Лакмусът Арнаутович


Н. Гавазов

Лакмусът Арнаутович

Слънчевият оптимизъм от първия мач за сезона под ръководството на новия мениджър скоро изчезна зад облаците на реализма в Манчестър Юнайтед, пише Лори Уитуел в The Athletic.

Материалът на журналиста се появи след двубоя на "червените дяволи" срещу Брайтън, но е повече от актуален и след срещата на Юнайтед с Брендфорд. По-надолу FUTBOL TV предлага пълен превод на статията, без каквито и да е промени, с изключение на заглавието.

Над "Олд Трафорд" имаше синьо небе, стоплящо се с надежда, когато играчите излязоха от тунела преди началото. Викове изпълваха стадиона до 39-ата минута, когато Паскал Грос направи 2:0 за Брайтън.

Когато дойде сигналът за почивка, а след това и последният съдийски сигнал, от трибуните се чуха нови звуци на недоволство - копнеж по отдавна позната история.

Ерик тен Хаг е нов човек на треньорската скамейка, но съставът на отбора предполага, че проблемите, с които се сблъскаха неговите предшественици, остават. Трансферната дейност в Манчестър Юнайтед е подкопана от нерешителност, а преговорите са възпрепятствани от твърдост. Опитите за привличане на нови играчи твърде често са реактивни, а не проактивни.

Манчестър Сити спечели титлата и подписа с Ерлинг Халанд. Ливърпул завърши втори и получи Дарвин Нунес. Юнайтед завърши шести в най-лошата си кампания в историята на Висшата лига и търси подпис с Марко Арнаутович, който е на 33-годишна възраст. Това прилича на пародия.

Тен Хаг е работил с Арнаутович в Твенте и оказва влияние върху трансфера на нападателя, който клубът вижда като евтин начин да подсили атаката си. Имаше оферта от 8 милиона евро. Смята се, че Арнаутович притежава увереността, която съблекалнята на "червените дяволи" изисква, а 14-те гола в Серия А за Болоня миналия сезон показват, че той все още може да вкарва.

Това обаче е футболист, който прекара две години в Китай, след като напусна Уест Хем през 2019 г. - дупка, в която не отива дори огромната армия от скаути на Манчестър Юнайтед. Одион Игало, последният нападател, с когото "червените дяволи" подписаха, би трябвало да е уникален случай в извънредна ситуация.

Дори да не говорим за свидетелствата на хора от бившите клубове на Арнаутович, които казват, че прословутата му вяра в себе си е постигната с цената на отборната хармония.

The Athletic е наясно, че Манчестър Юнайтед "също работи по сделка за подписването на Адриен Рабио от Ювентус". 27-годишният френски халф, чийто договор изтича след една година, се превърна в топ опция за Манчестър Юнайтед и Тен Хаг се стреми да подобри възможностите си в халфовата линия.

Струва си да се говори за подкрепата на клуба за възгледите на мениджъра, но може ли просто Тен Хаг, както се случи с Оле Гунар Солскяер, да настоява за трансфер, който според него е сравнително лесен за осъществяване поради намаляващата вяра в организацията на клуба, която трябва да идентифицира и привлече нови играчи?

Нидерландецът избра Лисандро Мартинес, Тирел Маласиа, Кристиан Ериксен и, разбира се, Френки де Йонг. Къде са офертите от скаутския отдел? Има ли недоверие към системата или хората в нея?

Тези въпроси са за Джон Мърто, който ръководи реорганизацията на "червените дяволи" под ръководството на Ед Удуърд и назначи Стив Браун за ръководител на отдела за набиране на футболисти. Главният изпълнителен директор на Юнайтед Ричард Арнолд също може да мисли за това.

След мача агентът на Тен Хаг разговаря с Дейвид Гил, бивш изпълнителен директор на клуба. Миналата седмица бившият служител бе поканен на обяд в базата Карингтън с Арнолд и Мърто, към които се присъединиха Сър Алекс Фъргюсън и Брайън Робсън.

