Висшата лига на Англия постави нови рекорди


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия постави нови рекорди

Безпрецедентно напрегнатия и драматичен сезон 2010/2011 в английската Висша лига ознаменува не само възможно най-горещи страсти, но и нов рекорд в най-силното първенство на планетата - в завършилата кампания са отбелязани най-много голове във цялата история от съществуването на Висшата лига в настоящия и формат, съставен от 38 кръга.


В последния 38-и вчера в 10 мача бяха реализирани 32 гола и така общото количество попадения за целия сезон бе фиксирано на 1063. Предният рекорд за шампионат с участието на 20 отбора беше поставен през сезон 1999/2000, когато шампион също стана Манчестър Юнайтед - тогава запалянковците станаха свидетели на 1060 попадения.

Преди заключителния кръг на сезон 2010/11 бяха реализирани 1031 гола в 370 мача и така, за да се постави нов рекорд трябваше да се вкарат по три гола на среща или всичко 30 гола. В края на редовните 90 минути на вчерашните срещи по всичко изглеждаше, че стария рекорд ще издържи - когато срещите влязоха в допълнителните си времена, бяха реализирани 29 гола, един по-малко от сезон 1999/2000.

Но и тук завършилата кампания напълно оправда облика си на непредсказуема и факта, че в допълнителното време бяха вкарани още три попадения, потвърждава това напълно.

Полузащитникът на Уест Бромич Албиън Сомен Чой вкара третия си гол на "Сейнт Джеймсис Парк", изравнявайки по драматичен начин резултата в мача срещу Нюкасъл, който неговия отбор губеше с 0:3, едновременно с това защитникът Кристиан Риверос от Съндърланд отбеляза третия гол във вратата на Уест Хем на "Ъптън Парк", оформяйки крайното 3:0 срещу „чуковете".

Последният гол в шампионата бе дело на руския нападател на Тотнъм Роман Павлюченко, който в последните секунди донесе победата на "шпорите" над Бирмингам. Голът на Павлюченко е записан като №1063 в сезона, средната резултатност на който е 2,8 на мач. Попаденията също така са с 10 повече от предишния сезон 2009/10, който до вчера държеше второто място в списъка на най-резултатните първенства.

Като цяло, новият рекорд във Висшата лига на Англия стана възможен благодарение на цяла поредица от мачове, в които бяха отбелязани много голове. Достатъчно е да си припомним победите на Челси с 6:0 над Уигън и УБА в началото на сезона, победата на Юнайтед над Блекбърн със 7:1, трилърът между Евертън и Блекпул 5:3, а също и драматичното равенство 4:4 между Нюкасъл и Арсенал.

Най-резултатен се оказа 26 кръг, в който бяха отбелязани общо 43 гола!

Най-резултатен отбор за изминалия сезон е Манчестър Юнайтед /78/, на второ място в списъка е Арсенал /72/. А лаврите за голмайстор на шампионат 2010/2011 си разделиха българския нападател Димитър Бербатов и аржентинския му колега Карлос Тевес, които пронизаха противниковите врати по 20 пъти.

 

  Сподели
104