Победният ход на Нюкасъл, потъването на Уотфорд и други...


Н. Гавазов

Победният ход на Нюкасъл, потъването на Уотфорд и други...

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензация и да станат обект на всякакви дискусии.

В последния кръг на Висшата лига Нюкасъл записа трета поредна победа, Манчестър Юнайтед упорито повтаря едни и същи грешки, а Ливърпул продължава да преследва Манчестър Сити.

Нека разгледаме по-отблизо всички най-интересни събития и не само това, което се случи в 25-ия кръг на сезон 2021/22 на английския шампионат.

 

Манчестър Юнайтед не променя сценария

След загубата с 9:0 на "Олд Трафорд" миналата година, Саутхемптън едва ли изглеждаше като аутсайдер този път. Отборът на Ралф Хазенхютъл изживява най-добрия си момент за сезона, след като няколко дни по-рано победи Тотнъм. Манчестър Юнайтед от своя страна не успява да набере скорост под ръководството на Ралф Рангник, редейки равенства.

Срещу Мидълзбро във ФА Къп и Бърнли в Чемпиъншип имаше сценарий, който Юнайтед следваше и този път. Манкунианците поведоха и създадоха още няколко положения през първото полувреме, но дадоха преднина след почивката. Саутхемптън реагира, а Давид Де Хеа дори трябваше да спасява "червените дяволи" от най-лошия сценарий.

Представянето на Юнайтед бе посредствено, а след този мач облаците около Ралф Рангник се сгъстиха.

 

Лампард зарадва "Гудисън Парк"

Новият мениджър на Евертън бе победен в първия си мач от лигата начело, но завръщането на "Гудисън Парк" върна отбора към живот. Преди седмица Франк Лампард започна със солидна победа за Купата на Англия над Брентфорд, но представянето на Евертън срещу Лийдс бе още по-впечатляващо.

Мърсисайдци преди почивката смазаха съперника, който отбеляза по три попадения в предишните две гостувания. Но този път отборът на Марсело Биелса дори не отправи нито един удар към вратата. Завръщането на Калвърт-Люин в центъра на атаката на Евертън не изигра решаваща роля - ставаше дума за екипна работа. Агресивният натиск на домакините, които бързо пращаха топката в половината на съперника, обезоръжиха Лийдс, а "карамелите" стигнаха до втора поредна съкрушителна победа у дома.

Феновете на Евертън не бива да изпадат в еуфория и да разчитат на стабилност от отбора на Лампард през този сезон, но по всичко изглежда, че "карамелите" са готови да показват добра игра у дома.

 

Уотфорд се закотвя на дъното

Разгромът на Манчестър Юнайтед на 20 ноември все още е последната победа на Уотфорд в лигата. Отборът смени мениджъри, но досега от проблем с невъзможността да се защитава се стигна до невъзможност да отбележи. Рой Ходжсън взе само една точка в три мача, а резултатът с всеки следващ става с един гол по-лош.

Започвайки с 0:0 срещу Бърнли, след това Ходжсън загуби с 1:0 от Уест Хем и с 0:2 от Брайтън. Уотфорд наистина стана по-надежден в защита, което му дава шанс за положителен резултат, но е необходим баланс в играта. Кристъл Палас на Ходжсън се изправи срещу Брайтън от ерата на Греъм Потър чрез стабилна игра в отбрана и чрез възползване от минималните шансове, създадени от "орлите". Но този път Брайтън отбеляза два пъти, а минимумът на Уотфорд не бе достатъчен. Само един удар към вратата наистина е ужасно. А предстоят срещи с Астън Вила, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Саутхемптън. Сега Уотфорд е на 6 точки от спасителния бряг, но дали няма да се окаже безнадеждно закотвен на дъното след въпросните двубои?

 

Приземяването на Тотнъм

Добрият старт на Антонио Конте направи "шпорите" фаворити в надпреварата за четвъртото място, но последните седмици свалиха Тотнъм на земята. В рамките на няколко дни лондончани загубиха два пъти у дома. Тотнъм вече има три поредни поражения в лигата, серия, през която Конте не е преминавал от 2009 г.

