Подаръкът за Венгер, унижението на "Олд Трафорд"


Н. Гавазов

Подаръкът за Венгер, унижението на

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензация и да станат обект на всякакви дискусии.

В последния кръг Арсенал уверено се справи с Астън Вила, Челси се подигра с Норич, Евертън загуби от Уотфорд, а Уест Хем победи минимално Тотнъм в лондонското дерби. Що се отнася до дербито на Англия, в него Манчестър Юнайтед бе унизен от Ливърпул пред очите на собствените си фенове.

 

Подарък за Арсен Венгер

В петък 72-ият рожден ден на Арсен Венгер съвпадна с мача на Арсенал срещу Астън Вила на "Емирейтс". Бирмингамци традиционно са труден съперник за Микел Артета, който преди началото на последния кръг така и не успя да го победи (3 загуби), като едно от миналогодишните поражения бе с 3:0 в Лондон. За щастие на испанския специалист, тази разочароваща тенденция най-накрая бе прекъсната, а отборът показа най-добрата си игра до момента през настоящия сезон, дори на фона на победата над Тотнъм в дербито на Северен Лондон.

Нека бъдем откровени, днешната Астън Вила далеч не е в най-доброто разположение на силите и духа, но това не омаловажава  работата на "артилеристите".

"Артилеристите" доминираха над противника, като използваха висококачествен натиск, контролираха топката и не се отказаха от играта след единия отбелязан гол.

Към момента Арсенал е без загуба в серия от шест поредни мача, четири от които са победи, а Астън Вила сега бере не толкова пресните си плодове от решението да не инвестира в центъра на отбраната през летния трансферен прозорец.

 

Фарке и Норич са пред раздяла

Мениджърът на "канарчетата" изгради дълбоко доверие от страна на ръководството на клуба през годините. Даниел Фарке остана в отбора, след като Норич изпадна преди два сезона, завършвайки на последно място и записвайки 10 мача на финалната линия. Това се отплати: след изпадането отборът отново спечели Чемпиъншип и се завърна във Висшата лига.

Норич обаче не се поучи от миналото, а даже се влоши. Този път Фарке получи средства за подсилване на състава, но придобиването на по-посредствени играчи не изглежда като подсилване. Половината от настоящия състав на Норич играха в Чемпиъншип, но тези играчи не добавиха опит и класа към отбора.

Парадоксът е, че "канарчетата" допуснаха седем гола срещу Челси, спокойно приемайки нивото си. След девет мача хората на Фалке  имат само две точки и два отбелязани гола, като допуснаха вече 23. Каквито и да са отношенията на клуба с Даниел Фарке, той вече ще трябва да бъде уволнен: Норич отива не само към изпадане, но и към своя най-лош сезон в историята на ниво Висша лига.

 

Напускането на Стив Брус не даде ефект

Стив Брус се оттегли като мениджър на Нюкасъл в средата на уикенда, като неговият асистент Греъм Джоунс пое поста. Джоунс бе избран от Борнемут миналия сезон, за да помогне на мениджъра. Той не бе човекът на Брус в клуба и има малък шанс да заеме мястото му за постоянно. Опитът на Джоунс като мениджър на Лутън бе неуспешен, а в първия мач на Нюкасъл под негово ръководство отборът изглеждаше още по-зле.

Не е лесно сега да играеш срещу Кристъл Палас, но 21 процента владение не е достатъчно, дори и по стандартите на отбора на Брус. Нюкасъл просто имаше късмет, че "орлите“ не успяха да превърнат своето игрово предимство в резултат. Имаха късмета да имат  Калъм Уилсън в състава си, който отговори на гола на Бентеке с ефективен удар.

Резултатът не е лош, но от представянето не може да се каже, че само напускането на Брус ще преобърне играта на отбора. Оттук нататък ръководството на "свраките" го чака много работа, в противен случай Чемпиъншип изглежда много близо.

 

Уест Хем се завръща в четворката

През миналия сезон Уест Хем успя да завърши над Тотнъм за първи път от 13 години, като също взе четири точки срещу съседа. Новата победа на отбора на Дейвид Мойс вече изглеждаше като шаблон: в противопоставянето на повече или по-малко равностойни съперници по-силен се оказа този, който имаше повече увереност в себе си.

