Фулъм изтегли щастливият билет


Н. Гавазов

Фулъм изтегли щастливият билет

Норвегия, Англия и Швеция получиха допълнително място в турнира Лига Европа сезон 2011/12, след като станаха победите в рейтинга на УЕФА Respect Fair Play. В него островитяните отстъпиха първото място на норвежците, но изпревариха шведите. Отборът, който ще се възползва от даденото право, ще се определи на основата на националния рейтинг Fair Play и в случая с Англия, победител там е Челси. На второ място се класира Фулъм, който както се очаква, ще получи правото да играе в Лига Европа, след като „сините" ще участват в по-престижния турнир Шампионска лига.

Оценките за рейтинга Respect Fair Play се определят от делегатите на УЕФА и се образуват от критерии, като позитивно отношение към играта, уважение към съперника и съдиите, поведението на феновете и представителите на отбора, а също и от количеството жълти и червени картони.

Според регламента, страната която получи допълнително място в Лига Европа, заради рейтинга Respect Fair Play, трябва да изпрати отбора, който е победител в националния рейтинг. Ако той вече се е класирал за някой от европейските турнир, неговото място ще бъде заето от следващия отбор, в случая с Англия това е Фулъм.

Тази система действа от 1995 година и притежател на „щастливия билет" може да стане също отбор, който е изпаднал от елитната дивизия. През миналата година подобна история едва не се случи с Бърнли. Досега четири английски тима са се възползвали от този бонус - Лийдс Юнайтед, Астън Вила (два пъти), Ипсуич Таун и Манчестър Сити.

 

  Сподели
117