Отборът му почти извади късмет срещу Саутхемптън, но нямаше шанс срещу Уулвърхемптън. Грешките на лондончани в защита позволиха на гостите, които по принцип малко вкарват,  да отбележат два пъти до 20-ата минута. След това "вълците" уверено пазиха резултата, като не позволиха на Тотнъм да отбележи. За хората на Бруно Лаже този резултат се оказа много полезен на фона на неприятно поражение от Арсенал. Той също така позволи да бъде изпреварен Тотнъм в таблицата. Отборът на Конте има един мач повече в сравнение с "вълците", но на фона на това ужасно представяне той не е гаранция за резултат.

 

Ливърпул се справи с упорития Бърнли

Юрген Клоп истински се опасяваше от Бърнли, след като два пъти загуби от този съперник през последните години. Да, хората на Шон Дайк спечелиха само един мач през този сезон, но заради изявите им през последните седмици трудно могат да бъдат определени като безнадеждни аутсайдери.

"Търф Мур" посрещна гостите с агресивен футбол и силен вятър. Голът на Фабиньо в края на първото полувреме остана единственият в мача, което бе изпитание за Ливърпул. Клоп не скри задоволството си след мача, сякаш неговият отбор преодоля най-тежкото изпитание за сезона. Германецът дори каза, че се радва, че хората му не са се подхлъзнали на банановата кора от Бърнли. Определено мачът бе най-трудният от последните. Шон Дайк пък може да съжалява, че макар да създава трудности на другите, неговият колектив все още оставя толкова малко за себе си.

 

Нюкасъл продължава с победния си ход

Нюкасъл продължава с победния си ход. Учудващо е, че "свраките" подписаха само с двама през зимата, а се преобразиха до неузнаваемост. Три победи за 20 дни! А преди това един успех за 4 месеца.

Джамаал Ласкелес пропусна мача на Астън Вила в неделя и Кийрън Трипиър излезе на терена с капитанската лента. Бирмингамци въздъхнаха с облекчение, когато получиха свободен удар вместо дузпа за фаул на Калъм Чембърс, но с Трипиър подобна реакция е преждевременна. Кийрън реализира пряк свободен удар за втори пореден мач, като този път неговият гол бе решаващ. Трета поредна победа за Нюкасъл Юнайтед, който се отдалечи на четири точки от зоната на изпадащите.

Неприятното е, че Трипиър се контузи, но импулсът в играта на "свраките" е видим, така че по-скоро следващите съперници на Нюкасъл трябва да се притесняват, отколкото хората на Еди Хау.

 

Лестър изпусна важна победа

Последната седмица се оказа най-лошата за Брендън Роджърс в Лестър. Голямо поражение от Нотингам Форест във ФА Къп и дежурен провал в шампионата промениха естеството на въпросите към треньора на Лестър. През ноември Роджърс бе свързван с работа в Манчестър Юнайтед, а сега журналистите се чудят дали Брендън не е застрашен от уволнение.

Вече не е необходимо да се разчита на факта, че някаква победа ще бъде повратна точка. Но успехът срещу Уест Хем можеше поне да повиши морала за известно време. Бързо допуснатият гол не обеща нищо добро, но отборът на Роджърс обърна мача, за да пропусне три точки в добавеното време, завършвайки наравно.

Този резултат не изглежда зле за настоящия Лестър, особено след като "лисиците" загубиха предишните три срещи с Уест Хем. Но обстоятелствата, включително естеството на допуснатия гол на Доусън, правят този мач едно от най-големите разочарования на Лестър през сезона.

Символичен отбор на кръга: Саа(Уулвс) - Кени (Евертън), Кейн (Евертън), Уебстър (Брайтън), Трипиър (Нюкасъл) - Стърлинг (Ман Сити), Гюндоган (Ман Сити), Жоелинтон (Нюкасъл), Боуен (Уест Хем) - Хименес (Уулвс), Фоден (Ман Сити).

Мениджър: Еди Хау (Нюкасъл)

Цитат на кръга: "Беше перфектен следобед. Дъждовен, ветровит, мъжки футбол. Всичко бе настроено да бъде бананова кора за нас. Бяхме готови за това", Юрген Клоп.

  Сподели
1707