Тен Хаг: Избрах Ман Юнайтед, заради предизвикателството


Н. Гавазов

Тен Хаг: Избрах Ман Юнайтед, заради предизвикателството

Юнайтед не успя да се класира за Шампионската лига в края на сезона, което породи спекулации, че Роналдо може да напусне клуба това лято. Но Тен Хаг казва, че 37-годишният футболист е част от плановете му и вярва, че португалецът ще продължи да играе важна роля в отбора.

"Очаквам с нетърпение да работя с него“, съобщава Тен Хаг в интервю за нидерландското издание De Telegraaf. "Роналдо е гигант, всичко, което направи, показва това и мисля, че той остава много амбициозен. Разбира се, че искам да го запазя в отбора. Той изигра много важна роля в Манчестър Юнайтед тази година и има отлична статистика".

Тен Хаг, с разрешението на бившия си клуб Аякс, се съгласи да се присъедини към Юнайтед по-рано от очакваното поради обема работа, който ще трябва да свърши, за да подготви отбора за новия сезон.

"Разбрахме се, че ще започна работа в Юнайтед на 16 май“, каза той. "Има още много да се направи, за да се подготвим за сезона.

В допълнение към други неща, треньорският щаб и отборът ще трябва да бъдат попълнени. Ще вземам решения и това трябва да се прави много внимателно.

Трябва внимателно да говорим за това, къде всички искаме да отидем и как ще стигнем до там. Имах възможности да отида в други клубове, където работата би била по-лесна, защото имат по-добра основа.

Но аз избрах Юнайтед, защото има толкова много за научаване тук. Има много проблеми, които трябва да бъдат решени, а това е предизвикателство. В това отношение сме на една вълна с клуба.

Що се отнася до това как ще го направя, по какви начини? Не искам да казвам нищо за това сега. Ще го обсъдим в Англия".

Тен Хаг признава, че не е обезпокоен от критиките, които може да дойдат от бивши играчи на Юнайтед, включително Гари Невил и Рио Фърдинанд.

"Тя има своето влияние, но не бива да влияе на настроението в съблекалнята“, каза Тен Хаг. "Може би там критиките са по-сурови. Този клуб просто има повече фенове, той е по-богат от Аякс, а самата Англия е много по-голяма, а Висшата лига е много по-голяма, всъщност всичко е повече там, отколкото в Нидерландия. Два, три, четири пъти, може би повече. За щастие вече имам доста опит за справяне с определени сили.

Аякс и аз играхме много в Шампионска лига и имахме възможността да се сравняваме с най-добрите клубове, играчи и мениджъри.

По отношение на тактиката се състезавахме на най-високо ниво. На това ниво успях значително да развия способностите си. Но също така се научих как да се справям с определени сили, как да определям приоритетите и да упражнявам контрол.

Как трябва да управлявам определени процеси в Юнайтед? Какви стандарти и ценности ще прилагам към отбора? Трябва да предоставите всичко необходимо за работа и да се уверите, че стилът на играта е изпълнен както трябва.

Мога да гледам право в очите на всеки играч. Знам го със сигурност. Правя всеки избор с чиста съвест. За мен интересите на отбора винаги са на първо място. Избирам играчите, които ни гарантират възможно най-доброто представяне, играчите, с които имаме най-голям шанс за победа".

Оценявайки работата си в Аякс, с който спечели три титли в лигата, Тен Хаг призна, че е доволен от постиженията си.

"Едва ли можеше да бъде по-добре“, казва треньорът. "Или трябваше да спечеля Шампионска лига или Лига Европа?

Разбира се, моята цел през този сезон бе също да спечеля Суперкупата и Купата на Нидерландия. Но дали е реалистично да спечелите всички трофеи? Аякс отново е най-успешният клуб в Нидерландия, след като доминираше в лигата в продължение на четири години. Трябва да съм доволен".

Що се отнася до комуникацията с новите си играчи, Тен Хаг съобщава, че досега тя е била "много ограничена", защото не е искал да пречи на настоящия мениджър на Юнайтед Ралф Рангник.

"От някои от тях (играчи) вече получих поздравления за "добре дошъл" в WhatsApp“, добави той.

Тен Хаг не изключва някой от играчите на Аякс да го последва на "Олд Трафорд", например Юриен Тимбър или Антони.

"Мисля, че всички водещи клубове в Европа гледат към Тимбър, но мисля, че това е с много играчи на Аякс сега“, каза той. "Ако Антони напусне, това ще бъде голяма загуба за Аякс, той е играч от най-високо качество".

Източник: De Telegraaf

  Сподели
1029