Бумерангът


Н. Гавазов

Бумерангът

На 6 февруари английската Висша лига официално обяви прехвърлянето на независима комисия на документи, които описват повече от 100 епизода на финансови нередности, извършени от ръководството на Манчестър Сити през последните девет години.

На "гражданите" се приписват нарушения на правилата и разпоредбите, които се отнасят до въпроси на спонсорство и договори, изплащане на заплати и наказания на треньорите. Освен това клубът е обвинен в липса на сътрудничество с разследването, водено от специалните органи на Висшата лига.

Въпросният период води отброяването си от сезон 2009/10. Оттогава Манчестър Сити е най-успешният отбор в английския футбол, спечелвайки шест титли в лигата, две Купи на Англия и шест Купи на Лигата. Сега всичко това може да бъде отнето от "гражданите" или нещо повече - отборът може да бъде изгонен в една от по-ниските дивизии ...

 

Каква е същността на обвиненията срещу Манчестър Сити?

Предполагаемите нарушения, обявени от Висшата лига, обхващат периода от сезон 2009/10 до кампания 2017/18. Има четири основни обвинения срещу Манчестър Сити.

Първо, "гражданите" са нарушили правилата на лигата, изискващи предоставянето "с най-добра воля" на "точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба". Висшата лига заяви, че необходимата информация се отнася до "приходи (включително приходи от спонсорство), свързани лица и оперативни разходи".

Вторият блок от потенциални нарушения се отнася до правила, които "изискват клубът да включва пълни подробности за възнаграждението на мениджъра в съответните си договори". Ето и конкретния период, за който се предявяват претенции - от сезон 2009/10 до сезон 2012/13 включително. През този период наставник на "гражданите" е настоящият треньор на националния отбор на Италия Роберто Манчини.

В същия блок са включени и искове срещу Манчестър Сити относно "включването на пълна информация за възнагражденията на играчите в съответните договори за сезоните от 2010/11 до 2015/16 включително“.

Третият блок от претенции от Висшата лига се фокусира върху предполагаеми нарушения на правилата на лигата, изискващи участващите клубове да спазват разпоредбите на УЕФА за финансов феърплей. Дава се и конкретен период, за който има въпроси към Манчестър Сити - от сезон 2013/14 до сезон 2017/18.

И накрая, четвъртият блок включва потенциални нарушения по отношение на правилата за доходност и устойчивост на Висшата лига от сезон 2015/16 до сезон 2017/18 включително.

Освен това Манчестър Сити е обвинен в нарушаване на правилата, които изискват клубовете, участващи в лигата, да си сътрудничат с Висшата лига и да й помагат в разследвания от този вид. В този аспект се твърди, че "гражданите" не са изпълнили задълженията си от декември 2018 г. до момента.

 

Защо обвиненията са чак сега?

Поради факта, че ръководството на Манчестър Сити прибягна до тактика на забавяне, когато се наложи бързо прехвърляне на документи, разследването на специалните органи на Висшата лига се проточи четири години. Не е изненадващо, че лигата, наред с други неща, повдигна обвинения срещу "гражданите“ по тази точка.

През 2021 г. Арбитражната комисия нареди на Манчестър Сити да предостави документи на лигата и да ги "изиска от трети страни“. Ръководството на "гражданите“ обаче се опитваше по всякакъв начин да се намеси в работата на комисията и настояваше случаят да бъде прекратен, но усилията му бяха неуспешни.

Настоящите обвинения срещу Манчестър Сити са резултат от четиригодишно разследване, инициирано от германския новинарски сайт Der Spiegel, който публикува документи, открити от португалския компютърен хакер Руи Пинто в кеша на Football Leaks.

Манчестър Сити отрече всякакви неправомерни действия от тяхна страна и по-рано нарече разкритията на Football Leaks "ясен и организиран" опит за накърняване на репутацията на клуба.

 

Какво заплашва Манчестър Сити?

Веднага трябва да се отбележи, че независимата комисия, създадена да определи целесъобразността на наказанието на Манчестър Сити за предполагаеми финансови нарушения, има изключително широк спектър от възможности. По-конкретно, "гражданите“ могат да бъдат лишени от всички титли, спечелени през въпросния период по отношение на вероятни нарушения.

Съответният раздел от правилника на Висшата лига, който описва правомощията на комисията, съдържа клауза, в която изрично се посочва, че тя може да "приложи такъв вид санкции, каквито намери за добре“. Тези седем думи са наистина плашещи за шефовете на Манчестър Сити, тъй като между 2011 и 2022 клубът, както вече споменахме, спечели шест пъти във Висшата лига, което значително подобри спортния му имидж и исторически постижения.

Освен това британските адвокати, оценяващи потенциалния набор от последствия, които могат да се стоварят върху Манчестър Сити, са съгласни, че комисията може да накаже "гражданите“ с глоба "без ограничения в сумата“, отнемане на точки или дори изключване от Висшата лига. Последното обстоятелство изглежда особено зловещо за собствениците и инвеститорите на клуба - емирските шейхове, начело с 52-годишния член на управляващата фамилия на емирството Абу Даби Мансур ибн Зайед Ал Нахаян. В продължение на 15 години те инвестират в своето "дете", но в крайна сметка повечето от постигнатите от тях постижения вече могат да бъдат отменени, а самият отбор ще бъде заточен в Чемпиъншип или дори в по-ниска лига ...

