Крал Ерик


Н. Гавазов

Крал Ерик

През последните месеци "кастингът" за най-голямата роля в най-големия английски клуб върви към своя край. Очакванията, че тази тема ще се пренесе и след края на сезона и ще запълни медийното пространство през лятото няма да се сбъдне. Няколко гръмки имена на треньори постоянно попадаха в заглавията, но в крайна сметка кръгът бе стеснен до двама основни претендента - Маурисио Почетино и Ерик Тен Хаг. Толкова сходни, но и толкова различни. Всеки със своите аргументи, но и със своите слабости.

Ситуацията с избора на нов мениджър на Манчестър Юнайтед се промени по време на последната международна пауза, по време на която ръководството на клуба от "Олд Трафорд" реши да се спре на нидерландския треньор и влезе в контакт с Аякс за начало на преговори с Ерик. Вече е обществена тайна, че именно Тен Хаг ще се нагърби със задачата да върне славата на "червените дяволи", да направи това, което не успяха да сторят Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо.

Разбира се, появиха се и противници на назначаването на нидерландеца, някои анализатори предположиха провал на специалиста в стил "Дейвид Мойс" или "Оле Солскяер", а други припомниха отпадането на Аякс от Шампионска лига след конфронтацията с Бенфика.

Ние няма да се превръщаме в адвокати на Ерик, нито ще гадаем доколко той ще е успешен в Манчестър Юнайтед, защото работата в този клуб е много по-сложна от провеждането на тренировки или комплектоването на състава за мачовете, което още един път, от дистанцията на времето, идва да покаже величието на Сър Алекс.

Вместо това ще развенчаем основните митове и схващания за работата на Ерик, ще обсъдим силните страни на 52-годишния специалист и ще разгледаме неговите треньорски показатели. В крайна сметка те са нещо, което няма как да бъде манипулирано.   

 

Основният мит: Тен Хаг  доминира в първенството на един отбор.

Каква е истината: Ередивизе наистина не е сред топ 5 на европейските национални първенства, но Аякс в родината си не е аналог на ПСЖ и Байерн. Нито по възможности, нито по резултати. А още по-малко по медиен комфорт.

Прости факти и цифри: Аякс до назначаването на Тен Хаг  не бе печелил шампионската титла в продължение на пет години, а Купата на страната бе табу цели девет години. Още в първия пълен сезон под ръководството на Ерик амстердамци направиха "златен дубъл“, което бе най-доброто постижение на клуба през двадесет и първи век. За четири години начело на отбора Тен Хаг не стана шампион два пъти - в първия случай той успя да тренира само шест месеца, а във втория се намеси пандемията от коронавируса. Аякс през сезон 2019/20 измина целия път на първо място, но поради пандемията първенството бе спряно и отменено.

Що се отнася до европейските турнири, четири сезона преди пристигането на Тен Хаг амстердамците така и не стигнаха до груповата фаза на най-престижния футболен турнир и бяха елиминирани в квалификациите на Шампионска лига и Лига Европа от отбори като Днепър, Ростов и Ница. А веднъж не успяха да напуснат групата си в Лига Европа, играейки с такива "хегемони" като Мьолде и Фенербахче.

Картината се промени под ръководството на плешивия гений - Аякс стана стабилен участник в груповата фаза на Шампионска лига, момчетата на Ерик за четири години успяха да напуснат групата два пъти, веднъж им липсваше само 1 гол, за да стигнат до 1/8 и веднъж нямаха късмет, попадайки в квартет с Ливърпул и Аталанта. През този сезон Аякс постигна шест победи в шест мача, голова разлика 15:5 и злощастно и незаслужено отпадане в осминафиналите.

 

Погрешно схващане №1: Ерик не може да работи със звездите, те ще го изядат

В сегашния Манчестър Юнайтед само Роналдо и Погба могат да се нарекат звезда в пълния смисъл на думата. Французинът в цялата си кариера влезе в конфликт само с Моуриньо, но познавайки характера на Жозе, това не е индикатор за проблем на Пол. Погба е супер професионалист, съотборниците му го обожават, той е талант и прави разликата на терена. Освен това най-вероятно ще изчезне след 3 месеца.

Плешивият хитрец ще има само един реален съперник за позицията на алфа мъжкаря в отбора - Кристиано Роналдо. И, ако португалецът бе с три години по-млад, можехме да предвидим срамно поражение на Ерик.  Сега обаче и дума не може да става за подобно нещо, като най-големият аргумент на нидерландеца е играта на португалеца, която деградира през този сезон. А и вчера се появиха слухове, че част от клубната управа на Юнайтед иска да се избави от Кристиано.

Роналдо е на 37 години, той вече не е най-силният мъжкар в глутницата и не е толкова опасен, колкото бе преди три години. Достатъчно е да припомним критиките на някои легенди на "червените дяволи" за това, че Кристиано не се вписва в системата, не пресира и руши структурата на отбора. В този смисъл Тен Хаг без затруднения ще може да постави португалеца на пейката, без да компрометира резултатите. Благодарение на тази маневра той ще подчини съблекалнята и ще установи свои собствени правила. Освен това никой освен Роналдо няма да е против подобно подреждане. Тезата за някои звезди, с които Тен Хег няма да се справи е несъстоятелна.

 

Погрешно схващане №2: Почетино е по-добър, защото има опит във Висшата лига

Томас Тухел успя в Челси през първите си шест месеца без абсолютно никакъв опит в Англия. Същото може да се каже и за Гуардиола, Клоп, Анчелоти, Конте, отчасти и за самия Почетино. Дали имате опит във Висшата лига или не, няма значение. Важни са вашите умения, идеи и лидерство. В крайна сметка Ередивизе и Висшата лига играят един и същи спорт, като стилът на игра в Нидерландия и Англия е много сходен.