Мърто изгледа двубоя, седейки пред Аврам Глейзър, който пътува от САЩ, за да наблюдава мач на "Олд Трафорд" едва за трети път от три години. Присъствието на Глейзър съвпадна с протестно шествие, организирано от The 1958, което бе посетено от няколкостотин фенове и завърши с принудителното затваряне на клубния магазин преди двубоя.

След това най-шумните фенове подкрепяха Брайтън. Те останаха на трибуните, за да поздравят противниковите играчи и особено Греъм Потър, който реорганизира отбора си, след като загуби двама от най-важните си играчи в лицето на Ив Бисума и Марк Кукурела.

Изглежда, че Юнайтед е отказал да разглежда Потър като наследник на Солскяер поради липсата му на опит в Шампионска лига.

Манкунианците също отказаха договор с Мойсес Кайседо, който вместо това се премести в Брайтън през февруари 2021 г. за £4.5 милиона от еквадорския Индепендиенте дел Вале. 20-годишният футболист отлично игра в халфовата линия по време на срещата на "Олд Трафорд".

Дани Уелбек, продаден от Луис ван Гаал, се представи добре на позицията централен нападател. "Дяволите“ започнаха с Ериксен в челните редици на атаката. Може да изглежда като банално сравнение, като се има предвид, че Антони Марсиал бе контузен, а Кристиано Роналдо влезе от пейката, но нито една от двете ситуации не е задоволителна.

Французинът отбеляза пет гола в 39 мача във Висшата лига през последните два сезона, отчасти поради проблеми с мускулите, докато Роналдо иска да отиде в клуб от Шампионска лига.

Ако ръководството на Юнайтед бе предвидило задаващия се проблем около Роналдо през април, тогава можеше да продължи преговорите за трансфера на Нунес от Бенфика или друг нападател. Едва наскоро се водят преговори за Бенджамин Шешко от Залцбург, но продаващите клубове ще използват поражението на Манчестър Юнайтед от Брайтън като лост за увеличаване на цената.

"Червените дяволи" загубиха осем играчи през миналия сезон и смениха трима досега. Междувременно значението на Роналдо за отбора нараства във време, когато неговата отдаденост към клуба не е абсолютна. Тен Хаг каза, че 10 дни тренировки с отбора не са достатъчни на португалеца да започне. Обстоятелствата може да диктуват необходимостта той да се появи в титулярния състав срещу Брентфорд, докато Марсиал остава под въпрос.

Самоувереността на Кристиано разби съблекалнята на отбора през миналия сезон и бивши членове на треньорския щаб вярват, че дълбоко в себе си някои играчи смятат, че не отговарят на стандартите, определени за клуба с целите, които Юнайтед има, а това поражда несигурност.

След двубоя коментарите на Тен Хаг бяха почти същите. "Бе добро начало, но след това намалихме нивото на играта и вярата се пречупи“, каза той. "Направихме грешки и съперниците ни наказаха. Това не трябва да се случва, винаги трябва да вярвате в себе си, да се държите заедно като отбор, винаги да сте уверени на терена – това е, за което сме тук".

Мартинес имаше трудно първо полувреме и го завърши с жълт картон за поваляне на Соли Марч след загуба на топката. Той отговори след почивката и показа таланта си. Ериксен изигра същия сценарий: той изглеждаше много по-добре след почивката, действайки от дълбочина и насочвайки пасове към атаката.

Маласия, другият новобранец, привлечен от Тен Хаг, влезе на терена в края на битката и трябваше да се изправи срещу Тарик Лампти, преминавайки го, преди да направи фаул.

След мача Потър и Тен Хаг подчертаха, че гладкостта, с която играе Брайтън е резултат от три години треньорска работа и трансферна дейност. Гостите бяха умни и смели.

А Тен Хаг остава уверен, ако получи правилните трансфери.

Ако...

  Сподели
1326