Карагър: Ливърпул трябва да вземе пример от Челси


Н. Гавазов

 Карагър: Ливърпул трябва да вземе пример от Челси

Бившият защитник на Ливърпул Джейми Карагър иска хората на Юрген Клоп да станат "серийни колекционери на трофеи" като Челси.

Клоп е мениджър на Ливърпул от 2016 г., като спечели два големи трофея през това време: Шампионска лига и Висшата лига.

Карагър обаче иска Юрген да не пренебрегва други трофеи. Джейми дава пример с Челси, който често се превръща в отбор за купите, когато титлата във Висшата лига е извън обсега.

"Спечелвайки най-голямата награда – Шампионска лига през 2019 г. – и прекратявайки 30-годишното си чакане за титла на Англия през 2020 г., Клоп си осигури статут на легенда.

Победите, които последваха в Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство, направиха тези 12 месеца незабравими.

Ако Клоп напусне Ливърпул през 2024 г., без да добави нищо към тези трофеи, това ще предизвика съжаление, като се има предвид бляскавият им футбол през останалите сезони.

Сегашната ситуация е добър урок, особено за Ливърпул, колко малко място има за грешки в шампионската надпревара. Клубът трябва да се възползва максимално от шансовете си да спечели и четирите турнира, в които се състезава всеки сезон, като се има предвид Купата на лигата и Купата на Англия като пълноценни трофеи.

Опростено казано, Ливърпул трябва да прилича повече на Челси.

Челси спечели Висшата лига два пъти през последните 11 сезона (2015 и 2017). Това не е лош резултат, който само показва как балансът на силите се е променил след преминаването на Манчестър Сити в ръцете на Абу Даби. В предишните шест сезона Челси стана шампион на Висшата лига три пъти (2005, 2006 и 2010).

Но това, в което наистина се отличиха в ерата на Роман Абрамович е, че станаха серийни колекционери на трофеи: пет купи на ФА, три купи на Лигата, два трофея от Лига Европа. Това е в допълнение към двата трофея от Шампионска лига.

Когато титлата във Висшата лига е твърде далеч, Челси показва, че няма нищо лошо временно да станеотбор за Купата“, пише Карагър в колоната си за The Telegraph.

  Сподели
1018