 

Понижаването наистина е възможно

Фактът, че цялата тази история за Манчестър Сити наистина може да завърши с изключително минорна нотка, се съобщава и от много авторитетни хора, които преди това са работили за клуба. По-конкретно в английската преса попаднаха изказванията на бившия съветник на ръководството на "гражданите“ по финансите Стефан Борсън, който също така е дългогодишен фен на отбора.

"Трудно е да се каже дали трябва да изпадаме в паника в момента или не, но самият размер на обвиненията, отправени от Висшата лига, е на ниво, което, ако се установи, че повечето от епизодите са доказани, трябва да доведе до едно нещо - изгонване от елитната дивизия.

Някои от обвиненията изглеждат закъснели, освен ако не може да се докаже умишлено укриване на факти и информация за тях. И да, 50% от адвокатите ще се борят здраво за оправдателната присъда на Манчестър Сити, но 50% от останалите адвокати ще застанат на страната на Висшата лига. Всяка страна ще има достъп до най-добрите специалисти според критериите за фирма/камера/качество/репутация. "Гражданите" нямат финансово предимство по отношение на нивото на наличните адвокати.

Както съм казвал много пъти преди, мащабът и сериозността (нечестност/измама/прикриване) на обвиненията са напълно неподходящи за комисията и кратките срокове. Не знам как ще се справят с това, но ми се струва, че преди появата на окончателната присъда по това дело може да минат години", заяви Борсън.

 

И така, какво следва?

Изводите на Борсън изглеждат абсолютно логични, тъй като към момента дори не е определено колко души ще бъдат включени в специална комисия, която ще разследва фактите, изложени в обвинението срещу Манчестър Сити. Предвид безпрецедентната сериозност на случая за лигата, както и широкия диапазон от възможни наказания, никой няма да прибърза с подобен въпрос и не толкова поради загриженост за репутацията на Манчестър Сити, а поради необходимостта да предотврати сериозен имиджов удар върху Висшата лига като цяло.

Предвид факта, че разследването отне повече от четири години, можем спокойно да прогнозираме, че правната оценка на всички епизоди, съдържащи се в случая, може да отнеме също толкова, ако не и повече време.

 

Какво означава тази ситуация за Манчестър Сити?

Докато няма заключения от специалната комисия, Манчестър Сити ще бъде оставен да работи в обичайния за клуба режим: спазва се презумпцията за невинност до доказване на вината. Най-вероятно това ще бъде достатъчно за Хосеп Гуардиола, който преди това многократно подчерта, че лично е бил уверен, че няма нарушения в действията на "гражданите“ и че той веднага ще напусне клуба, ако изведнъж се окаже излъган.

Също така е важно да се разбере, че обществеността в момента знае много малко за потенциалните нарушения, които Манчестър Сити може да е извършил. Било в интерес на каузата, било по други съображения, информацията за широката публика изглежда крайно дозирана и всички трескави дискусии в социалните мрежи, които феновете на "гражданите“ водят сега, се свеждат до банално обсъждане на слухове, а те, както е обичайно, могат да се окажат обикновени фейкове.

Все още не е ясно как Висшата лига и другите участващи в нея клубове ще реагират на ситуацията, ако се стигне до най-неприемливия обрат за Манчестър Сити с отнемане на титли и изпадане. Настоящата английска Висша лига е взаимосвързана мрежа от интереси. Тук всеки клуб разчита отчасти на действията, реакциите и резултатите на другия. Успехът на сезоните на един отбор – и като такъв, неговата история – се определя от конкуренцията вътре в лигата.

Ако Манчестър Сити бъде признат за виновен, цялата структура на десетилетието във Висшата лига между 2009 и 2019 г. ще бъде напълно променена. Спортният принцип гласи, че класирането никога не лъже и отборите са на местата в него, където заслужават, защото играят по едни и същи правила. Да, парите имат своята специална роля в съвременния успех на един клуб, но структурата на Висшата лига като такава остава в рамките на основните параметри.

Манчестър Сити оказа значително влияние върху оформянето на историята на Висшата лига през последното десетилетие. По-специално, през този период много авторитетни английски публикации включиха играчите на "гражданите“ и отбора като цяло в различни топ рейтинги. Сега, когато ситуацията около "гражданите" може да се развие по всякакъв начин, Висшата лига е наясно, че ако опцията е негативна за клуба, репутацията на цялото състезание също ще бъде атакувано, състезанието което е изкривено под влияние на незаконни действия от страна на един от участниците е разкрито едва десетилетие по-късно ...

Така или иначе Висшата лига предприе сериозна атака към най-успешния английски клуб през последните десет години. Но дали този удар няма да се превърне в бумеранг, разклащайки устоите на най-успешната и популярна лига в света? Ако не вярвате, спомнете си за Калчополи и в какво се превърна Серия А след това.

  Сподели
1207