От ВЛ платиха три пъти повече за нови играчи, отколкото останалите лиги заедно


Н. Гавазов

От ВЛ платиха три пъти повече за нови играчи, отколкото останалите лиги заедно

Клубовете от английската Висша лига са похарчили рекордните 815 милиона паунда по време на януарския трансферен прозорец, което прави сезона безпрецедентен по отношение на инвестициите.

По-рано Карло Гарганес, който е специалист -анализатор по въпросите на европейския футбол съобщи някои цифри по отношение на трансферите в петте най-големи лиги на Европа. Съгласно информацията, Висшата лига е похарчила 830 милиона евро за покупки на играчи, а второто място се заема от френската Лига 1 със 127 милиона евро. Много назад са останалите лиги - Бундеслигата с 68 милиона евро, Ла Лига с 32 милиона евро и Серия А с 31 милиона евро.

Според ДПА, брутните разходи, похарчени през януари са с 90 процента по-високи от предишния рекорд от 430 милиона паунда през 2018 година и почти три пъти повече от предишния януарския трансферен прозорец - 295 милиона паунда.

Рекордът за целия сезон вече бе подобрен от 1.92 милиарда паунда, изразходени през лятото като границата премина 2 милиарда за първи път до потенциалните 2.8 милиарда - нова най-висока сума в историята.

Заместник директорът на Deloitte Sports Business Group Калъм Рос потвърди, че през януари е имало рекордни разходи за трансфери, надвишавайки показателите от 2018-а.

"По отношение на разходите за целия сезон 2022/2023, клубовете от Висшата лига вече изразходили над 2.5 милиарда паунда, което демонстрира възможностите има за харчене на пазара в момента. Когато погледнете конкретно към януарския трансферен прозорец, клубовете от Висшата лига са похарчили три пъти повече от останалите лиги в топ 5 взети заето. Подобно сензационно харчене е просто невероятно. От друга страна останалите всъщност получават повече от продажбата на играчи, отколкото харчат за купуване, което е доста очевидно в сравнение със ситуацията във Висшата лига.

Очевидно има и други неща, които са намесени като новите собственици на дадени клубове, както и представянето на терена, дали се търсят резултати в европейските турнири или титли в съответните първенства, както и самото запазване на място в елитните дивизии като Висшата лига", заяви Рос.

Клубовете от елитната английска дивизия поставиха и рекорд по нетни разходи за трансфери през януари с похарчените 720 милиона паунда, засенчвайки предишния резултат от януари 2022-а от 180 милиона.

Напомняме, че Челси, с новите собственици, представяни от Тод Боели, продължава да води на пазара с привличането на световния шампион с Аржентина Енцо Фернандес от Бенфика, подобрявайки британския трансферен рекорд с похарчените 106,8 милиона паунда.

  Сподели
281