Собствениците на Нюкасъл отказали 30% от акциите на Ман Юнайтед


Н. Гавазов

Собствениците на Нюкасъл отказали 30% от акциите на Ман Юнайтед

Собствениците на Нюкасъл са отхвърлили възможността да придобият 30% дял в Манчестър Юнайтед, преди да купят клуба от "Сейнт Джеймсис Парк".

Припомняме, че през октомври миналата година Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (Saudi Arabia's Public Investment Fund) придоби Нюкасъл от Майк Ашли за 305 милиона паунда. Висшата лига разглеждаше тази сделка почти година и половина, но накрая даде съгласието си.

Въпреки това, шефът на PIF и президент на Нюкасъл Ясер Ал Румаян признава, че неговият фонд е имал други възможности да инвестира във футболни клубове, включително и в Юнайтед, както предполага The Athleitc.

"Разбира се, футболът е един от най-важните спортове тук. Местен или чуждестранен.

И това е спорт номер едно в света. Защо Висшата лига? Защото това е най-добрата лига в света. Никоя друга лига не може да се сравни.

Тук има 20 отбора, три изпадат и три се изкачват. Предимството на Висшата лига е, че всеки един от 20-те отбора може да победи най-добрия отбор в лигата.

Когато го разглеждахме, гледахме го от финансова гледна точка. Между другото, преди Нюкасъл имахме други възможности сред футболните отбори. Разгледахме опции в Италия, Франция, а също и в Обединеното кралство.

Например във Великобритания имаше отбор, който се обърна към нас с предложение да купим 30% за 700 милиона паунда без право да се намесваме в управлението на клуба.

След това купихме Нюкасъл, който ни предложи 100 процента контрол.

Купихме целия клуб за 305 милиона паунда, вместо да притежаваме 30% в друг отбор за 700 милиона паунда“, заяви Ал Румаян.

  Сподели
374