През първото полувреме играта можеше да се обърне в полза на Тотнъм, но буквално от първите минути на срещата бе ясно кой ще води танца. И на двата отбора липсваше реализация преди полувремето, а след това Уест Хем успя да задържи съперника си далече от вратата си и отправиха единствения точен удар в мача. Майкъл Антонио символично изпревари Хари Кейн след корнер и донесе на тима на Мойс още три точки.

Уест Хем не просто се завръща в четворката.  Успоредно с това лондонският отбор има три победи в три мача от Лига Европа и категорично не иска да бъде средняк, на когото "липсва дълбочината на състава“.

 

Унижението на "Олд Трафорд"

Обратът на отбора на Оле Гунар Солскяер в мача срещу Аталанта прекъсна поредицата от неуспехи и приповдигна духа, но Манчестър Юнайтед се върна в атмосферата на безнадеждност само няколко дни по-късно. Не е желателно да загубиш от Ливърпул у дома, но е престъпление и липса на уважение към историята на клуба да загубиш по този начин. Преди година "червените дяволи“ отстъпиха на Тотнъм у дома с резултат 6;1, но повтарянето на нещо подобно на фона на повишените очаквания (и исторически съперник) бе още по-лошо.

Изглеждаше, че провалът в края на мача с Лестър ще накара всички в Юнайтед да направят нужните изводи, но това не се случи. Този път "дяволите" не можаха да бъдат спасени и от индивидуалното майсторство на някои свои футболисти, но за какво майсторство става дума, когато в състава на съперника има феномен като Мохамед Салах? За Ливърпул този мач бе толкова лек и елементарен, както срещата на Челси с Норич. Мърсисайдци можеха да вкарат и десет гола на нещастния Давид Де Хеа, но Юрген Клоп реши да не унижава съперника докрай и даже след срещата каза, че няма да празнуват като луди, за да запазят достойнството на противника!

С какво ще бъде запомнен Юнайтед в тази среща? С истерията на Кристиано Роналдо, глупостта на Пол Погба, лутането на Люк Шоу и Хари Магуайър, безпомощността на Оле. Но най-страшното - с напускането на "Олд Трафорд" от феновете на домакините 30 минути преди края на срещата. Просто никой вече не вярва на "Фърги тайм"...

 

Клаудио Раниери шокира "Гудисън Парк" (и нас)

Клаудио Раниери обикновено изглежда оптимистично и по принцип е спокоен човек. Но дори той не можеше да си представи, че след като допусна пет гола в първия мач, неговият отбор ще отбележи същото количество във втория двубой. Евертън спечели три от четирите си домакински мача през този сезон и водеше на Уотфорд до 78-ата минута. Но така и не стана ясно с какво се занимаваше отбраната на мърсисайдци в последните 12 минути на двубоя.

Едва ли и Рафа Бенитес има обяснение за случилото се. Пикантното е, че Джошуа Кинг игра за Евертън през миналия сезон и ако "Гудисън Парк" не е забелязал този факт, сега норвежецът припомни за себе си. Кинг надмина най-смелите си очаквания и отбеляза три пъти. Той, заедно с Денис Бонавентура направиха "карамелите" не само за истинско посмешище, но и накараха някои от феновете на мърсисайдци да започнат да си спомнят, че Рафа Бенитес по-рано тренираше Ливърпул.

Символичен отбор на кръга: Фабиански (Уест Хем) - Трент Александър - Арнолд (Ливърпул), Емил Крафт (Нюкасъл), Занка (Брентфорд) - Мохамед Салах (Ливърпул), Мейсън Маунт (Челси), Матео Ковачич (Челси), Максуел Корне (Бърнли) - Джошуа Кинг (Уотфорд), Фил Фоден (Манчестър Сити).

Цитат на деня: "Луд резултат. Това е нещо специално, но няма да празнуваме като луди, уважаваме съперника", (Юрген Клоп след мача с Манчестър Юнайтед).

  Сподели
713