Роналдо: Ще продължа да се боря с хората, които не вярват в мен


Н. Гавазов

Роналдо: Ще продължа да се боря с хората, които не вярват в мен

Излезе втората част на интервюто на нападателя на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо пред Пиърс Морган, в което португалецът продължи с критиките си към клуба и обвини мениджъра Ерик Тен Хаг в провокация.

Роналдо за футбола като бизнес

Понякога Джорджина ми казва: "Вие не разбирате, че те се отнасят към вас, играчите, като към парче месо". Отговарям: "Да, вярно е“. През последните години футболът много се промени и започнах да гледам на него като на бизнес. Видях много неща, които ме разочароваха.

За отношението в Манчестър Юнайтед заради късното пристигане в отбора през лятото

Чувствах се като черна овца. Манчестър Юнайтед не вярваше в причините, поради които не се присъединих към отбора през лятото. На футболния свят не му пука - имат нужда от теб, а семейните проблеми никой не го интересуват. Това лято изпитах сериозен дискомфорт заради отношението към мен.

За отказа да влезе като резерва в края на мача срещу Тотнъм и напускането на стадиона

Да го кажем така: съжалявам, но в същото време усетих, че мениджърът ме провокира. За мен е недопустимо да ме пуснат на терена за три минути. Съжалявам, но аз не съм такъв играч. И знам какво мога да дам на отбора.

Роналдо твърди, че не е единственият, който е напуснал стадиона преди края

Не само, че напуснах стадиона преди време. В същия този мач (срещу Тотнъм) още осем играчи направиха същото, но всички говорят само за мен, за бялата врана. Много играчи направиха това миналата година. Добре, напълно разбирам защо е така. И се извиних на мениджъра. За мен тази страница е обърната.

За отношенията с Тен Хаг

Разбирам защо не излизах от първите минути в началото на сезона, защото не преминах през предсезона. Но времето минаваше, а ситуацията не се променяше. Случиха се определени неща, за които хората не знаят. И няма да крия, че мениджърът се отнася с мен без особено съчувствие. Той не се отнася с мен с уважението, което заслужавам. Може би затова напуснах терена в мача срещу Тотнъм.

За мача с Манчестър Сити, в който не влезе на терена

Треньорът може да има различна гледна точка за нещата. Те избират играчите, които смятат, че ще донесат повече стойност на отбора. Уважавам го, но в същото време виждам постоянни оправдания. Няма смисъл, не можеш да се оправдаваш постоянно. Добре, не ме пуснахте срещу Сити от уважение към моята кариера. И при това искате да ми дадете три минути срещу Тотнъм. Няма смисъл.

Отново за мача с Тотнъм

Мисля, че той  (Тен Хаг)  го направи нарочно. Защото например в националния отбор и в други клубове треньорите искаха да ме пускат за пет минути, когато някой се контузи или има нужда от мен. В такива ситуации съм готов да помогна. Но в случая видях провокация. И не само заради този мач, а заради предишните събития.

За отстраняването си от мача с Челси поради поведение срещу Тотнъм

Мисля, че това беше стратегията на клуба. Искаха да реагирам по този начин. И поведението на Манчестър Юнайтед бе много, много разочароващо за мен. Честно казано, никога не съм имал проблеми с клуб или треньор. И ме отстраняват за три дни, което ми се стори сериозен период.

За реакцията на сина си на отстраняването от отбора преди мача с Челси

Спомням си как се прибрах и Кристиано (синът на Роналдо) попита: "Тате, ще ходиш ли на мача?". Отговорих: "Не, защото клубът ме наказа за три дни" - "Но как ще те накажат, ако си най-добрият играч в света? Как е възможно изобщо да не играеш?". Тогава казах, че няма да играя заради поведението си. Кристиано ме погледна: "Баща ми се държи лошо? Какво?".

От една страна всичко бе наред, защото си починах. От друга страна бях разочарован, защото направих грешка и се извиних. Но да ме спреш за три мача за това е прекалено. И фактът, че клубът даде на журналистите пламенни заглавия в тази ситуация, ме разочарова много.

За лицемерието на Тен Хаг

Не ми казвайте, че топ играчите, момчетата, които искат да постигнат всичко, ключовите играчи ще играят за три минути. След като казаха, че ме уважават, това е недопустимо. За мен това не беше знак на уважение. Но се извиних за постъпката си на моите съотборници и публикувах пост в социалните мрежи. Написах, че съжалявам за решението да напусна стадиона. Но не съжалявам, че отказах да изляза на терена. Мениджърът не ме уважаваше и затова имаме такива отношения. В същото време той продължи да казва на пресата, че говори с мен. Но това е само за пресата, сто процента.

За бъдещето му в Манчестър Юнайтед

Сега ми е трудно да кажа нещо за бъдещето си в Манчестър Юнайтед, защото сега мисля само за Световното първенство. Това може би е последното ми Световно първенство. Не знам какво ще се случи след турнира, но както казах, феновете винаги ще бъдат в сърцето ми. И се надявам да останат до мен дори и да не се върна. Никой не е перфектен.

За супер щедрото предложение от Саудитска Арабия

Вярно е, че ми предложиха 350 милиона евро в Саудитска Арабия. Но журналистите пишат всякакви глупости, че сега никой не ме иска. Това абсолютно не е вярно. Честно казано, бях щастлив тук (в Ман Юнайтед) и исках да направя страхотен сезон. Но продължават да казват, че никой не иска Кристиано. Как да не искаш футболист, който отбеляза 32 гола миналата година?

