Безпрецедентна ситуация с английските участници в Европа


Н. Гавазов

Безпрецедентна ситуация с английските участници в Европа

Изпадналият от Висшата лига на Англия Блекпул неочаквано се оказа фаворит да получи виза за Лига Европа - по неофициални данни, отбора воден от Йън Холуей е изпреварил Фулъм в рейтинга Fair Play и ако тази информация се окаже вярна, „мандарините" ще участват догодина във втория по престиж европейски клубен турнир.

Както е известно, по-рано Англия получи допълнително място в Лига Европа, заемайки второ място във рейтинга на УЕФА Fair Play. Допълнителното място дава право на победителя по този показател в националния шампионат да участва в Европа, но тъй като Челси зае първото място, то следващият претендент до изминалия уикенд бе другият лондонски отбор - Фулъм.

Червеният картон на Золтан Гера в неделния двубой срещу Арсенал обаче може да струва много за „котиджърс". Информацията относно крайното класиране ще стане известна в четвъртък, когато УЕФА ще публикува състава на участниците в Лига Европа, но днес медиите на Острова вече правят своите предположение, че заради наказанието на унгареца Фулъм ще остане без място в Европа.

Ако това се окаже вярно, визата за Европа ще получи Блекпул, който заемаше пето място в класирането според рейтинга Fair Play, отстъпвайки на Юнайтед и Тотнъм, които вече са участници в европейските турнири. Ако това се случи, картината с представителите на Англия в Европа ще бъде безпрецедентна, тъй като Бирмингам, който като носител на Купата на Лигата, също придоби право да играе в Лига Европа.

„Надявам се картонът на Гера да не окаже особено влияние върху класирането ни, тъй като мисля, че тежестта от 38 мача е по-голяма от тази на един картон", коментира ситуацията наставника на Фулъм Марк Хюз.

„Ако това се случи и ние се окажем в Европа, ще започна да си мисля, колко кратко ще бъде нашето лято. Ние не си починахме добре миналото лято заради квалификациите за влизане във Висшата лига, а сега в Лига Европа мачовете започват още през юли. Мисля, че не е толкова добре това", заяви от своя страна Холуей.

 

  Сподели
77