Основното предимство на нидерландеца пред аржентинския му колега е, че Тен Хаг е по-актуален. Заслугите на Почетино останаха през 2017-19. Забравете за секунда за Тотнъм и се опитайте да съдите за Маурисио само по работата му в ПСЖ. Още ли искате да видите аржентинеца начело на Юнайтед?

Почетино бе във вихъра си преди 3 години, Тен Хаг е във вихъра си сега. Маурисио прелетя като ярка комета по европейското футболно небе, но светлината му вече гасне. Звездата на Ерик току-що започна да гори, но вече дава повече светлина. Ако Манчестър Юнайтед назначи Тен Хаг за нов кормчия, това ще бъде първият случай от десетилетия, в който клубът назнаачва настоящ топ треньор за ролята на мениджър. Някой, който е добър в момента, а не преди три, пет или десет години.

 

А сега нека да кажем и няколко думи за основните предимства на нидерландеца.

 

Унищожава всички в родината си

Ерик Тен Хаг пое ръководството на Аякс на 1 януари 2018 г. Оттогава той два пъти спечели лигата, два пъти завоюва Купата на страната, веднъж спечели Суперкупата на Нидерландия и стигна до полуфиналите на Шампионска лига.

Амстердамци под негово ръководство изиграха 210 мача във всички състезания, отбелязаха 588 (!) гола и допуснаха само 170. Аякс вкарва на опонентите си почти 3 гола във всяка среща, допуска 0,8 гола за 90 минути, а печелившият процент на треньора е 74%.

Отделно, заслужава да се отбележи настоящият сезон на Аякс. В родното първенство отборът от Амстердам вече е отбелязал 85 гола, а е допуснал само 15. Освен това повече от половината от тях са от отбори от първата петица. Да, да, правилно чухте, в едно от най-откритите европейски първенства Аякс допусна само 15 гола в 29 мача. Това са 2,93 отбелязани и 0,51 допуснати гола на мач.

Ако някой все още не е разбрал, това са космически показатели. Такива цифри се постигат само от изключителни специалисти. Ерик Тен Хаг е само един от тях. Той изведе Аякс на няколко нови нива и превърна отбора от Амстердам в един от най-силните колективи в Европа. Но въпросът не се ограничава до обективна статистика. Аякс играе не само ефективно, но и много красиво. А красотата е трудно да се предаде в числа. Факт е обаче мненията на нидерландските медии, че амстердамци играят просто и приятно след пристигането на Ерик.

 

Футболистите надскачат себе си при Тен Хаг

Едно от основните качества на истинския топ мениджър е, че играчите играят по-добре с него, отколкото без него. Френки Де Йонг, Матийс Де Лигт, Хаким Зиеш, Дони Ван де Беек, Давид Нерес - всички те са героите на онзи страхотен слалом в Шампионска лига сезон 2018/19. Всички те напуснаха отбора срещу много пари за по-добър живот, но тези момчета спряха да показват футбол от най-високо ниво без Тен Хаг. Де Лигт още търси себе си в Пиемонт, Зиеш изчезна в английския дъжд, а Дони стана шампион на Англия по загряване преди и по време на мачовете. Единствен Де Йонг някак си напомня за дните на Аякс, но все пак не е същият.

А сега противоположните примери - Душан Тадич и Себастиан Алер. Двамата с нищо не бяха запомнени във Висшата лига, безславно напуснаха Острова, но изведнъж се преобразиха когато застанаха до Тен Хаг. Със сигурност не са получили допинг! Всъщност, причината за това е много проста – един топ треньор винаги извежда играчите си на следващо ниво. Ако не вярвате, може да погледнете Юрген Клоп какво направи в Ливърпул.

 

Младежите

Сега в Манчестър Юнайтед има много бързи и технични играчи, които могат да измислят нещо интересно с топката. Фернандеш, Погба, Санчо, Рашфорд, Гринууд (все още в отбора), Еланга, Амад – Тен Хаг ще се зарадва, когато види този материал. И да не забравяме за по-младите таланти в лицето на Гарнър, Леърд, Ханибал, Фернандес, Гарначо, Шоретайр, Пелистри, Хюгъл, Макнийл – поне трима от този списък вече са достойни за интегриране в основен състав за игрово време. Ерик обича и умее да работи с младите хора, така че в това отношение то също е попадение право в целта.

 

Подкрепата на Рангник

Ако Юнайтед назначи Тен Хаг за мениджър, това, наред с други неща, ще бъде първият път в най-новата история, когато мениджърът ще има съратник в лицето на спортния директор. Поучен от грешките на Удуърд, новият главен изпълнителен директор на клуба вече обеща да се занимава само с печелене на пари и да остави футболните въпроси на знаещите хора. Ралф Рангник е посредствен треньор, но брилянтен функционер, така че  за Тен Хаг ще бъде лесно да се работи с такъв човек от ръководството на клуба.

През следващата година се навършват точно 10 години от последната титла на "дяволите" и оттеглянето на Сър Алекс, 15 години от последната победа в Шампионска лига и 5 години от последния трофей като цяло. Юбилеи, от които всеки фен на отбор като Ман Юнайтед се срамува.

Но не е ли това и подходящото време за връщане на английската корона? Плешивият хитрец вече върна на трона един славен клуб след дълги години на застой.

Това може да се повтори.

"Олд Трафорд" очаква своя нов крал.

  Сподели
2390