Колко дълго ще продължи кариерата му?

Това е глупав въпрос. Какво казват хората? Че вече не съм същият. Но това важи за всички. Ние остаряваме с времето и това е добре. Просто трябва да свикнеш. Не искам да бъда нагъл и да кажа, че играя по същия начин, както когато бях на 20. Разбира се, че не е.

Адаптирам се към възрастта и познавам силните си страни. Все още играя на високо ниво и вкарвам голове и ще продължа да го правя. Ако съм щастлив. И ако хората около мен ми помагат да успея, особено треньорът, президентът, директорите... Иначе ми е трудно да се чувствам себе си. Точно това се случи с мен.

За интереса към себе си от други клубове

Пълна лъжа, че никой не иска да ме купи. Много клубове… Добре, не много, но някои клубове искат да ме купят, но аз не напуснах, защото се чувствах добре в Манчестър Юнайтед. Такава е истината.

За критиките, които го очакват след това интервю

Те ме критикуват, когато мълча, така че със сигурност ще ме критикуват още повече, когато говоря. Но мога да се справя с това, макар да знам, че ще разочаровам някои хора. На други пък може да се реванширам. Положението е такова, каквото е. Животът е труден и има много проблеми, с които да се справяме. Аз ще продължа да се боря с хората, които не вярват в мен и ще им покажа, че грешат. Трудно ми е, много ми е трудно да кажа, че няма да се завърна в Манчестър Юнайтед... но нека видим какво ще се случи. Както казах и по-рано, феновете винаги са били зад мен и ще останат в сърцето ми. Когато се разхождам по улиците виждам страстта и любовта на хората към мен, уважението им. Надявам се да не забравят какво съм направил и какво ще продължа да правя. Манчестър винаги ще остане на моята страна, независимо какво ще се случи. Благодаря за любовта, която ми дават през цялото време, дори и когато не играя. Дори и да ме критикуват, те остават в сърцето ми. Благодаря за подкрепата и дано се видим скоро.

Каква ще е реакцията на Сър Алекс Фъргюсън

Не съм говорил с него от месец, но и той винаги ме е подкрепял. Винаги ме е разбирал. Той по-добре от всеки в клуба знае, че Манчестър Юнайтед не върви по пътя, по който заслужава. Всеки знае това. Хората, които не виждат това, вероятно не искат да го видят. Феновете, те са отговорът и страстта към играта. Манчестър принадлежи на феновете и те заслужават истината. Инфраструктурата не е добра и трябва да се промени.

За шансовете на Португалия на Световното първенство

Оптимист съм. Имаме страхотен треньор, страхотно поколение играчи. Очаквам с нетърпение представянето ни на Световното първенство и смятам, че ще бъде успешно. Разбира се, че ще бъде трудно. Невероятно трудно. Но всичко е възможно. Ще се борим.

Роналдо ще прекрати кариерата си, ако Португалия стане световен шампион

Ще прекратя ли кариерата си, ако помогна на Португалия да стане световен шампион? Да, ще приключа. Сто процента.

За Катар и Световното първенство

Мисля, че Катар е готов за провеждането на Световното първенство. Разбира се, ще бъде странно да играя по средата на сезона, но в същото време е предизвикателство. И това е добре. Чувствам се страхотно, чувствам добра енергия.

За потенциална среща с Меси на финала на Световното първенство през 2022 г

Да играя срещу Меси на финала на Световното първенство? Твърде добре е. Твърде добра фантазия.

Роналдо за връзката с Меси

Имаме страхотни отношения. Ние не сме приятели в моя смисъл на думата. За мен приятел е човек, който е бил в къщата ви, с когото се чувате. Не е така с Меси. По-скоро сме съотборници.

Много уважавам Лео за начина, по който винаги говори за мен. Той е страхотен човек, който прави страхотни неща за футбола.

Вечеря с Меси? Защо не? Определено бих искал да го направя.

Роналдо иска титлата в Арсенал

Искам ли Арсенал да спечели Висшата лига този сезон? Надявам се. Разбира се, Манчестър Юнайтед е на първо място за мен, но ако не станем шампиони, нека бъде Арсенал. Харесвам този отбор, техния мениджър.

Роналдо иска да се пенсионира на 40

Искам да играя още две или три години. Това е максимумът. Искам да завърша кариерата си на 40. Мисля, че е добра възраст. Но не знам какво ще се случи в бъдеще. Животът е динамичен и не всички планове се сбъдват. Никога не знаеш какво те очаква.

За приятелството му с интернет звездата Джордан Питърсън

Голям фен съм му, прочетох книгата му "12 правила" и смятам, че е много интересен човек. Обичам да срещам умни хора. Той е фантастичен и от него научих много. Даде ми много съвети. Имахме приятен разговор не само за конкретния момент от живота ми и не само за футбол, защото животът ми не е само футбол, аз съм и бизнесмен. Имам много важни неща в живота. А когато си заобиколен от хора, които правят живота ти по-интересен, те променят ежедневието ти. Харесвам хора, които мислят извън стереотипите. Имахме приятен разговор.

Дали би написал собствена книга с 12 правила

Защо не? Може би в бъдещето. Искам да образовам не само семейството си, но и феновете ми. Както знаете, аз имам милиони фенове. Може би в бъдеще ще трябва да напиша книга. Книга, която да помага на хората. Да им показва как да печелят, защото това е важно. Аз имам нужния опит, за да ги вдъхновявам. Смятам, че съм модел за подражание и мога да помогна на много хора, ако те искат моята помощ.

  Сподели
914