Висшата лига на Англия ще получава рекордни суми от телевизионни права


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия ще получава рекордни суми от телевизионни права

Всичките 20 клуба от английската Висша лига ще получат след края на сегашния сезон рекордни суми от продажбата на телевизионните права за транслация на мачовете с тяхно участие. Предишният подобен контракт, който действаше от 2007 до 2010 година донесе на Висшата лига сумата от 625 милиона паунда, но според сегашните условия, тя ще достигне колосалните 1,2 милиарда паунда, което е 10 пъти повече от Бундеслигата, 5 пъти повече от Серия А и 3 пъти повече от испанската Ла Лига.

Шампионът на Висшата лига ще получава на сезон по 57 милиона, а последният в класирането най-малко 37 милиона паунда. Забележителното е, че ръководството на Висшата лига продължава да се води от принципа за равнопоставеност на клубовете и равномерното разпределение на доходите, което според босовете е гаранция английския футбол да бъде най-популярен в света.

Съотношението между първия и последния е 1,6:1, което няма аналог в нито едно първенство. Така например в Испания, където телевизионните права се договарят поотделно, двата най-силни отбора Барселона и Реал Мадрид заработват 19 пъти повече от тимовете, намиращи се във втората половина на таблицата.

  Сподели
84