Синдромът на седмата година


Н. Гавазов

 Синдромът на седмата година

"Това не е нормален клуб, това е специален клуб. Имах два много специални клуба, Майнц05 и Борусия Дортмунд".

Датата е 8 октомври 2015 година, а тези думи са на Юрген Клоп, който дава първата си пресконференция като мениджър на Ливърпул.

Няколко минути по-късно германецът ще каже, че е "Нормалният", отправяйки анонс към известното изказване на Жозе Моуриньо през 2004 година. Дебютът на Юрген е след девет дни за 0:0 срещу Тотнъм, а първата победа е на 28 октомври срещу Борнемут в Купата на Лигата. По-нататък следва един път, чието преминаване завинаги ще запише Клоп  като легенда в историята на мърсисайдци.

Оттогава обаче изминаха седем години. И, ако някой по-внимателно следи кариерата на Юрген, ще разбере, че работата на германеца се влоши в първите му два специални клуба точно на седмата година от пребиваването му там.

Последният път, когато Уулвърхемптън игра на "Анфийлд", отборът домакин бе на девет минути от спечелването на титлата във Висшата лига и на две победи от завоюване на безпрецедентните четири трофея. Сега "червените" излизат с най-добрия си състав срещу 16-я в таблицата за класиране, който имаше два дни по-малко за подготовка и почивка преди мача и направи девет смени, като по същество играеше с резервен състав. И мърсисайдци получават два гола. От резервите на отбора, който е вкарал най-малко през сезона! Седмица по-късно Ливърпул пътува до Брайтън, за да получи три гола във вратата си. Същите тези "чайки" който бяха победени с 2:0 тук през миналата година. Апропо, през този сезон хората на Клоп получиха общо шест гола и нямат успех... срещу Брайтън.  

И тези два мача потвърждават колко лоши са нещата в Ливърпул. Но тимът не падна просто ей така от скалата за седем месеца. Това, което виждаме сега е резултат от годините, водещи до седмия пълен сезон на Юрген Клоп.

В същото време Клоп оплаква тежкия календар през тази странна кампания, но истината е, че досега този сезон далеч не е претоварен (ще се случи през втората половина на кампанията).

Клоп и хората му имаха двуседмична почивка без игра през септември поради смъртта на кралицата на Англия. Тогава имаше възможност да се работи с играчите в началото, за да се коригират възникналите проблеми. После дойде Световното първенство, шест седмици работа с по-голямата част от основния отбор. Но... мърсисайдци са слаби в единоборствата и пропускат всяка втора топка, съперникът успява да ги надбяга във всеки мач, "червените" губят индивидуално и колективно, а тактически са надигравани отново и отново - справка срещата с Брайтън.

Ливърпул бе най-добрият отбор във Висшата лига по спринтове през 2018/19, а сега се срина на 16-то място. Също така играчите Клоп покриват много по-малко разстояние на игра, падайки от второ на 14-то място по този показател.

Спадът е огромен. Колкото и да е неприятно за феновете на клуба от "Анфийлд". Ясно е, че отборът на Ливърпул, който спечели Висшата лига и Шампионска лига, вече е към края на своя цикъл.

Синдром на седмата година? Ако той е реален, Клоп го преживява за трети път в кариерата си.

В последния сезон на Клоп в Борусия Дортмунд играчите се изчерпаха след седем години, както се случи и в Майнц 05.

Поучи ли се Юрген от предишния си опит? Изглежда не.

Могат да се посочат много очевидни проблеми, но всички те се връщат към два: слаба полузащита и липса на интензивност.

Както на предишните две места, Клоп в Ливърпул преустрои отбора, който наследи, доведе го до върха на формата и постигна невероятен успех, но досега в кариерата си така и не успява да възстанови и изгради наново собственото си творение.

 Сър Алекс Фъргюсън направи това няколко пъти в Манчестър Юнайтед, възстановявайки отбора си за гарантиране на постоянен успех. Гуардиола го направи и го прави сега в Ман Сити, макар и благодарение до голяма степен на неограничената чекова книжка.

Но може ли Клоп да възстанови отбора отново?

Фабиньо може да е единственият халф, за когото на 29 години все още може да се смята, че има най-добрите си години, но той изглежда, подобно на много от този отбор на Ливърпул, като играч, който е играл прекалено натоварващ физически футбол през последните четири сезона. Тези номера за бягане и спринт изглеждат страхотно сега, но ще платят физическа цена по-късно.

През лятото на 2020 г. Клоп каза, че двамата му крайни защитници "не могат да играят повече от 50 мача всеки сезон – това ще съкрати бъдещите им кариери“. След тези думи Робъртсън изигра 50 мача през следващия сезон, плюс още 19 за Шотландия, а през миналия сезон - 47.

В момента в отбора на Клоп има истински недостиг на подходящи за възрастта играчи, докато по-възрастните играчи изглеждат – както показват всички текущи данни за този сезон – неспособни да възпроизведат същото физическо представяне, както през последните три, четири или пет сезона под ръководството на Юеген.

Един от многото страхотни цитати, приписвани на Бил Шенкли е, че футболният отбор е "като пиано – имате нужда от осем души, за да го носите и трима, които могат да свирят на проклетото нещо“.

А в момента Ливърпул има остра нужда от хора, които могат да свършат тежката работа. И сега тази работа е на плещите на Клоп, който трябва да докаже, че дъждовното време на "Анфийлд" е временно явление.

  Сподели
1623