политика, хвърляйки много пари за трансфери, а в замяна отборът не получава подходящо подсилване. Един от най-провалените трансфери, които Арсенал направи още под ръководството на Еду, но все още без Артета, бе преминаването в Англия на нападателя на Лил Никола Пепе, което струваше на лондончани рекордните 80 милиона евро. Оттогава нападателят има 112 мача за "артилеристите" във всички турнири, отбелязвайки само 27 гола. Това явно не е очакваното от Пепе в Арсенал и затова не е изненадващо, че французинът бе изпратен под наем в Ница миналото лято...

Началото на този сезон обаче рязко охлади жарта на критиците на Еду и за момента те предпочитат да замълчат. Ръководството на Арсенал, което не се съгласи с желанието на обезумялата тълпа  да бъде уволнен Гаспар, сега бере плодовете на мъдрото си решение, тъй като "артилеристите" са близо до спечелването на титлата във Висшата лига на Англия за първи път от деветнадесет години. След 24 изиграни мача Арсенал, който има 18 победи със само 3 равенства и 3 поражения (само Нюкасъл има по-малко загуби) е безапелационен лидер в класирането, а Еду Гаспар, заедно с Микел Артета, все по-често се наричат ​​в пресата  като бащи на настоящите успехи на "артилеристите".

В последното твърдение има истина, тъй като именно Еду и Артета са основните идеолози на преструктурирането на състава, в резултат на което ветераните напуснаха лагера на Арсенал (Месут Йозил, Давид Луис, Пиер-Емерик Обамеянг, Бернд Лено и Александър Лаказет), чието място в първия отбор бе поверено на млади хора, благодарение на които клубът възобнови негласната традиция, съществувала преди - да дава шанс на обещаващи кадри.

"Когато един футболист е на 26 или повече години и в същото време има сериозна заплата и рядко се появява на терена, той помага да се убие клубът. В миналото тази характеристика беше справедлива за почти 80% от нашия състав и нямаше шанс за преговори. Такива играчи почти не се интересуваха от трансфери от Арсенал, те бяха доволни от дългосрочни договори и възможността да живеят в Лондон. Но разбрахме, че трябва да почистим състава и дори, ако трябва ще плащаме. Аз лично настоях да го считаме за инвестиция", заяви Еду.

В същото време още преди началото на сезона Еду Гаспар заяви, че очаква качествен пробив от Арсенал по отношение на спортните резултати, което предизвика подигравки в социалните мрежи, при това най-много от фенове на отбора. Бразилецът аргументира тази теза с процеса на естествена еволюция на младите играчи на отбора и се оказа абсолютно прав. Капитанът Мартин Едегор (24) се превърна в един от най-добрите полузащитници в английската Висша лига. Защитата, изградена около Вилиам Салиба (21 години) и Габриел Магаляес (25 години), се показва все по-надеждна с всеки мач. Крилата Букайо Сака (21 г.) и Габриел Мартинели (21 г.) демонстрират стабилна игра, като често се превръщат в ключови фактори за изхода на даден мач в полза на "артилеристите". Дори контузията на 25-годишния централен нападател Габриел Жезуш не стана проблем за колектива на Артета!

Успехът на кадровата политика бе отбелязан от висшето ръководство на Арсенал, което през ноември 2022 г. обяви преместването на Еду Гаспар на позицията спортен директор на клуба. С това повишение 44-годишният бразилец оттук нататък ще отговаря не само за първия отбор, но и за развитието на академията на "артилеристите", както и за женския им отбор.

"Повишаването на Еду формализира вече нарастващото му влияние върху операциите на нашата академия и ние очакваме с нетърпение Пер [Мертезакер] и Еду да работят заедно за по-нататъшно укрепване на интеграцията между първия отбор на нашите мъже и академията“, обяви ръководството на Арсенал.

Самият Еду изрази радостта си от поредното управленско повишение в кариерата си: "Радвам се да поема тази нова роля за себе си, която възприемам като еволюция на това, върху което работя. Постигаме напредък във всички области на нашите мъжки, женски и академични отбори и всички сме развълнувани от това, което можем да постигнем. Очаквам с нетърпение да надграждам върху упоритата работа на толкова много хора и да помагам на всички да растем заедно и да бъдем по-успешни. Благодарен съм на клуба за гласуваното ми доверие. Продължаваме напред заедно“.

Разбира се, Арсенал има още 14 мача пред себе си и е само на две точки пред Манчестър Сити, което означава, че всичко може да се случи до края. Но важното е, че Еду Гаспар, когото много нетърпеливи фенове на "топчиите" обиждаха преди седем месеца,  доказа, че е жизненоспособен мениджър и заслужава да бъде в ръководството на лондонския клуб.

  Сподели
1215