Ненужният


Н. Гавазов

Ненужният

Кристиано Роналдо се оказа истинско главоболие за Манчестър Юнайтед през последната година. През лятото португалецът саботира подготовката за новия сезон, надявайки се да замине за друг клуб, но така и не се намериха достойни купувачи. Появи се клуб от Саудитска Арабия, с един чувал пари, но нападателят няма нужда от пари. В случая и най-големите недоброжелатели на португалеца трябва да отдадат дължимото на звездата, който постави за свой приоритет спортната слава.

Изглеждаше, че Роналдо ще положи всички усилия да напусне Манчестър Юнайтед възможно най-скоро и с фанфари: ще започне да бележи много, да тренира и да докаже, че на 37 години все още е един от най-добрите в света. Но ситуацията се оказа малко по-различна. На 37 Криш се превърна в капризен футболист, който си позволява такива неща, за които буквално всеки друг играч би бил наказан. Португалецът напусна стадиона преди края на мача с Тотнъм. Съответно Ерик тен Хаг не толерира подобно поведение - мениджърът извади Роналдо от заявката за следващия мач и го отстрани от тренировки с отбора. Смел ход на специалиста, който бе повикан на "Олд Трафорд" да се справи и с лошата дисциплина на разглезените футболисти.

Роналдо вече не може да докаже стойността си на футболния терен

Основният проблем на Роналдо е в главата му. На 37 години той отказва да приеме, че вече не може да бъде толкова добър, колкото бе преди две-три години. Всички помним сензационното завръщане на Пол Скоулс. Ветеранът показа, че не е забравил как се играе футбол, оказа влияние върху играта на отбора, но в ментално отношение бе силно променен. А Кристиано категорично отказва да промени начина си на мислене. Според Роналдо той все още е главната звезда на Манчестър Юнайтед и може да вкара повече от 40 гола за един сезон.

По-рано португалецът отговори на всички хейтърски коментари по свой адрес, че футболът ще покаже кой е прав и кой не. Сега обаче най-добрата игра с топка не е на негова страна. През този сезон Кристиано участва в 12 мача и отбеляза само два гола. Впрочем, атаки в негова посока нямаше да има, ако егото на португалеца бе малко по-скромно и той гледаше по-реалистично на случващото се. Като Скоулс. При Роналдо обаче причината за това представяне е другаде, категорично отказвайки да признае провала си. И това е много странно. Кой клуб тогава изобщо би искал да подпише с такъв капризен човек? Кой клуб доброволно би си причинил главоболие, вкарвайки звездата в съблекалнята и поставяйки под заплаха баланса в тима? Особено на фона на представянето на Кристиано за Ювентус и сега за Юнайтед.

Португалецът изглежда няма план

Липсата на план също е един вид план, но много рискован. Особено когато става въпрос за играч на 37 години. Намирането на нов клуб на тази възраст, както показва практиката е трудно, дори ако сте Кристиано Роналдо или Лионел Меси. Още по-трудно е да направите това, когато в пресата се появят милиони нови слухове за вашия вече сложен характер. Ако Роналдо се опитва да "запълни собствената си стойност“ по този начин, тогава той не се справя добре.

Едно нещо е ясно в случая с Роналдо - португалецът ще напусне клуба до края на сезона. В идеалния случай през следващия трансферен прозорец. Манчестър Юнайтед показва, че клубът не е готов да залага на Кристиано - неговите задължения на терена се изпълняват лесно от други играчи. В челото на атаката са Маркус Рашфорд, Антъни, Джейдън Санчо и други млади и най-важното - футболисти, които все още не проявяват капризи.

Но, разбира се, твърде е рано да се говори за евентуално прекратяване на кариерата. Кристиано Роналдо все още може и иска да играе футбол, а и го може по-добре от половината футболисти във Висшата лига и Европа. Например, португалецът ще стане звезда номер едно в Спортинг. Не е тайна, че президентът Федерико Варандас е фен на Криш, така че заради него "лъвовете" ще купуват и продават всеки футболист, ще избират треньор, схема и ще си затварят очите за всичките му лудории.

Истината е, че никой вече не се нуждае от Роналдо в Англия. Даже и младежите на Юнайтед, където португалецът тренира от днес. А това би трябвало да светне лампата на Криш и той да потърси апмлоато си на ново място, макар и по-скромно, но където ще бъде уважаван.

  Сподели
1239